Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodogradilišta

Danko Končar neće dobiti nijedan škver?

'14.03.2012., Kraljevica - Danko Koncar u posjetu brodogradilistu Kraljevica u drustvu potencijalnog ulagaca nijemca Rudigera Schaafa. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
20.03.2012.
u 10:00

Mi smo totalno otpisani, kaže Končarov suradnik. Vlada će svoju odluku vjerojatno objaviti na sjednici u četvrtak

– Mi smo totalno otpisani – rekao je najbliži suradnik Danka Končara, kojeg smo pitali jesu li dobili odgovor iz Vlade. Iako Vlada nije službeno objelodanila svoju odluku i nije se službeno obratila Končarovoj tvrtki Jadranska ulaganja, doznajemo da je sve već odlučeno i da će Vlada najvjerojatnije u četvrtak objaviti da je odbila Končarove ponude o preuzimanju brodogradilišta “3. maj”, “Kraljevica” i “Brodotrogir”. Tako je, čini se, napokon okončano dugo natezanje između Vlade i tvrtke Jadranska ulaganja, koje traje već dvije godine. Što će biti s ta tri škvera i više od četiri tisuće ljudi – u “3. maju” (2500), “Brodotrogiru” (1200) i “Kraljevici” (460) – koliko radnika u navedenim škverovima zarađuje svoj kruh – još se ne zna. Nitko u Vladi još uvijek nije spreman o tome javno i nedvosmisleno govoriti.

Koje su opcije

– Znate što Vlada sada radi? Isto ono što smo i mi radili; u Bruxellesu provjeravaju koje im opcije stoje na raspolaganju. A nakon što su nas, izgleda, potpuno otpisali, jedino što mogu i smiju jest pokušati spasiti “3. maj” te kroz stečaj s preustrojem od konačne propasti pokušati spasiti “Kraljevicu” i “Brodotrogir” – tvrdi naš sugovornik iz najužeg tima Danka Končara.

Kako dalje, ne zna ni predsjednik sindikata brodogradilišta “Kraljevica” Nenad Miškulin jer im se, kaže, nitko iz Vlade nije obratio.

– I mi čekamo taj famozni četvrtak i Čačićeve A, B i C varijante. Nas zanima samo varijanta bez stečaja – rekao je Miškulin. Čini se da je nada u bolje sutra, barem što se kraljevičkih škverana tiče, danas dalje nego ikad. Prije samo četiri dana Končar je posjetio “Kraljevicu” u kojoj je škveranima, sindikatima i upravi predstavio “spasitelja” – njemačkog biznismena Rüdigera Schaafa s kojim je, kako je tvrdio, sklopio dogovor o zajedničkom ulaganju u gradnju pučinskih vjetroelektrana. No, samo dan nakon Schaafova posjeta “Kraljevici” njegova njemačka tvrtka SIAG najavila je objavu stečaja zbog višemilijunskih gubitaka – i to upravo u biznisu vezanom za gradnju vjetroelektrana!

– Samo dio njegove grupacije ulazi u stečaj. No to nikako ne utječe na njegove hrvatske planove. Uostalom, da će dio korporacije u stečaj, znali smo i prije nego što smo ga pozvali u “Kraljevicu” i Rijeku radi zajedničkog ulaganja – rekao nam je izvor blizak Končaru. Pa ipak, teško se oteti dojmu da ijedan posao kojeg se dohvati Danko Končar može završiti sa sretnim završetkom. Dovoljno je samo sjetiti se njegova poslovnog aranžmana s Vinkom Cetinski – umjesto istarskog posla desetljeća, njihovom poslovnom suradnjom sada se bavi pravosuđe. Cetinski i njezini suradnici sumnjiče se da su si protupravno priskrbili više od 40 milijuna kuna. Između 2007. i 2009. oni su za Končarovu tvrtku “Kermas ulaganja” kupovali zemljišta po prenapuhanim cijenama, a razlika od realne cijene navodno je završila u njihovim džepovima.

Ulaznica za biznis

Danka Končara prozivaju i za davanje mita HDZ-u. Tijekom USKOK-ove istrage o poslovanju HDZ-a pojavila se informacija prema kojoj je Končar u listopadu 2007. morao uplatiti HDZ-u 2 mil. eura kao ‘ulaznicu’ u biznis u RH.

Ključne riječi

Komentara 27

Avatar tkozna
tkozna
10:31 20.03.2012.

Znači, Istina je to što se govori i priča za Končara. A kako se onda obogatio ako je lopov a nitko mu nije sudio u cijelom svijetu? Ništa mi nije jasno!

Avatar zagi555
zagi555
10:36 20.03.2012.

opet če iči relacija-građani-3.maj.-Slavko Linić!

SO
Somelier
10:31 20.03.2012.

\"Danko Končar neće dobiti nijedan škver?\" Nije Linić budala da se riješi \"zlatne koke\". Sjetimo se samo šta je sa brodogradilištima radio za vrijeme Račanove vlade. On i Vrhovnik. Koji dvojac. Koji su tu milijuni nestali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije