Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terorizam

Uznemirujući podaci: ISIL ima više boraca nego što je Al-Qa’ida imala na svom vrhuncu

ISIL,borci,Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.06.2016.
u 18:17

Islamska država vjerojatno će promijeniti strategiju kako bi nadoknadila udarce na terenu i gubitak prihoda, rekao je, i vjerojatno će se osloniti više na "gerilsku taktiku", uključujući napade u inozemstvu

Džihadistička skupina Islamska država (IS) ima širom svijeta desetke tisuća boraca, mnogo više nego što je na svojem vrhuncu imala Al-Qa’ida, rekao je u četvrtak direktor CIA-e John Brennan.

Kapaciteti za terorističke napade i globalni domet Islamske države nisu smanjeni unatoč napretku u borbi protiv te organizacije na terenu, rekao je Brennan u rijetkom javnom saslušanju pred Odborom za obavještajnu zajednicu američkog Senata.

"Smatramo da ISIS obučava i pokušava rasporediti operativce za daljnje napade", rekao je Brennan, nekoliko dana nakon što je naoružani napadač, potaknut Islamskom državom, ubio 49 ljudi u Orlandu na Floridi.

Brennan je rekao da CIA još nije utvrdila izravnu vezu između napadača Omara Mateena i bilo koje međunarodne terorističke organizacije.

Islamska država vjerojatno će promijeniti strategiju kako bi nadoknadila udarce na terenu i gubitak prihoda, rekao je, i vjerojatno će se osloniti više na "gerilsku taktiku", uključujući napade u inozemstvu.

"Resursi potrebni za terorizam jako su skromni i skupina će morati pretrpjeti još teže gubitke teritorija, ljudstva i novca", rekao je.  

CIA je zabrinuta zbog jačanja Islamske države u Libiji, koja ondje ima između 5000 i 8000 ljudi. Broj boraca u Iraku i Siriji sada je 18.000 do 22.000, a bio je 19.000  do 25.000.

"Zabrinut sam zbog jačanja Islamske države u Libiji koja bi mogla postati bazom za napade u Europi. To jako zabrinjava", rekao je.

Upozorio je da europske države još nisu napravile dovoljno u jačanju obavještajne suradnje.

>>Rusija nakon upozorenja Kerryja najavila prekid vatre u Siriji

Ključne riječi

Komentara 4

ZI
zimerman
20:48 16.06.2016.

15 do 20 % muslimana u svijetu podrza ili je u teroristickim organizacijama. Kad uzmemo u obzir da Ima preko bilion muslimana ,dodjemo do zakljucka da u svijetu Ima naj manje 150 miliona islamista koji su spremni pocinit zlocin u Ime islama

CI
cinbenik
18:35 16.06.2016.

Hrvati i Hrvatrska nemora strahovati od ISila,HDZe ce je unistiti i raseliti prije negoli ovi i dodju do Hrvatske......

BR
brodludjaka
20:07 16.06.2016.

Samo neka što više napadaju Amerikance i SAD, jer oni su jedini krivci za ubojstva, fašizam i svo zlo koje se čini u ovom suvremenom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije