Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
model izračuna

Dio mljekara pristao na cijenu mlijeka prema modelu EU5

mljekari s ministrom
Anto Magzan/PIXSELL
24.02.2012.
u 07:58

Davor Majetić, direktor HUP-a, koji smatra kako za novonastalu situaciju odgovornost snosi i bivša Vlada jer je "izostala pravovremena priprema proizvođača na nove okolnosti poslovanja i rada".

Iz GIU Croatiastočara danas su priopćili da će se sporazumom o načinu izračuna otkupne cijene mlijeka između predstavnika prerađivača mlijeka, Udruge malih mljekara, Megglea Hrvatska, Vindije, Dukata i Leda, koje zastupaju cjelokupnu mliječnu industriju RH, te dijela udruga proizvođača mlijeka otkupne cijene za ožujak, travanj i svibanj ove godine izračunavati kao prosjek otkupnih cijena pet zemalja EU.

Među njima su zemlje s najvećom proizvodnjom mlijeka u EU te zemlje s najvećim udjelom izvoza mliječnih proizvoda na tržište RH. U međuvremenu će, tvrdi se, Ministarstvo poljoprivrede intenzivno raditi i na implementaciji mjera koje bi proizvođačima mlijeka stvorile preduvjete za rast efikasnosti i konkurentnosti u primarnoj proizvodnji mlijeka.

– Ovaj sporazum, u krugovima pregovarača nazvan „ponoćnim sporazumom“, doprinosi stvaranju uvjeta za nastavak otkupa svih količina mlijeka unatoč visokim zalihama mliječnih proizvoda nastalima u cjelokupnoj domaćoj prerađivačkoj industriji. Ujedno je i kompromisno rješenje čime su očuvani i interesi hrvatskog potrošača u vidu stabilizacije potrošačkih cijena mliječnih proizvoda u trgovinama bez novog rasta cijena – zaključio je Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara.

Poručuje da su predstavnici udruga, koji nisu potpisali jučerašnji sporazum o novom modelu izračuna otkupne cijene mlijeka ili nisu bili u mogućnosti potpisati ga, a to žele, pozvani da se jave u Ministarstvo poljoprivrede koje će okupiti sve zainteresirane strane. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) tvrde pak kako podržavaju i brane zakonsko pravo svakoga da demonstrira i prosvjeduje. No isto tako podržavaju i brane i ustavno pravo svakoga na rad pa oštro osuđuju blokiranje prometnica i tvornica, čime se stvara velika šteta gospodarstvu.

– Otkupna cijena mlijeka tržišna je kategorija i moraju je dogovarati proizvođači i otkupljivači. Očito je da modeli koji su prije funkcionirali nisu bili previše tržišni i nisu pretpostavljali da će se tržišne okolnosti promijeniti – kazao je Davor Majetić, direktor HUP-a, koji smatra da za novonastalu situaciju odgovornost snosi i bivša vlada jer je "izostala pravovremena priprema proizvođača na nove okolnosti poslovanja i rada".

Dio udruga proizvođača mlijeka kasno sinoć potpisao je sporazum o utvrđivanju izračuna otkupne cijene svježeg mlijeka prema tzv. modelu EU5, odnosno prema prosječnim cijenama pet najvećih europskih izvoznica mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatsku. Prema tom dogovoru otkupna cijena litre svježeg mlijeka bit će 2,43 kune. Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka odbio je potpisati sporazum te najavljuju nastavak prosvjeda. Iz HSUPM-a su poručili da će, prihvate li ponuđenu cijenu, doći do propadanja hrvatske proizvodnje mlijeka. Tvrde da oni predstavljaju 80% proizvodnje mlijeka te sigurno neće pristati na ponuđeni im sporazum.

– Večeras smo postigli Sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka koji će se određivati na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka 5 zemalja i to Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske. Sporazum vrijedi za iduća tri mjeseca, do 31. svibnja 2012. godine, i za to razdoblje je otkupna cijena svježeg sirovog mlijeka 2,43 kn – izjavio je sinoć ministar Tihomir Jakovina.

Ključne riječi

Komentara 8

DO
domenika
08:28 24.02.2012.

čestitam , dečki! http://bigblog.tportal.hr/spranja Poticaji u zemlji mlijeka i meda \"Ali avaj, u ministarstvu sjedi neki \'Crveni Kmer\' (tako su ga interno već nazvali) koji je malo nagluh na viku iz megafona ali izgleda da zna čitati, računati i gledati.i. Pa tako čovjek-ministar-kmer-Jakovina vidi jednog \'farmera\' iz Našica koji mu na pregovore dolazi u Mercedesu ML. Što je logično, jer put traktorom od Našica do Zagreba traje jedno 16 sati a naš farmer nema toliko vremena pa se u njegova dva John Deera do prosvjednog punkta u Zagrebu kotrljaju njegova dva radnika. Nakon neuspješnih pregovora s Crvenim Kmerom farmer se u Mercedesu vozi do prosvjednog punkta kod Dukata, slika se ispred svojih traktora i daje potresnu izjavu o \'izdaji nacionalnih interesa\' i \'pitanju opstanka hrvatskog sela i seljaka\'. Potom ponovo uskače u ML i odlazi na misu za subvencije u zagrebačku katedralu. ........................

BS
bstrabi2
08:35 24.02.2012.

Trla baba lan da joj prođe dan.Stara poslovica.Gdje sjedi Čačić tu trava ne raste.I ovi mljekari koji su pristali.Na takav dogovor,brzo če natrak na ulicu.Jer političarima našim nemožeš ništa vjerovat.Pa bilo koja vlada.Svi su isti ko jaje.Obečanje ludom vjerovanje...

MP
mprelesn
08:22 24.02.2012.

bravo, tihomire!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije