Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širenje Arcturusa

Đikić o novom soju korone: 'Karakteristika je da se vrlo brzo širi, ali ima blage simptome'

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
21.04.2023.
u 21:18

Među simptomima su upala očne spojnice, konjunktivitis, crvenilo i svrbež u očima pretežno kod djece, govori Ivan Đikić. "Svijet je globalno sijelo, ako je došao u Sloveniju, ja očekujem da će doći i u Hrvatsku", dodaje profesor Ivan Puljiz

Novi soj koronavirusa Omicron podvarijanta XBB.1.16, poznat kao Arcturus bi prema istraživanjima mogao biti 1,2 puta zarazniji od posljednje glavne podvarijante. Pojavio u Indiji, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ga prati od 22. ožujka. Ova podvarijanta, do sada je otkrivena u 22 zemlje, a naizgled ne smrtonosnija od ostalih. Pojavu novog soja komentirao je i znanstvenik Ivan Đikić.

"Karakteristika je da se vrlo brzo širi, ima blage simptome i među njima su neki novi simptomi kao što su upala očne spojnice, konjunktivitis, crvenilo i svrbež u očima pretežno kod djece i to je jedan od tipičnih novih simptoma", govori Đikić o simptomima novog soja.  Profesor Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević tvrdi da nema razloga za velikom brigom jer su zaštićeni preko staničnog imuniteta, bilo da su cijepljeni ili da su bili u kontaktu s virusom. "Svijet je globalno sijelo, ako je došao u Sloveniju, ja očekujem da će doći i u Hrvatsku. U Indiji se dnevno bilježi 10 tisuća tih novih slučajeva, diljem svijeta je 30-ak zemalja koje tipiziraju. Ja vjerujem da će se brojka tih koje su zaražene povećavati", rekao je Puljiz za Dnevnik.hr.

VIDEO: Banožić: To je agresija predsjednika Milanovića na hrvatsku javnost

Komentara 4

VO
volimnju
23:11 21.04.2023.

opet ovaj

AM
amorphius
22:05 21.04.2023.

svašta, odjednom samo blage verzije divljaju. čovjek izgleda nekako tužan zbog toga. ah što bi samo bilo da nema inflacije,lol.

OT
otrovnijezik
21:53 21.04.2023.

Znači gripa verijanta-verzija xyz....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije