Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adria Digital Exchange

Detaljna analiza i razvoj potencijala: Zagrebačka burza ispituje ulaz u trgovanje kripto imovinom

Zagreb: Zagreba?ka burza uvrstila vlastite dionice na službeno tržište Zagreba?ke burze
Goran Stanzl/PIXSELL
16.05.2023.
u 09:30

Anketa među brokerskim društvima pokazuje da ima interesa za reguliranim i transparentnim ulaganjem u virtualnu imovinu

Zagrebačka burza i IT kompanija Digital Assembly osnovale su tvrtku Adria Digital Exchange. Kako je objavljeno na stranicama burze, novoosnovana će se kompanija baviti detaljnom analizom i razvojem potencijala trgovanja i upravljanja virtualnom imovinom. Prema odgovorima koje smo dobili iz obje kompanije čini se da Zagrebačka burza istražuje načine kako ući na tržište virtualne imovine te kako svojim članovima, odnosno brokerima, omogućiti da istima trguju. Tomislav Gračan, direktor Adria Digital Exchangea ujedno i član Uprave Zagrebačke burze, objašnjava da je do osnivanja nove kompanije došlo nakon što je burza, kroz anketu, ispitala interes svojih članova.

- Anketa je pokazala da ima interesa za reguliranim i transparentnim ulaganjem u virtualnu imovinu. Procijenili smo da ima smisla pokrenuti proces istraživanja opcija i potencijala, što je rezultiralo osnivanjem ovog društva - ističe. Međutim, konkretni planovi kompanije za sada su nepoznati.

Gračan navodi da o njima, trenutačno ne može govoriti, jer je sve u vrlo ranoj fazi. - Radi se o R&D projektu koji je strukturiran u pravni okvir društva koje smo osnovali i bit će potrebno vrijeme da bismo točno definirali usluge i proizvode koji su regulatorno usklađeni - kaže dodajući da im je želja da domaće tržište kapitala bude spremno za razne opcije iz domene virtualne imovine čim to bude moguće.

Saša Hunjak, drugi direktor u Adria Digital Exchangeu te ujedno i direktor financija u Digital Assemblyju, navodi pak da im je poticaj za ovakav korak bila MiCA regulativa (tržišta u kriptoimovini), koju je Europski parlament nedavno izglasao. Uredba je to čije se usvajanje više puta odgađalo, a koja donosi regulatorni okvir za kriptoimovinu, izdavatelje kriptoimovine i pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom. Ukratko, njezin je cilj uspostava jasnih pravila, a time i osiguranje veće sigurnosti svima koji planiraju uložiti u kriptoimovinu. Istovremeno uređujući tržište europski se predlagatelji nadaju da će potaknuti inovacije u području koji je prošle godine prošao svoju, za sada, najveću krizu koja se odrazila kroz veliki pad vrijednosti kriptovaluta te propasti kriptomjenjačnice FTX.

Hunjak, napominje, da regulativa otvara mogućnost i uređenim tržištima da razviju nove usluge. - Za sada ne možemo reći više jer se radi o ranoj fazi istraživanja mogućnosti, sondiranju terena i želji da domaće tržište kapitala bude spremno za razne opcije iz te domene kada to bude moguće - ističe Hunjak, čija se kompanija Digital Assembly bavi razvojem softvera i blockchain rješenjima, a na tržištu je od 2016. Ova je tvrtka ujedno i većinski vlasnik Adria Digital Exchangea, a u kojem Zagrebačka burza ima udio od 24 posto.

Hunjak navodi i da je suradnja s Burzom prirodna "jer Burza ima ekspertizu iz područja regulative, trgovanja i financija, a Digital Assembly široki spektar znanja i vještina iz područja programiranja, razvoja i implementacije novih tehnologija", kaže te dodaje da sinergijom mogu stvoriti nove usluge i proizvode s dodanom vrijednošću.

- Potencijal nesumnjivo postoji, jer je trgovanje i upravljanje digitalnom imovinom već dulje vrijeme realnost. Novom regulativom EU pokazuje smjer razvoja takvih tržišta, što svakako pozitivno utječe i na njegov budući potencijal - kaže Hunjak. Kako će se taj potencijal razvijati pokazat će vrijeme. Sve nestabilnosti na ovom tržištu pak odrazile su se i na institucionalna ulaganja u kriptovalute, a koja su prošle godine zabilježila pad od 95 posto u odnosu na 2021., te su iznosila 443 milijuna dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije