Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen nadzor ministarstva

Dječaka (11) odvukli u WC i tukli: Unatoč dokazanom nasilju nema kazne za školu

Škola u Biogradu
Sime Zelic/PIXSELL
27.10.2022.
u 14:12

Ravnatelj spomenute škole nije niti mogao biti osobno pozvan na odgovornost, kako su to očekivali mnogi, ako zbog ničega, onda zbog činjenice da su, iako se nasilje dogodilo u njegovoj ustanovi, roditelji njega obavijestili o nasilju nad svojim djetetom, a trebalo je biti obrnuto. I to je između ostalog ravnatelj trebao i znati jer mora, ne samo on, nego svaki ravnatelj škole itekako dobro poznavati protokol postupanja u slučaju nasilja.

Inspekcijski nadzor u Osnovnoj školi Biograd zbog nasilja nad 11- godišnjim učenikom, kojeg su stariji učenici te škole, podsjetimo, odvukli u wc te ga šakama tukli po trbuhu i rebrima, konačno je završen, potvrdili su tako u Ministarstvu obrazovanja. Inspekcija nije nikoga kaznila jasno definiranom kaznom, propisala je po završetku svog nalaza upute što škola sada mora poduzeti s učenicima kao i s roditeljima i kako se po spomenutom slučaju postaviti. 

Štoviše, ravnatelj spomenute škole nije niti mogao biti osobno pozvan na odgovornost, kako su to očekivali mnogi, ako zbog ničega, onda zbog činjenice da su, iako se nasilje dogodilo u njegovoj ustanovi, roditelji njega obavijestili o nasilju nad svojim djetetom, a trebalo je biti obrnuto. I to je između ostalog ravnatelj trebao i znati jer mora, ne samo on, nego svaki ravnatelj škole itekako dobro poznavati protokol postupanja u slučaju nasilja. A upravo taj spomenuti protokol ne predviđa kazne, nego mjere koje nakon nasilja škola mora poduzeti,  a koje ni po čemu, svjedoče tome i ponavljajući slučajevi, ne smanjuju nasilje u školama.

- Inspekcijskim nadzorom obavljenim u Osnovnoj školi Biograd, Biograd na Moru utvrđeno je da Škola nije događaj od 22. rujna 2022. godine među učenicima prepoznala kao nasilje te nije postupila u skladu s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima i Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima - poručili su u Ministarstvu obrazovanja.

Upravo zato po nalogu inspekcije, koja je u školu stigla pet dana od nemilog događaja koje je pretrpilo 11- godišnje dijete, Osnovnoj školi Biograd naređeno da o događaju izvijesti propisana nadležna tijela koja nije izvijestila, zatim da ravnatelj upozna odgojno-obrazovne radnike s informativnim propisima koji uređuju prava učenika i popisom vrsta i oblika nasilja, imenuje stručnu osobu za koordiniranje aktivnosti vezanih uz problematiku nasilja među učenicima i osobu koja je u slučaju njezine odsutnosti zamjenjuje u skladu s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

- Naređeno je i da odgojno-obrazovni radnici pouče učenike o pravima i načinu postupanja u slučaju povrede prava te informiraju roditelje o postupanju u slučaju povrede prava učenika, da stručni suradnici provedu evaluaciju provedbe preventivnih programa, da ravnatelj imenuje osobu za zaštitu osobnih podataka i osobu za pristup informacijama te da otkloni propuste u vođenju pedagoške dokumentacije - poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Video: Prijevremeno rođena beba čije je srce prestalo kucati na 17 minuta

Komentara 5

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
14:44 27.10.2022.

Možda kad bi nekome palo na pamet roditelje zlostavljača pozvati na odgovornost? Možda su roditelji po zakonu skrbnici i time odgovorni za svoju djecu? Ono što bi ravnatelj mogao učiniti je podijeliti opomene pred isključenje i ak se to ponovi izbaciti djecu iz škole. Pa nek si djeca i njihovi roditelji razmisle o budućnosti svoje neškolovane djece.

BR
Brkovi
14:31 27.10.2022.

Hrvatski sudovi su toliko loši da međunarodni sud često ispravlja njihove greške te hrvatska država plaća odštetu

DR
Draconic5
14:24 27.10.2022.

Bravo. Komisija je osnovana, problem riješen! Nikakve sankcije ni za koga, pa čemu se čudimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije