Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Davor Bernardić: Želim biti gradonačelnik Zagreba

'15.12.2011., Zagreb - Davor Bernardic, politicar.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
22.12.2011.
u 07:35

Bandić više nije dobar gradonačelnik jer je svojim upravljanjem po modelu ucjene i principu suradnje samo kad njemu odgovara, a nije li po njegovu neće biti nikako, doveo grad na rub raspadanja.

Nakon osvajanja vlasti u državi, SDP kreće u ponovno osvajanje metropole. Zagrebački gradonačelnik za njih je sada već prošlost, a na njegovo bi mjesto trebao, po mogućnosti što prije, sjesti Davor Bernardić, šef gradskih socijaldemokrata, saborski zastupnik i predsjednik kluba zastupnika u Gradskoj skupštini. U otvorenom intervjuu razgovarali smo o njegovim političkim ambicijama, previranjima unutar stranke, budućnosti...

Prihvatili ste proračun gradonačelnika Milana Bandića. Iako će to donijeti znatne uštede roditeljima jer je cijena vrtića drastično smanjena, građani nisu zadovoljni zbog povećanja cijena komunalija. Jeste li vi, kao i gradonačelnik, pristali na kompromis i time iznevjerili Zagrepčane?

Osnovni je problem proračuna što ne počiva na strategiji razvoja pa mu nedostaje dugoročni smisao. Sagledavajući ovogodišnji proračun za prvih šest mjeseci, uočen je trend smanjenja prihoda od 194 milijuna te za prvih devet mjeseci 379,5 milijuna kuna u odnosu na teoretsko punjenje. Stoga bi, prema mojim izračunima, manjak za 2011. trebao iznositi između 493 i 576 milijuna kuna. Nakon što smo svi zajedno u klubu zastupnika sagledali sve prednosti i mane ovog proračuna, imajući na umu da je prihvatio sve uvjete koje je pred njega stavila Skupština na čelu sa SDP-om, od cijene vrtića do paketa mjera za bolje poslovanje Holdinga, možemo se samo nadati da Bandić nije držao figu u džepu, nego je, kao i mi, razmišljao na dobrobit građana ovog grada.

Boris Šprem odlazi s mjesta predsjednika Skupštine, jeste li vi njegov nasljednik?

Predsjednik Skupštine, kao i do sada, bit će iz SDP-a. Najvjerojatnije ću preuzeti tu funkciju na idućoj sjednici u veljači, budući da sam sada predsjednik kluba zastupnika SDP-a i predsjednik gradske organizacije. No, do tada ima još mnogo vremena, a u politici se stvari mijenjaju iz dana u dan.

U slučaju prijevremenih izbora, pa i onih koji slijede tek 2013., hoćete li se kandidirati za gradonačelnika?

Da.

Što vi možete dati što Milan Bandić ne može i zašto mislite da Bandić nije dobar gradonačelnik?

Bandić više nije dobar gradonačelnik jer je svojim upravljanjem po modelu ucjene i principu suradnje samo kad njemu odgovara, a zapravo ako nije po njegovu neće biti nikako, doveo grad na rub raspadanja. To mora prestati, kao i vođenje politike tako da, kada je teško, on moli Boga da što prije prođe i ništa više od toga. Ja dolazim iz nove generacije i drukčije obrazovne pozadine. U današnjem modernom vremenu grad veličine Zagreba može se razvijati jedino ako gradonačelnik ima viziju, a grad strategiju razvoja. Bolje razumijem Zagreb, njegovu ulogu i važnost unutar šire slike. Ne kao malog grada, već kao velikog regionalnog centra. Za razliku od Bandića, sposoban sam za demokratsko vodstvo, a zakoni ove zemlje za mene su sveto pismo.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

 

Komentara 156

OD
oltar domovine
13:27 22.12.2011.

ovaj mladic mi lici na nekog marokanca !

SO
sotokuco
12:42 22.12.2011.

Malo za gradonačelnika - grad ispred prinove (djeteta). Treba da mu i grad bude ispred zdravlja. Ljudi budala svuda oko nas.

MI
mica1111
08:14 22.12.2011.

...još si mlad i zelen za to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije