Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najava dokapitalizacije uzburkala burzu

Dionicom Atlantske plovidbe protrgovano za 225.000 eura, najviše od kraja veljače

Dubrovnik - Brod Zagreb Atlantske plovidbe ispred Grada
Zvonimir Pandza/Vecernji list
30.06.2023.
u 07:23

Kod vijesti o skorom izdanju novih dionica pad cijene je uobičajena reakcija tržišta, to prije što će se, prema objavljenom rasponu, upis novih odvijati uz cijenu od 53,50 do 60 eura

Dionice Atlantske plovidbe dospjele su u srijedu na vrh ljestvice najtrgovanijih dionica na Zagrebačkoj burzi. Poticaj je odluka Upravnog odbora i izvršnih direktora dubrovačkog brodara o povećanju temeljnog kapitala koja je objavljena već uoči otvaranja trgovanja. Do kraja dana protrgovano je dionica u vrijednosti 225.000 eura, što je za tu dionicu najveći dnevni promet još od kraja veljače i objave godišnjih rezultata. Pojačano trgovanje praćeno je, očekivano, padom cijene. Sa 59,20 eura, koliko je vrijedila ta dionica nakon zaključenja trgovine u utorak, pala je 1,34 posto, na 58,40 eura, s tim da je tijekom dana bila i u nešto većem, ali i manjem minusu.

Dividenda 5 € po dionici

Kod vijesti o skorom izdanju novih dionica pad cijene je uobičajena reakcija tržišta, to prije što će se, prema objavljenom rasponu, upis novih odvijati uz cijenu od 53,50 do 60 eura. S obzirom na raspon cijena upisa novih dionica, burzovna cijena pala je minimalno. Uprava društva izradit će prospekt izdanja i uvrštenja i uputiti ga na odobrenje Hanfi, a detalje provedbe ponude, uključujući i datum početka i završetka objavit će se prilikom objave poziva na upis.

VEZANI ČLANCI:

Prema objavi, temeljni kapital povećava se za najmanje 13,9 milijuna eura odnosno za najviše 27,8 milijuna eura. Javna ponuda namijenjena je postojećim dioničarima, a kako se pretpostavlja da, primjerice državni Centar za restrukturiranje i prodaju kao drugi dioničar po veličini (7,4 posto) neće sudjelovati u “dokapu”, proces će očito završiti relativnim povećanjem udjela nekih od preostalih dioničara. Primjerice, Igora Bilbije koji s 12,65 posto dionica predvodi listu najvećih 10 dioničara, ili pak Olega Uskokovića koji je s 4,15 posto dionica na trećoj poziciji.

U dokapitalizaciji predviđeno je izdanje najmanje 348.875, a najviše 697.750 novih redovnih dionica koje će davati ista prava kao i postojeće. Uz najnižu utvrđenu cijenu i upis najmanjeg utvrđenog broja dionica značio bi da će se za nove dionice uplatiti 18,7 milijuna eura, a uz kombinaciju maksimalne količine i maksimalne cijene vrijednost operacije bila bi gotovo 42 milijuna eura.

Javna ponuda novih dionica trajat će 14 dana, a mjerodavno za status postojećih dioničara bit će vlasništvo najmanje jedne dionice prema stanju u SKDD-u na dan 28. srpnja. To je i datum za koji je nešto ranije najavljena isplata dividende od 5 eura po dionici. S ukupno 6,9 milijuna eura dividende na računima sadašnjim će dioničarima biti olakšano i sudjelovanje u upisu novih.

VEZANI ČLANCI:

U dva dijela

Uvjeti ponude predviđaju da zainteresirani dioničari prilikom iskazivanja interesa navedu broj dionica koje želi upisati, kao i cijenu za dionicu (unutar zadanog raspona). Broj novih dionica koje se upisuju bit će podijeljen u dva dijela; u prvom će svaki dioničar ostvariti pravo na upis jedne nove za svake dvije postojeće. Kako se navodi, ako korištenjem dioničarske alokacije ne budu upisane i raspoređene sve nove dionice, provest će se drugi dio raspoređivanja, pri čemu će oni koji žele u njemu sudjelovati navesti broj dionica, s tim da će kod tog raspoređivanja imati pravo upisati količinu koja odgovara udjelu njegovih dodatnih dionica u ukupnom broju dodatno upisanih.

Točna cijena odredit će se ovisno o pristiglim predbilježbama kao “ona po kojoj Društvo može prikupiti ukupno najvišu svotu kapitala”, stoji u informaciji. To znači da oni koji ponude niže od tako utvrđene konačne neće ostvariti pravo upisa.

VIDEO Malenica: Uvodimo brojne novine u službeničko zakonodavstvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije