Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol

Dio profesora poziva u štrajk, ostali tragaju za kompromisom

filozofski
Nel Pavletić/Pixsell
21.01.2011.
u 09:00

Nezadovoljni izmjenama traže da sindikat povuče delegate iz radne skupine koja pregovora o nacrtima zakona. U suprotnom će ostati bez sto članova

Najavljene izmjene Zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu podijelile su ionako podijeljenu akademsku zajednicu.

Čuvari autonomije

Jedan dio, predvođen dijelom profesora, asistenata i znanstvenih novaka sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji u izmjenama vidi rušenje autonomije i daljnju komercijalizaciju obrazovanja već nekoliko dana poziva na opći štrajk. Drugi dio, iza kojeg stoje i šefovi znanstvenih instituta, podržava završetak izrade prijedloga zakona i “buntovnike” poziva na, kako kaže, razum. Tvrdi da je poziv na štrajk kontraproduktivan jer upravo je u tijeku drugi krug pregovora između predstavnika akademske i znanstvene zajednice sa MZOŠ-om koji bi trebao dovesti do kompromisnog rješenja. Međutim, organizatori štrajka u takav scenarij ne vjeruju te od izlaska na ulice ne odustaju.

– Mogu samo reći da se akcija širi iz dana u dan. Sada nam se javljaju i ljudi sa sveučilišta u Zadru i Rijeci koji se također protive spornim izmjenama zakona – objašnjava Mate Kapović, docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je preksinoć održan sastanak svih koji su nezadovoljni zakonima.

Postignut dogovor

Tada su i odlučili da ne odustaju od štrajka, a Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja poručili su da će istupiti iz članstva ne povuče li delegate iz pregovaračkih skupina koje s MZOŠ-om pregovaraju o izmjenama zakona.

– Riječ je o barem stotinu članova koji su spremni istupiti ne prestane li njegovo vodstvo provoditi nešto s čime se članovi sindikata ne slažu – kaže Kapović.

Predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić kaže da će delegati ostati u radnim skupinama jer su tako odlučila tijela sindikata.

– Ti koji žele štrajk ne znaju što se događa u radnim skupinama. Ne znaju da smo sa MZOŠ-om postigli dogovor o gotovo svim spornim točkama i da je Ministarstvo pristalo da rektora ne bira država već Senat i ne znaju da država neće imati zadnju riječ u preoblikovanju sveučilišta – napominje Ribić. Pita se i gdje su današnji “štrajkaši” bili kada je upravo sindikat prosvjedovao protiv komercijalizacije obrazovanja prije nekoliko godina.

Komentara 9

DA
dadada
10:21 21.01.2011.

komercijalizacija visokog školstva je propast...uzrok je nastajanja smiješnih \'\'visokih učilišta\'\' iz menadžmenta i sličnih \'\'znanosti\'\'...legaliziranje kupovine diplome

PU
pulari
11:28 21.01.2011.

strajk zvani index hehe

Avatar comparator
comparator
10:55 21.01.2011.

Dio profesora nebi trebao uopće raditi na faksu jer su toliko pregaženi vremenom da nitko njihovim odlaskom nebi primjetio neki vidan gubitak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije