Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indeks 3: Deši Mlikotin-Tomić nepravomoćno 14 mjeseci zatvora

Deša Mlikotin-Tomić nakon presude: Žalit ću se, nevina sam

indeks3
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
01.02.2010.
u 13:50

Od 21 optuženika, petero je osuđeno na zatvorske kazne, 14 uvjetno, a oslobođeni su samo jedan student i profesorica.

- Žalit ću se, žalit ću se, žalit ću se - ponavljala je danas Deša Mlikotin-Tomić, nakon što ju je vijeće suca Zorana Luburića na zagrebačkome Županijskom sudu nepravomoćno osudilo na jedinstvenu kaznu od 14 mjeseci zatvora zbog zlouporaba položaja i ovlasti i primanja mita te joj izreklo i trogodišnju zabranu obavljanja zvanja.

Znam da sam nevina

Pokušavajući izbjeći brojne novinarske ekipe koje su je čekale pred zgradom zagrebačkog Županijskog suda, D. Mlikotin-Tomić tek je još kratko kazala da “ne zna je li tu riječ o političkom procesu, no zna da je ona nevina”.

Kazna na koju je ona osuđena treća je po visini, jer su veće kazne od nje dobili samo posrednik Milan Ćevid, koji se teretio u 13 od 16 točaka optužnice (dvije i pol godine) te profesor Jadranko Grgona koji je osuđen na godinu i 10 mjeseci zatvora te mu je izrečena mjera zabrane obavljanja zvanja u trajanju od pet godina.

{fw3k_direct_quotebox: Ne znam što bih rekla, sretna sam što je to iza mene. Zahvalna sam sudskom vijeću što je prepoznalo moju nevinost - uzbuđenim glasom kazala je profesorica Nina Liszt, jedina uz studenta Danijela Malarića koja je nepravomoćno oslobođena optužbi, jer vijeće sa sigurnošću nije utvrdilo da su počinili djela za koja se terete. Tamara Laptoš, USKOK-ova tužiteljica, kazala je kako je USKOK očekivao osuđujuće presude, no hoće li se žaliti na odluku o kazni, vidjet će nakon što dobiju pismeno obrazloženje presude, za koje je sudac Luburić najavio da će imati stotinjak stranica.}

- Očekivali smo osuđujuću presudu, no, iskreno, iznenađeni smo visinom kazne - kazao je Petar Pavković, odvjetnik Milana Ćevida.

To svoje iznenađenje Pavković je temeljio na činjenici što je Ćevid priznao da je počinio sva djela koja mu se stavljaju na teret, a kako nije htio odgovarati na ničija pitanja, braniteljska klupa problematizirala je njegovo priznanje krivnje, tvrdeći da ono ne može biti dokaz na kojem će se temeljiti presuda.

- U ovoj sudnici često su se isticale i problematizirale Ćevidova i Slipčevićeva obrana, no htio bih naglasiti da one nisu bile odlučujuće za ovakvu presudu.

Uostalom, Ćevid je priznao i djelo, za koje je u odnosu na njega te optužene Ninu Liszt i Danijela Malarića, donesena oslobađajuća presuda - rekao je sudac Luburić.

Inače, njegovo je vijeće, kako je istaknuo, odluku donijelo jednoglasno, a njome je od 21 optuženog koji im je sjedio na optuženičkoj klupi, nepravomoćno osuđeno njih 19.

Zatvor za težu korupciju

Od tih 19, 14 ih je osuđeno na uvjetne kazne, a pet na zatvorske, s tim da je trojici profesora izrečena mjera zabrane rada, kako kome od dvije do pet godina. Većina optuženih objavu presude te njezino obrazloženje koje je trajalo malo više od sat vremena, slušalo je pognute glave bez ikakve vidljive reakcije. Sudac Luburić kazao je kako su zatvorske kazne dobili oni profesori koji su se teretili za teža koruptivna djela.

Petero osuđeno na zatvorske kazne, 14 uvjetno

V. Brčić-Stipčević (62), profesorica i predsjednica Udruge potrošača - uvjetno osuđena na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine

Tihomir Vranešević (50), profesor -  osam mjeseci zatvora i zabrana rada u struci na dvije godine

Marko Slipčević (30), vanjski suradnik - uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine

Tomislav Gelo (35), asistent - uvjetno osuđen na godinu zatvora uz rok kušnje od tri godine

Ivica Prga (59), doktor znanosti institucija i tržišta - uvjetno osuđen na godinu zatvora uz rok kušnje od tri godine

Jadranko Grgona (49), izvanredni profesor - godinu i 10 mjeseci zatvora i zabrana rada pet godina

Branko Kovačević (70), profesor - Uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine

Julijana Ljubić (40), djelatnica referade - godina i pol zatvora

Marica Škrtić (59), profesorica - Uvjetno osuđena na godinu zatvora uz rok kušnje od tri godine

Savo Vojnović (59), profesor na Visokoj školi za poslovanje - godina zatvora, uvjetno na tri godine

Deša Mlikotin Tomić (65), profesorica i bivša čelnica saborskog Povjerenstva za sukob interesa - godina i dva mjeseca zatvora te zabrana rada od tri godine

Milan Ćevid, posrednik - dvije i pol godine

studentica Antonija Katavić - šest mjeseci, uvjetno godinu dana

student Vladimir Oršulić - godinu i 8 mjeseci, uvjetno četiri godine

studentica A. Mužić - godinu i tri mjeseca, uvjetno četiri godine

posrednik D. Stić - šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine

studentica A. Njegomirović - šest mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine

studentica Ivana Ćorluka -šest mjeseci, uvjetno godinu dana

student Damir Spahić - šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine

Komentara 44

MM
Mladen Miletić
18:19 01.02.2010.

Deša Mlikotin Tomić (65), profesorica i bivša čelnica saborskog Povjerenstva za sukob interesa - godina i dva mjeseca zatvora i zabrana rada od tri godine.. Saborski zastupnik i župan BOSANAC sloboda i domovina Bosna !

OB
-obrisani-
19:09 01.02.2010.

Ovo suđenje je smješno, što bi rekao Mesić \"maestralno\" i prvi put da je nešto pogodio. Umjesto da ovaj Ćevid dobije najmanje 15 godina robije on dobije samo dvije i pol godine, a neki ljudi za koje svatko razuman vidi da su nevini dobiju naznatno manje kazne od Ćevida. Ovo pravosuđe je gore nego u doba tite i pavelića...

DW
dr.who
14:55 01.02.2010.

Bez brige brzo će se presude ukinuti na žalbama,pa drugi sud,pa druga komisija...i na kraju nikom ništa...sorry...ipak nekom nešto...jednima lova od mita,drugima diplome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije