Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kardiokirurgija

Djačeka "zaledili" kako bi mu resetirali bolesno srce

beba
Arhiva VL/AFP
17.06.2010.
u 20:32

Pošto se temperatura tijela spustila na 33,4 stupnja, postupno su ga počeli grijati, a za povratak na 37 stupnjeva trebala su četiri dana. Kada je probuđen iz kome, srce mu je radilo normalnim ritmom.

Kako bi malenom dječaku Finleyju Burtonu spasili život i namjestili mu ritam rada srce, liječnici Sveučilišne bolnice Sjeverni Durham u Velikoj Britaniji “zaledili” su dječaka spuštajući mu temperaturu tijela na 33,4 stupnja.

Iako majka nije imala komplikacija u trudnoći, Finley od rođenja nije gotovo ništa jeo, a disanje mu je bilo otežano.

Deset tjedana njegovi su roditelji čekali da se stanje poboljša, a potom su ga odveli k liječniku. Pregled je pokazao da Finley ima otvore na srcu i suženje aorte pa mu je srce udaralo 200 puta u minuti. Dijete je bilo iscrpljeno, teško je disalo, a energiju što ju je dobivalo s mrvicama pojedene hrane tijelo je trošilo na nekontroliran rad srca.

– Mogli smo samo gledati naše dijete kako leži na stolu prekriveno cjevčicama - kaže za Daily Mail dječakova majka Donna Link-Emery. Liječnici su s dva operativna zahvata zatvorili pukotine na srcu i riješili suženje aorte, no dječakov puls i dalje je divljao. Zato su mu odlučili spustiti tjelesnu temperaturu i ponovno ga zagrijati kako bi mu “resetirali” rad srca. Paralizirali su ga injekcijom, položili u posebnu hladnu vreću koja mu je usporila metabolizam, a na kraju je prekriven dekama za hlađenje.

Pošto se temperatura tijela spustila na 33,4 stupnja, postupno su ga počeli grijati, a za povratak na 37 stupnjeva trebala su četiri dana. Kada je probuđen iz kome, srce mu je radilo normalnim ritmom.

– Na operacijama srca otkucaji se često ubrzaju pa ga se hladi. Isti princip primijenili smo i ovdje – kaže kirurg dr. Asif Hasan.

Komentara 3

ST
SturmFührer
22:18 17.06.2010.

Bravo za liječnike! Ovo je konačno jedna PAMETNA i LIJEPA vijest.

DE
dezire
10:16 18.06.2010.

NEKA GA DRAAGI BOG ČUVA i dalje.

CU
cunt
21:30 19.06.2010.

oni bi njemu resetirali srce kažeš ti meni a di si ti ono išel u školu, u gospičiću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije