Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
astronom amater

Dječak iz Splita snimio spektakularan pad meteora!

meteor (1)
Karlo Repac/Crometeo
01.10.2013.
u 22:17

Slikajući Mliječnu stazu po kristalnom vedrom i svjetlošću nezagađenom ličkom nebu, 15-godišnji Karlo Repac snimio spektakularan pad meteora

Nesvakidašnju sreću imao je 15-godišnji član Crometeo tima Karlo Repac iz Splita koji je, slikajući Mliječnu stazu po kristalnom vedrom i svjetlošću nezagađenom ličkom nebu, snimio spektakularan pad meteora! Karlo je, ističe Crometeo, jedini poznati fotograf pada ovog meteora koji se vidio diljem Jadrana u nedjelju navečer.

- Oko 20.50 sati odlučio sam svojim fotoaparatom snimiti Mliječnu stazu jer je vidljivost bila izvrsna. Postavio sam foto aparat na stalak, odredio ekspoziciju fotografiranja od 20 sekundi i točno u trenutku kada sam dirnuo okidač na jugozapadnom nebu pojavio se meteor. Padao je nešto manje od deset sekundi. U svom padu imao je povremene bljeskove, a prije nego je zašao ispod horizonta trag mi je ušao u kadar moje noćne fotografije. Ovako velik meteor nikada nisam vidio, a bio je osobito lijep jer mu je trag bio zelene boje. Prava je sreća da sam fotografirao baš tada i da sam objektiv usmjerio točno prema mjestu kuda je pao meteor – kazao je Karlo.

Poznati hrvatski astronom sa zvjezdarnice u Višnjanu, Korad Korelević komentirao je da će se detaljniji podatci o kretanju meteora znati za nekoliko dana kada se prikupe svi podatci i fotografije i obrade u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

- Prema preliminarnim informacijama meteor je pao u središnjoj Italiji! Meteor počne svijetliti u prosjeku kada dođe na oko 90 kilometara visine. Zelena boja, kao u ovom slučaju, dolazi zbog kombinacije natrija s kisikom i dušikom – pojasnio je Korlević.

>>Fascinantno: Meteorit pao na Zemlju i donio sastojke života

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije