Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG ZIME JE U ZATVORENOM

Debeljuškasta servalica Miša pronašla novi dom: Na raspolaganju joj je čak 70 kvadrata dvorišta

Mačka serval koja je pronađena u Gorskom Kotaru smještena je u privatnom ZOO vrtu Mirka Mileca u Ruščici
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/6
15.01.2024.
u 14:29

Mačka s afričkog kontinenta uskoro bi mogla dobiti potomke, a potencijalni kum je vlasnik centra

Serval nedavno pronađen u Gorskom kotaru ostat će na trajnoj skrbi u privatnom zoološkom vrtu obitelji Milec u Ruščici. Podsjetimo, Gorskim kotarom pronio se strah od nepoznate divlje mačke koju su povremeno viđali i koja je čak napala jednu domaću mačku. Vlasnik je nabasao na životinju dan nakon napada na svog ljubimca i to u drvarnici. Zvijer je puhala i frktala prema njemu, a on je brzo zatvorio vrata te pozvao pomoć. Utvrđeno je kako je riječ o ženki u odličnom stanju, dobro uhranjenoj i lijepog krzna. Zubići i kandžice su joj u savršenom stanju. Uskoro je životinja uhvaćena te su je transporterom prevezli u Centar za zbrinjavanje zaštićenih vrsta životinja u Ruščici kod Slavonskog Broda, gdje trenutno uživa u potpunoj njezi i skrbi.
Serval je divlja mačka koja inače živi u Africi. Veterinari kažu da je vrlo snalažljiva i pokretljiva.

'Moja pretpostavka u startu je bila da se radi o mački koja je bila viđena u Sloveniji. Slovenske su novine o njoj pisale još prije šest mjeseci', rekao je veterinar Branimir Reindl

Hrvatski veterinari otkrili su da je riječ o servalici iz legalnog uzgoja, a priča je intrigantna s obzirom na povijest bivše vlasnice koja ima dvije adrese, u Švicarskoj i Opatiji. Do informacija o uzgajivaču došli su preko čipa. Mačka je iz Švicarske legalno prodana u Njemačku, no tu dolazi do zavrzlame. 'Ono što je ružna strana priče je da je gospođa u Njemačkoj kažnjena zbog trgovine certifikatima zaštićenih vrsta životinja. I ona se nakon tog sudskog spora, koliko pišu njemačke novine, vratila u Rusiju', pojasnio je Reindl.

VEZANI ČLANCI 

Još uvijek se ne može utvrditi odakle je serval pobjegao, no pretpostavka je da je bio na skrbi kod nekoga u Hrvatskoj. Tako će, unatoč brojnim pristiglim porukama ljudi koji je žele udomiti, sedmogodišnja ženka servala Miša, kako su je nazvali, do daljnjega biti na brizi obitelji Milec. Nastamba u koju je smještena je vrhunska i po uvjetima ne zaostaje za bilo kojim drugim zoološkim vrtom u okruženju. Na raspolaganju će joj biti unutarnji i gotovo 70 kvadrata vanjskoga prostora.

'Ovo je prvi serval o kojem ću se brinuti. Imam 40 godina iskustva sa životinjama i hranjenjem, tako da mislim da neće biti problem brinuti se o Miši', ustvrdio je Mirko Milec iz Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici.

U sljedećih mjesec i pol dana Miška bi mogla postati majka, a potencijalni kum je upravo Mirko. 'Ona je u stvarno lijepom gojnom stanju, da ne kažem da je lagano debela. Sada je vani hladno pa je Miša u zatvorenoj nastambi', pojasnio je Milec.

VIDEO Divlja mačka serval pronađena je u Gorskom Kotaru

Ključne riječi

Komentara 2

AN
Anezka
06:12 16.01.2024.

Dobro uhranjena i zdrava servalica koja je godinama živjela na slobodi sada je u zatočeništvu.... Tužno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije