Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turci prijete

Davutoglu: Francuzi, uzvratit ćemo vam žestokim mjerama!

'Franco-Turks protesters hold French electoral cards and a Turkish flag as they attend a demonstration next to the National Assembly in Paris December 22, 2011 ahead of a parliamentary vote on a bill
'CHARLES PLATIAU'
23.01.2012.
u 20:01

Turska vlada sprema mjere protiv Francuske u slučaju da Senat donese prijedlog zakona kojim se kažnjava negiranje genocida

Članovi francuskog Senata glasovali su u ponedjeljak o prijedlogu zakona po kojem će biti kažnjivo negiranje genocida nad Armencima, počinjenog u Otomanskom Carstvu od 1915. do 1917. godine.

Skupština već prihvatila

Francuska Narodna skupština prihvatila je 22. prosinca prošle godine prijedlog zakona koji predviđa kaznu do jedne godine zatvora i globu od 45.000 eura za osporavanje genocida, koji je utvrđen i priznat zakonodavstvom te zemlje. Francuski parlament je 2001. prihvatio zakon po kojem Francuska potvrđuje da je u otomanskoj Turskoj 1915. godine počinjen genocid nad Armencima. Zakon o kažnjivosti negiranja genocida, o kojem se izjašnjavaju članovi Senata, odnosio se samo na taj genocid nad Armencima.

Armenci tvrde da je u turskom genocidu bilo 1,5 milijuna žrtava. Na prihvaćanje tog zakona u francuskoj Narodnoj skupštini Ankara je oštro reagirala privremenim povlačenjem svog ambasadora iz Pariza i otkazivanjem mnogih političkih, ekonomskih i diplomatskih susreta. Turska odbacuje termin genocid, premda priznaje da su u Anadoliji počinjeni masakri u kojima je stradalo 500.000 Armenaca. Turska vlada sprema mjere protiv Francuske u slučaju da Senat donese prijedlog zakona kojim se kažnjava negiranje genocida.

– Unaprijed smo se odlučili za niz novih mjera koje ćemo provesti u slučaju da taj tekst na kraju bude prihvaćen. U to nitko ne bi trebao sumnjati – upozorio je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

Turski šef diplomacije nije otputovao u Bruxelles, gdje su u ponedjeljak njegovi kolege dogovorili embargo na uvoz iranske nafte, već je ostao u Turskoj i pratio glasovanje francuskog Senata.

‘Upoznat ćete Tursku’

Davutoglu je rekao da je u subotu razgovarao s premijerom Erdoganom o mogućim mjerama protiv Francuske. Istaknuo je da današnja Turska “više nije Turska iz 2001.” kada je francuski parlament priznao da je nad Armencima u Otomanskom Carstvu počinjen genocid.

– Ako netko misli da će Turska nametnuti sankcije, pa će ih poslije ublažiti, taj ne poznaje Tursku – poručio je ministar Davutoglu.

Komentara 28

Avatar amore
amore
20:28 23.01.2012.

Čuj ovo, 50 000 Turaka je marširalo Parisom??Daj ostani u Turskoj ako nisi spreman prihvatiti zakon zemlje u kojoj živiš, Europa im previše dopušta!! Sve se bojim da bi jedan Francuz mogao marširati Turskom ili sl. takvim zemljama!

GO
goran71
20:46 23.01.2012.

Pa onda BiH mora krenuti istim putem i traziti od Turske odstetu za nasilno prekrstavanje naroda,odvodenje dijece u Tursku itd.

OB
-obrisani-
20:17 23.01.2012.

Pa realno bi bilo da Turska prizna genocid nad Jermenima,Francuska nad Alzircima ,Engleska nad Indijcima,Burima africkim plemenom koje su potpuno istrijebili i drugim azijskim i africkim nacijama,ali istoriju pise pobjednik\' Kao sto je to rekao Herman Goering kada mu je americki advokat urucio optuznicu u Nirnbergu rijecima \"G.Goering znate li zasto ste optuzeni\",a on je odgovorio \"Znam,zato sto sam izgubio rat,jer da sam pobijedio ja bih vama sudio\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije