Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korak unatrag

Diranje u Bleiburg stvara nove traume

'20.06.2010. Bleiburg, Austrija - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic odao je pocast i zapalio svijecu nevinim zrtvama na Bleiburskom polju. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
03.04.2012.
u 09:00

Prije godinu i pol predsjednik Ivo Josipović bio je u Bleiburgu i proglasio “kraj rata”. Sada nastupaju oni za koje rat i dalje traje

"Ovime je, što se hrvatske politike tiče, završio 2. svjetski rat, možemo se prepustiti budućnosti Hrvatske, a ovim pitanjima neka se još bave povjesničari", riječi su koje je prije godinu i pol dana izgovorio predsjednik Ivo Josipović. Mjesto izgovorenog - Bleiburg!

"Živima na opomenu"

Josipović je bio prvi predsjednik RH koji je obišao glavni simbol stradanja desetaka tisuća Hrvata koji su bili "s druge strane". Odmah je rekao da ova delegacija "predstavlja pobjednike, antifašizam, ali prepoznajemo i stradanja ljudi koji su bili na drugoj strani". I bio je pozdravljen predsjednik i njegov čin, kao i onaj kada je, isti dan, u Teznom kraj Maribora položio vijenac uz spomenik s natpisom; "Mrtvima na spomen, živima na opomenu... Ovdje su pripadnici jugoslavenske vojske, u tri i pol kilometra dugom protutenkovskom jarku, 1945. ubili između 15 do 20 tisuća vojnika i civila, pretežito hrvatske nacionalnosti". Godinu i pol kasnije, civilizacijski kotač kao da se vraća unatrag. Pokrenute su inicijative da Sabor RH više ne bude pokrovitelj bleiburške obljetnice, koju sufinancira, kao i jasenovačku, sa po 500.000 kn.

Publicist Danijel Ivin o inicijativi je razgovarao i s predsjednikom Sabora Borisom Špremom.

– Ne vidim posebne potrebe da RH službeno obilježava mjesta gdje su grobovi neprijateljskih vojnika, tko im je kriv što su bili na krivoj strani – kaže Ivin.

Ima, međutim "apsolutno razumijevanje za bol rodbine kojoj je važno obići grobnice".

– Kada se obilježe sve jame na Velebitu, gdje leži i moj otac, i ja ću biti za to da se obilježe i mjesta gdje leže i drugi, nevini, premda ih ima više krivih, dok su na Velebitu svi bili nevini – kaže Ivin.

Počast nevinima

Da ovo pitanje postaje opet politički važno potvrđuje i Zoran Milanović, za kojega je bleiburška proslava kontroverzna. "Činjenica je da to nije odavanje počasti žrtvama, jer njih ondje nije bilo. To je odavanje počasti jednoj vojsci. Žrtava ima drugdje, brojnih žrtava. Ako ćemo im davati počast, a trebamo jer su to bili nevini ljudi, onda bismo se trebali usredotočiti na takva mjesta", kaže. No, problem je u tome što RH, na čijem je teritoriju policija detektirala više od 600 masovnih grobnica, u kojima je oko 89.000 ubijenih, kasni s pronalaženjem i obilježavanjem grobišta i u odnosu na Sloveniju i Srbiju. Premijer je svjestan da ta "tema previše traumatizira Hrvatsku". Pitanje je zašto se onda s njom iznova započinje.

>>'Zašto je Milanović išao u Bleiburg nego po političke bodove?'

Komentara 530

OB
-obrisani-
12:16 03.04.2012.

ljubo rojs...jel i to neki đeneral....bez škole

OB
-obrisani-
12:53 03.04.2012.

03.04.2012. u 12:50h -delminium- je napisao/la: 1941 borili smo se za neovisnu državu. i ništa više. Ako nije uspjelo 41 je 91. ----------------------------- ajde podji u bauhaus pa vidi koliko je ekonomski neovisna....))))

Avatar stravaxx
stravaxx
10:32 03.04.2012.

11.udarna prije 1 svjetskog rata srba u hrvatskoj je bilo 23%,danas valjda 3% kako bi ti to nazvao? ********************************************** obzirom da je hrvatska po vašoj srpskoj ideji trebala biti posrbljena logično je da ste kolonizirali hrvatsku. i ovim tempom bi vas već bilo i 50% u hrvatskoj. hvala bogu ali nije tako. kako je netko mogao živjeti stoljećima par kilometara od zagreba i stalno biti vezan za beograd. nenormalno ako ti je to dom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije