Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polemika

Djeca protiv odora jer ograničavaju osobnost, roditelji za

'09.11.2011., Zagreb - Osnovna skola Matije Gupca na Kneziji. Ucenici 7 c razreda poziraju za temu o skolskim kutama. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
28.03.2012.
u 10:00

Uniforme u školama za neke su idealno rješenje kojim bi se ne samo smanjila diskriminacija u klupama nego i osiguralo da među učenicima nema neprimjerenog odijevanja

Vani praksa, kod nas još uvijek tema za rasprave. Uniforme u školama za neke su idealno rješenje kojim bi se ne samo smanjila diskriminacija u klupama nego i osiguralo da među učenicima nema neprimjerenog odijevanja, dok drugi smatraju da se uniformiranjem napada sloboda izričaja, ali i roditeljski džepovi.

Nastavnici za

– Smatram da bi bilo pametno, primjereno, pedagoški, sociološki i edukativno zakonom urediti pohađanje škole u školskim uniformama. Uniforma bi prekrila mnoge nejednakosti koje djeca iskazuju odjećom. Prekrile bi i osjećaj manje vrijednosti u učenika koji si ne mogu priuštiti markiranu odjeću i obuću. Priznali mi to ili ne, djeca se druže prema statusnoj odjeći i prema materijalnim mogućnostima roditelja. Djeca siromašnih roditelja i skromnog statusa često su odbačena, osamljena i marginalizirana, makar bila odlični učenici uzornog vladanja – smatra umirovljena profesorica matematike i fizike te diplomirana pedagoginja Ankica Benček koja se tijekom 36-godišnje prakse u OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu često susretala, pogotovu posljednjih godina, s poprilično neprikladnim odijevanjem za školu, posebno među djevojčicama.

Podijeljenih su mišljenja i učenici, pa dok u Umagu djeca koja pohađaju OŠ Marije i Line sama na satovima likovnog kreiraju školsku odjeću koju bi već od iduće školske godine trebala i nositi, neki njihovi vršnjaci u Zagrebu sablažnjavaju se i na samu pomisao na to.

– To bi ubilo svu našu osobnost, kreativnost, mogućnost da se odjećom izrazimo, da pokažemo kakvi smo i što osjećamo. Ne, ne i ne, moramo biti različiti i po odjeći – smatra Ivona Meštrović iz OŠ Matije Gupca, koju je zgranulo i samo pitanje treba li u škole vratiti kute, odnosno uvesti uniforme.

Ipak, iskustva roditelja i djece iz privatne OŠ Grivica u Rijeci gdje se školske odore nose od prvog dana govore upravo u prilog toj svojevrsnoj školskoj kulturi.

– Iako ne mogu reći da su uniforme bile jeftine, u konačnici smo uštedjeli jer nije bilo potrebe stalno kupovati novu odjeću. Također, nije bilo jutarnjeg opterećivanja time što obući – prisjeća se Katarina Ž. čiji je sin donedavno pohađao spomenutu školu.

Odora Grivice sastojala se od hlača, prsluka i sakoa za dječake te hlača ili suknjice za djevojke, s time da ispod prsluka svi moraju imati bijele majice ili košulje. Cijena odore kretala se od 1100 do 1300 kuna.

Koliko to košta?

Upravo cijena izaziva najviše dvojbi među ravnateljima i roditeljima.

– Treba uzeti u obzir da su uniforme izdatak za roditelja, a djeca osjećaju odbojnost prema uniformiranju – smatra Nenad Oremuš, ravnatelj OŠ Josipa Jurja Strossmayera u kojoj se prije nekoliko godina razmišljalo o toj ideji. Konačnu odluku, kao što je i vidljivo na primjeru iz Umaga, donijet će lokalna zajednica.

– Pozdravljamo svaku raspravu o uvođenju uniforma u škole, no ministarstvo to ne može propisivati. Ravnatelji su ti koji odlučuju i trebaju znati kako škola diše te staviti temu na raspravu u školskom odboru – zaključila je Žana Čorić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Komentara 78

Avatar ambasadoor
ambasadoor
16:29 29.03.2012.

Ja sam za kute,uniforme ili sto vec odluce tako da svi budu jednoobrazno obuceni. Nama nisu smetale kute i nisu nas ni u cemu ogranicavale niti sputavale. Ostali smo zivi,zdravi i normalni. Stoga nemojte dramatizirati ,nego uvedite reda u skolske klupe i uniformirajte ucenike. To ne boli,uopce.

LA
Lavica7
10:27 28.03.2012.

Radnicama Kamenskog dat da siju uniforme, gumbe i cifersluse proizvoditi kod nas i evo posla. Naravno...nasi ministri, zastupnici i svi stranacki lideri moraju na radnom mjestu nositi odijela proizvedena u nasim tvornicama. Zar to ne bi bilo dobro za Hrvatskusku i njene radnike?

SL
Slavek
10:19 28.03.2012.

Pa zar je HR Sjeverna Koreja, pa cim se rodi odmah ga obuci u nekakvu uniformu. Dok ide u skolu da ima uniformu, pa kada pocne raditi opet radne uniforme, pa u vojsci uniforma. To bi bila mala ,,diktatura\'\' za djecu pa i za roditelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije