Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odredio sud u kninu

Djeci ubijenih supružnika Berić iz Varivoda 540.000 kn odštete

varivode (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
23.01.2013.
u 09:39

Radivoje i Marija Berić, te još sedmero građana srpske nacionalnosti starije životne dobi, ubijeni su 28. rujna 1995. godine, odnosno nešto više od mjesec i pol dana nakon Oluje

Na Općinskom sudu u Kninu donesena je presuda prema kojoj Hrvatska mora platiti 540.000 kuna odštete Jovanu Beriću i njegovim dvjema sestrama čiji su roditelji, tada 69-godišnji Radivoje i Marija Berić, ubijeni u Varivodama. 

Radivoje i Marija, te još sedmero građana srpske nacionalnosti starije životne dobi, ubijeni su 28. rujna 1995. godine, odnosno nešto više od mjesec i pol dana nakon Oluje, a za ta ubojstva nitko nikad nije kazneno odgovarao. Prvotno su niži sudovi u Kninu i Šibeniku odbili zahtjev za obeštećenjem koje je obitelj Berić podnijela još 1995. godine, no presudom Vrhovnog suda od prije točno godinu dana nedvojbeno je utvrđeno da je bila riječ o terorističkom aktu te da se djeca ubijenih Radivoja i Marije moraju obeštetiti.

Oni su zahtijevali 900.000 kuna, no dosuđena im je odšteta od 540.000 kuna, što je sutkinja Ana Jeleč Pecirep obrazložila primjenjivanjem zakonskih odredbi sukladno europskim konvencijama da se može dosuditi samo 60% iznosa od traženog za terorističke akte. Jovan Berić nakon presude vidno potresen rekao je kako nakon toliko godina suđenja to jest određena satisfakcija, ali je dodao da ima sve manje vjere u to da će ubojice njegovih roditelja ikada odgovarati za taj zločin. Istaknuo je da vjeruje kako će nakon ove presude djeca ostalih sedmero ubijenih Varivođana tražiti obeštećenje od RH.

Upitan da komentira je li zadovoljan dosuđenim iznosom 180.000 kuna za smrt roditelja, rekao je kako to nije ono što su on i njegove sestre tražili.

>>Varivode: Šibenčanin (47) osumnjičen da je srušio spomenik

Komentara 18

AN
Antiflašist
10:00 23.01.2013.

Koliko su odstete dobila djeca ubijenih Hrvata do sada? nista?

OB
-obrisani-
20:00 23.01.2013.

Kada će Hrvati čiji su rođaci pobijeni od strane srbo-četničke agresorske đubradi početi dobivati odštete ? I što sa ovim Jovanom radi ovo izdajničko-dezertersko đubre i komunističko kopile Eugen Jakovčić ? Zašto se toj Teršelički i njenoj gamadi uopće dopušta postojanje u Republici Hrvatskoj ???

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
09:54 23.01.2013.

Koliko su odštete dobili Škabrnjani,Lovinčani i ostali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije