Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Danica Ramljak: Nije me smijenila Vlada nego Jovanović

'24.11.2010., Zagreb - Institut Rudjer Boskovic-ravnateljica Danica Ramljak. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
16.04.2012.
u 12:00

– Morala sam otići. Moja borba protiv korupcije smetala je mnogima – ističe Ramljak

S bivšom ravnateljicom Instituta Ruđer Bošković (IRB) Danicom Ramljak razgovarali smo o korupciji na Ruđeru, razlozima i političkom pozadinom njezine smjene te o njezinu odnosu s ministrom obrazovanja, znanosti i sporta Željkom Jovanovićem.

Zašto ste vi zapravo smijenjeni s mjesta ravnateljice Instituta Ruđer Bošković?

Mislim da je to mjesto trebalo dati nekome drugome.

Kome?

Teško mi je reći, ali nekome sam svakako smetala na ovom mjestu. Hrvatska ima 25 javnih instituta, ali Ruđer je najveći i najprestižniji i svjesna sam da je moje mjesto posebna meta. Ali čak više od toga pretpostavljam da sam uzdrmala previše interesnih grupa, izravno ili posredno vezanih za Institut, svojom borbom protiv korupcije. Posebno predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost Krešimira Pavelića, bivšeg državnog tajnika MZOS-a Vikić-Topića, bivšeg ravnatelja Instituta prije mene Žinića i njihov interesni krug, koji se proteže od Zagreba do Rijeke.

Ali priča se da ste i vi došli s politikom, da ste na čelo Ruđera došli pod pokroviteljstvom tadašnjeg ministar Dragana Primorca i Miomira Žužula?

Već sam umorna od tog povezivanja sa Žužulom i Primorcem. Ja njih obojicu poznajem iz Amerike i to su ljudi s kojima ja nisam imala nikakve političke ni poslovne aktivnosti. Bivši ministar Primorac usko je povezan s Krešimirom Pavelićem i Vikić-Topićem, koji su dugo aktivno radili na mojoj smjeni.

Osjećate li da vas je smijenila Vlada RH ili ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović?

Ne, definitivno ne mislim da me smijenila Vlada jer s većinom ministara u ovoj Vladi izvrsno surađujem, većinu ministara poznajem i oni poznaju moj rad. Moj resorni ministar nije pokazao interes za moju stranu situacije na IRB-u i za moj rad i to mi je žao. Prvi put se u 61 godinu dugoj povijesti dogodilo da se ravnatelj IRB-a i ministar ne sastanu drugi dan nakon ministrova preuzimanja dužnosti. Htjela sam s njim razgovarati o uspjesima i problemima. U 100 dana svog mandata poklonio mi je u društvu drugih kolega 10 do 15 minuta. Shvatila sam da ga ne zanima što imam reći.

Je li itko od ministara stao u vašu obranu, znate li što o svemu misli premijer?

O tome što misli premijer i drugi ministri, morate pitati njih, ali definitivno mislim da je moja smjena vezana samo uz interesni lobi jedne manje skupine ljudi, a ne uz politiku ove Vlade.

Znanstveno vijeće vas proziva da ste previše trošili na vozača, putovanja, skupe restorane...

Prvo, vozač vozi prije svega mene, moje kolege s Instituta kad zatreba, ali i sve naše goste iz inozemstva, a njih treba odvesti kad su u službenom posjetu u zračnu luku ili na službeni ručak ili večeru. U mom mandatu zbog međunarodne evaluacije instituta imali smo više od pedeset takvih posjeta. Pa ne mogu nobelovce i vrhunske svjetske znanstvenike voditi na ćevape u neku pečenjarnicu nego ih moramo odvesti na neko odgovarajuće i fino mjesto. A kad je riječ o putovanjima, kad sam dolazila rekla sam da ću Ruđer otvoriti prema svijetu i na tome sam aktivno radila. Sva sam svoja putovanja obznanila, na uvid svima. Za svako putovanje sam Znanstveno vijeće i sve ostale na Ruđeru obavijestila gdje sam bila i zašto sam tamo putovala i koja je korist za Institut bila od toga. To što neki odbijaju sagledati istinu, nije moj problem. Važna je očita korist koja je postignuta za IRB.

Kako god bilo, činjenica je da je velika većina u Znanstvenom vijeću, ali i u Upravnom vijeću bila za vašu smjenu. Zašto ne prihvatite da vas na Ruđeru više ne žele i jednostavno krenete dalje?

Prije svega mislim da je način na koji me se maknulo nedemokratski i protuzakonit. To ne priliči zemlji koja ide prema Europskoj uniji. Drugo, u znanosti nema demokracije, nego vlada meritokracija. A mene podržavaju najbolji znanstvenici u Hrvatskoj, najbolji na Ruđeru i mnogi vrhunski svjetski znanstvenici uključujući i nobelovce. Ne zanima me da me podržava većina jer se većina mora ugledati na onu manjinu koja je izvrsna. A posebno mi nije stalo do podrške onih s čijom sam se lošom praksom borila. Kako očekivati da me podrži članica UV-a Tatjana Marotti, koja je godinama bila desna ruka Paveliću.

Što ćete sad, imate li nekih ponuda?

Imam i to izvrsnih pa ću odlučiti uskoro.

Najavili ste tužbu zbog svoje smjene. Koga ćete sve tužiti?

Institut i Upravno vijeće IRB-a koje ima odgovornost za provođenje zakonitih odluka.

Što mislite hoće li ministar Željko Jovanović sada nakon što je optužnica podignuta smijeniti Krešimira Pavelića s mjesta predsjednika Nacionalnog vijeća za znanost?

Ako ga ne smjeni, to će biti velika sramota za našu zemlju.

Komentara 59

AN
ankicascreiber
13:30 17.04.2012.

@tirkizna bravo, petica iz logike. rado bi ti pokazala moje radove i čula tvoje komentare, međutim koliko sam ja radova napisala sada nije važno. Važno je da Danica propovijeda neku izvrsnost koju ona nikada nije imala. Zato nije trebala bitiiti na čelu Ruđera, a sigurno ne pljuvati po Ruđerovcima koji u prosjeku ostvaruju na Ruđeru rezultate koji su jednaki onima koje je ona ostvarivala na vrhuncu svoje karijere u najboljim svjetskim uvjetima. Na žalost ili na sreću moji znanstveni radovi se ne vuku po medijima i večernjaku jer se ja nisam javila za šeficu Ruđera,jer ja nisam pljuvala po Ruđerovcima kao što je to radila Danica, jer se ja nisam prenemagala na TVu kako sam ja popila svu pamet svijeta u Americi. Danica na čelu Ruđera je slično Jaci kao premijerki. Obije je korupcija dovela na čelo, obje pričaju o nekoj izvrsnosti koju same nemaju. Obije su patetično narcisoidne. Ruđer je pun mediokritetski, i egoističnih klanova, koji guše pametne i poštene ljude. Zato ne treba trošiti virijeme i novce na Danicu, već se okrenuti radu. Na natječaju kada je izabrana Danica, bilo je i boljih ljudi

MI
milenalamina
23:08 17.04.2012.

Ankice, ti kazes: \"ja nisam pljuvala po Ruđerovcima kao što je to radila Danica\". A onda kazes: \"Ruđer je pun mediokritetski, i egoističnih klanova, koji guše pametne i poštene ljude\". Ne čini mi se da je Danica Ramljak govorila nešto što je bitno drugačije od ovoga što si iznjedrila. Ili se varam? Pa tko tu po kome pljuje* Ili možda daje konstruktivnu kritiku?

GI
giglibigli
12:22 16.04.2012.

ima li neka državna ustanova ili poduzeće gdje se u zadnjih desetak godina nije mažnjavalo što je ko stigao , dosta tog crnila samo pljačka pljačka i plačka hoćemo i neke dobre primjerer javnih ustanova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije