Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u Brazilu

Dilma i Lula u raljama korupcije

Dilma Rousseff
Foto: Reuters/PIXSELL
18.03.2016.
u 06:30

Državni tužitelj objavio je i tajno snimljeni razgovor gdje predsjednica bivšem predsjedniku obećava zaštitu od sudskog progona

Deseci tisuća prosvjednika izašli su jučer na ulice nekoliko brazilskih gradova kako bi prosvjedovali protiv velikog povratka nekadašnjeg brazilskog predsjednika Luíza Inácija Lule da Silve u aktivnu visoku politiku.

Lulu je, naime, aktualna predsjednica Dilma Rousseff imenovala šefom osoblja administracije postavivši ga na jednu od najviših pozicija u Brazilu.

Prosvjedi se odvijaju zbog činjenice da ga je Rousseff imenovala na ovu poziciju samo kako bi ga, imunitetom koji ovaj položaj nosi, spasila od kaznenog progona. Naime, Lula se, iako je donedavno važio za jednog od boljih brazilskih predsjednika koji je iz bijede izvukao četrdesetak milijuna Brazilaca, sve češće spominje i kao jedan od najkorumpiranijih političara koji je u svoja dva mandata na čelu države zgrnuo milijune dolara. Novac je posebno izvlačen iz nacionalne brazilske naftne kompanije Petrobras. Državno tužiteljstvo pokrenulo je prije nekog vremena istragu vezanu uz korupciju i nepotizam zatraživši Lulino uhićenje.

Dilma Rousseff brzo je reagirala imenovavši Lulu predstojnikom ureda i osiguravši mu na taj način imunitet od uhićenja. Državni tužitelj čak je objavio i tajno snimljeni razgovor Rousseff i Lule u kojem predsjednica poručuje svom prethodniku i nekadašnjem političkom mentoru da će mu odmah poslati dokument o imenovanju “da mu bude pri ruci ako mu zatreba”. Rousseff ima razloga štititi Lulu jer ne samo da ju je on, potporom na općim izborima, postavio za predsjednicu Brazila, već je i sama Rousseff za Luline vladavine bila na visokom položaju u Petrobrasu. 

>> Bivši predsjednik Brazila priveden zbog korupcije

Komentara 6

PR
Protivcenzure
07:15 18.03.2016.

svi koji se suprotstave merici postanu naglo korumpirani....

Avatar superhik74
superhik74
14:49 18.03.2016.

Vec nekoliko puta vidjen scenarij pokusaj "smjene rezima" neposlusnih vlada koje ne plesu kako neoliberalni korporativni fasizam svira. Nema tu nista novo Brazilski oligarsi koje podrzava zna se tko, pokusavaju srusiti demokratski legalno izabranu vladu. Isto pokusavaju s Madurom u Venecueli, scenarij je svuda isti.

RZ
RZ
07:41 18.03.2016.

Ne razumijem zasto svi ti guzonje u politici imaju taj imunitet protiv kaznenog progona??? Legalna mafija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije