Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIJAMANTNI JUBILEJ

Despoti na kraljičinu ručku sramote britansku monarhiju

kraljica elizabeta vi. (1)
AFP/PIXSELL
18.05.2012.
u 22:30

Aktivisti su se pobunili jer su se na listi uzvanika našli i nepoželjni gosti – kraljevi Bahreina, Svazija, Saudijske Arabije i Kuvajta

Britanski aktivisti za ljudska prava prosvjedovali su u Londonu jer je kraljica Elizabeta II. na svečani ručak u povodu proslave svog dijamantnog jubileja pozvala i neke tirane. Aktivisti se bune jer su se na listi uzvanika našli i kraljevi Bahreina i Svazija. Hamad Ben Isa Al-Kalifa pod lavinom je kritika zbog represije nad sudionicima protuvladinih prosvjeda u Bahreinu, dok kralj Mswati III. šokira svojim raskošnim životom i proglašen je 15. najbogatijim čovjekom svijeta iako je Kraljevina Svazi jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu i njegovi podanici žive u posvemašnjoj bijedi.

Okrvavljene ruke

– Kraljica je izvan dodira s humanitarnim vrijednostima većine Britanaca. Pozivanje despota okrvavljenih ruku donosi sramotu našoj monarhiji i ocrnjuju proslavu dijamantnog jubileja – kazao je za BBC Peter Tatchell, vođa kampanje protiv nepodobnih uzvanika.

Buckinghamska palača nije htjela komentirati prosvjede, već je objavila popis sudionika ručka organiziranog u petak za 60. obljetnicu vladavine Elizabete II., na kojemu su, među ostalima, bili belgijski kralj Albert II., danska kraljica Margareta II., švedski kralj Carl XVI. Gustaf i nizozemska kraljica Beatrix, knez Albert i princeza Charlene od Monaka, katarski emir Hamad bin Kalifa Al-Tani i jordanski kralj Abdulah II.

Kritizirano je i pozivanje kraljeva Saudijske Arabije i Kuvajta.

– To je težak udarac prodemokratskim aktivistima u zemljama iz kojih ti vladari dolaze – kažu aktivisti.

Operacija kuka

Dolazak na svečani ručak otkazala je španjolska kraljica Sofija zbog spora Španjolske i Velike Britanije oko Gibraltara, koji je, unatoč protivljenju Španjolske, pod britanskim suverenitetom. Posjet Velikoj Britaniji otkazao je i španjolski kralj Juan Carlos, koji se oporavlja od operacije kuka koji je ozlijedio loveći slonove u Bocvani.

Komentara 29

DK
dr.Kanđia
06:13 19.05.2012.

E da mi je napunit jedan šešir sa g...

WA
WalterL
06:38 19.05.2012.

Davno je ta monarhija osramotila samu sebe ne treba im zato ni saudijska arabija, ni bahrain ni izrael.

Avatar flegmatik
flegmatik
22:52 18.05.2012.

– To je težak udarac prodemokratskim aktivistima u zemljama iz kojih ti vladari dolaze – kažu aktivisti. ----------------------------- Svasta lupaju ti aktivisti. Sto ocekuju? Kao da monarhija, po definiciji, nije suprotna demokraciji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije