Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokirani računi

Direktoru Dragi Tadiću na računu 28 milijuna kuna!

\'16.07.2001., Osijek - Privodjenje osjeckog gradjevinskog poduzetnika Drage Tadica u zgradu USKOK-a. Drago Tadic u pratnji policije.  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL\'
Marko Mrkonjić/Pixsell
27.07.2011.
u 10:00

Direktor Osijek-Koteksa pod istragom je zbog sumnjivih poslova na gradnji autoceste.

Čak 28 milijuna kuna, otkrivamo, na svojim privatnim računima ima direktor građevinske tvrtke Osijek-Koteks Drago Tadić, koji se već desetak dana nalazi u istražnom zatvoru zbog “sumnjivih poslova” na gradnji slavonske autoceste. No, Tadić ne može ni do jedne kune. Prema USKOK-ovu nalogu, blokirani su mu svi računi. Riječ je o nekoliko njih, što deviznih, što kunskih, a svi su otvoreni u istoj banci.

Na odluku o zabrani raspolaganja novcem, doznajemo, žalila se njegova odvjetnica Jadranka Sloković.

Ima li možda u toj vrtoglavoj brojci i novca čije podrijetlo nije jasno, vjerojatno će utvrđivati USKOK-ovi istražitelji “češljanjem” navedenih računa.

Blokada, kako smo doznali, nije “udarena” na njegovu obiteljsku kuću u Osijeku, luksuzni automobil, kao ni ostalu nepokretnu ili pokretnu imovinu.

Mito za suce i šljunak

Tadić je uhićen 16. srpnja u svojoj kući u osječkom naselju Jug. Istodobno s njim, priveden je i Damir Ivić, koji će također provesti mjesec dana iza rešetaka.

Tadićev nekadašnji prijatelj, osječki prijevoznik Ramiz Pandžić tvrdi kako je za posao s Hrvatskim autocestama dao čak pet milijuna kuna mita.

– Poslove na dobavi šljunka za gradnju autocesta dobivao sam pod uvjetom da pet posto iznosa isplatim natrag u gotovini – rekao je Pandžić lani u listopadu za naš list. Njegova priča počinje u prosincu 2004. kad mu je, ističe Pandžić, Tadić rekao da mora platiti tri kune po kubiku šljunka “za investitora”. Cijena je kubika, inače, iznosila 60 kuna pa je ta računica Pandžiću bila neisplativa.

Snimio je svojedobno razgovor s Tadićem i sve snimke i dokumentaciju proslijedio na USKOK-ovu adresu još prošle godine. Slavonski moćnik nije ni slutio da se njihovi razgovori i dogovori snimaju. Ogorčen što se, kako je mislio, ništa ne radi po njegovoj prijavi, Pandžić je potkraj svibnja jedan dan štrajkao glađu pred zgradom USKOK-a u Zagrebu. U rukama je držao transparent “Kum 5 – Oliver Grbić štiti kuma Dragu Tadića od kaznenog progona”. Želio je tako privući pažnju ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i predsjednika Ive Josipovića. Dao je tada rok od sedam dana za pokretanje slučaja protiv Tadića ili će u suprotnom “dovesti pedesetak svojih prijatelja branitelja, vezati se zajedno s njima lancima i štrajkati glađu”. Sve je Pandžićeve optužbe Tadić porekao kad je nedavno stao pred USKOK-ove istražitelje.

Kuća Drage Tadića pretražena je dvaput u samo deset mjeseci. Policija mu je prvi put na vrata pokucala 1. listopada lani, zbog afere pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša, osuđenog za ratni zločin u Osijeku 1991. godine. Protiv Tadića je početkom srpnja USKOK podigao i optužnicu.

Spašavao Glavaša

Na optuženičku će klupu zbog istog slučaja sjesti i njegova supruga Božica Tadić Ćavar, saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, splitski poduzetnik Srećko Jurišić te urednica u Glasu Slavonije Sanja Marketić.

Tadić je, navodi USKOK, lani u lipnju i srpnju organizirao i okupio ostale okrivljenike kako bi pronašli osobu koja bi za novac mogla utjecati na suce Vrhovnog suda ili im ponuditi novac da donesu povoljnu presudu protiv Glavaša.

Čak 700.000 eura trebali su, prema prvom dogovoru, prikupiti Sanja Marketić i Ivan Drmić za njihov cilj. Uspjeli su, pak, nabaviti “samo” 120.000 eura jer su Marketić i Drmić, kako bi izbjegli odgovornost, prekinuli cijelu akciju i policiji prijavili da su žrtve prijevare. O povlačenju iz “igre” prethodno su, smatra optužba, obavijestili ostale osumnjičenike.

Ključne riječi

Komentara 30

CU
cuma
10:06 27.07.2011.

Točkica u mozaiku masovnog kriminala u Hrvatskoj, a koja je otkrivena već podužim kaznenim progonom iniciranim od strane EU i prihvaćanjem hrvatske vlade. Da li će krim-stručnjaci otkriti i koegzistenciju ovakvih i sličnih Tadića, s lokalnim dužnosnicima, jer tu cvate pravi biznis reketarenja, iznude, mita i korupcije,,,,većina gradonačelnika i župana tjesno surađuje i dijeli plijen s Tadićima,,,,

NE
neverane
10:08 27.07.2011.

A za Glavaša prikupio samo 70000 eura.

Avatar tkozna
tkozna
10:05 27.07.2011.

a nadan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije