Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE KLIMATSKIH PROMJENA

DHMZ otkrio kakva nas budućnost očekuje: Hrvatska se zagrijava brže od ostatka svijeta

Dubrovnik je jutros bio najtopliji grad u Hrvatskoj
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/5
21.07.2023.
u 20:49

Očekuje se rast godišnjih i sezonskih temperatura zraka u cijeloj zemlji i u budućnosti, poručuju iz Zavoda

Državni hidrometeorološki zavod odlučio je objaviti odgovore na pitanja koja su brojni postavili u posljednjih nekoliko dana. Naime, nakon nevremena koje je u srijedu poharalo dio države, ljude zanima koliko je to uobičajeno za Hrvatsku te jesu li takve oluje nešto što će u budućnosti biti češća pojava. 

Na žalost, odgovori koje su dali ne ulijevaju nadu, a neki čak i duboko zabrinjavaju.

- U Hrvatskoj je uočeno zagrijavanje u svim godišnjim dobima, osobito u toplom dijelu godine, proljeću i ljetu. Zagrijavanje se očituje u porastu svih temperaturnih indeksa ekstrema poput broja toplih dana i noći, duljini toplih razdoblja i slično - piše DHMZ.

- Promjene u oborinskom režimu ukazuju na značajno suše ljetne mjesece, osobito na Jadranu, te jasan porast jesenskih količina oborine u cijeloj zemlji. Ljetni trend smanjenja oborine je popraćen i povećanjem intenziteta satnih i višesatnih godišnjih maksimuma koji se u kontinentalnoj Hrvatskoj uglavnom javljaju u ljetnim mjesecima - navodi se u analizi DHMZ-a koja je donijela i najavu onoga što dugoročno možemo očekivati.

POVEZANI ČLANCI:

- Hrvatska se, kao i ostale zemlje Sredozemlja, zagrijava brže od ostatka svijeta. Očekuje se rast godišnjih i sezonskih temperatura zraka u cijeloj zemlji i u budućnosti. Najveći se porast očekuje ljeti, uz povećan broj dana s visokim dnevnim, ali i noćnim temperaturama, dugotrajnije i intenzivnije toplinske valove -  upozoravaju.

- Najveća promjena u oborinskom režimu očekuje se također ljeti uz manjak oborine u cijeloj Hrvatskoj, a najviše uz obalu Jadrana. U preostalim sezonama oborina može porasti u odnosu na količine koje su zabilježene u razdoblju 1981. – 2010. Projekcije pokazuju da se očekuje dulji niz uzastopno sušnih dana ljeti te njihovo skraćivanje zimi. Sukladno tome, skratit će se niz kišnih dana ljeti. U svim drugim sezonama, standardni dnevni intenzitet oborine bit će veći, što znači da možemo očekivati izraženije oborine u kratkom razdoblju - zaključuju u DHMZ-u.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL

Komentara 24

DU
Deleted user
21:37 21.07.2023.

Plaše ljude, da bi uveli novu "zelenu" tehnologiju na kojoj će zaraditi ali i moći kontrolirati ljude....da im je stalo do okoliša sadili bi drveće, ali ne, stalno tehnologija, poticaji, uzimanje para na istoj , kontrola npr što jedete koliko Co2 emitirate, dok oni putuju u privatnim mlažnjacima i žderu sočan odrezak i zalijevaju to šampanjcem.....a ovi iz sekte Možemo i takvi su im korisne b u d a le i podizvođači....

Avatar Zavratnica
Zavratnica
21:58 21.07.2023.

DHMZ često nije u stanju točno prognozirati vremensku prognozu idućega dana, a kamo li "kakva nas budućnost očekuje."

DU
Deleted user
21:23 21.07.2023.

Tornado kod Novske 1892. godine je u poslijepodnevnim satima 31. svibnja 1892. u 16:17 sati zahvatio područje željezničke stanice u Novskoj i obližnju šumu i nanio znatnu štetu. Tornado je izbacio sa željezničkih tračnica vagone vlaka koji je u 16:17 krenuo za Novu Gradišku. Stražnji vagon, težak preko 13 tona, bačen je s udaljenosti od 30 metara preko telegrafskih vodova. U vlaku je bilo pedesetak putnika, od kojih su tri teško ranjena, a jedan je pastir poginuo.....temperature su bile vrlo visoke za to doba godine.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije