Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo gospodarstva

Radnici 3. maja prosvjedovali u Zagrebu zbog neisplate plaća

Prosvjed radnika 3. maj
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/5
04.06.2014.
u 15:41

Dok radnici prosvjeduju, zatvoren je prvi krug prikupljanja ponuda za 3. maj Tibo i 3. maj Mid. Za Tibo je otvoren drugi krug prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica, dok se za Mid čeka odluka na žalbu rješenja kojim je odobreno sklapanje predstečajne nagodbe, a uložio ju je Centar za restrukturiranje i prodaju (pravni sljednik AUDIO-a)

Iako je završio prvi krug ponuda za društva kćeri 3. maj Tibo i 3. maj Mid za koje su investitori iz Danske i Njemačke Njemačke poslali pisma namjere, radnici 3. maja prosvjedovali su zbog neisplate plaća u Zagrebu ispred Ministarstva gospodarstva koje smatraju odgovornima.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) poslao je obavijest u povodu prosvjeda. "Tražeći potencijalne investitore pokušalo se i s Kermas energijom i Končarom pronaći model suradnje za ta izdvojena društva iz 3.maja. No kod potencijalnih investitora je postojala rezerva prema navedenim društvima i nisu iskazali interes unatoč pokušaju države za svim zakonskim modelima suradnje", stoji u priopćenju DUUDI-ja. 

Zabrinjavajuće je da 3. maj Tibo i 3. maj Mid nakon izdvajanja iz sustava Brodograđevne industrije 3. maj, vlastitim sredstvima i proizvodnjom nisu uspjele osigurati novac za isplatu plaća. Ujedno je u 2013. i 2014. godini za društva 3. maj  Tibo i 3. maj Mid ukupno isplaćeno više od 87 milijuna kuna za isplate plaća, otpremnina i restrukturiranje.  Posljednja uplata za navedena društva išla je u travnju 2014. godine, u iznosu nešto  većem od 10 milijuna kuna upravo za otpremnine i plaće koju je osigurao Centar za restrukturiranje i prodaju pozajmicom.

Ipak, u DUUDI-ju su optimistični jer su za preuzimanje 3. maja Tibo za zainteresirani Danci te je otvoren drugi krug prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju dionica. No, za društvo 3. maj Mid, za koje je zainteresirano društvo iz Njemačke, čeka se odluka na žalbu rješenja kojim je odobreno sklapanje predstečajne nagodbe, a uložio ju je Centar za restrukturiranje i prodaju (pravni prethodnik Agencije za upravljanje državnom imovinom). U tijeku je postupak pred Trgovačkim sudom u Rijeci, a drugi krug za obvezujuće ponude investitora pokrenut će se ovisno o ishodu postupka žalbe. Ipak, prisutan je otpimizam jer je za njega dostavljeno pismo interesa za kupnju dionica.

Ona je uvjetovana obvezom Uprave društava da dostave dokaz o potpisanim ugovorima iz kojih je vidljivo da će osigurati prihod dostatan za samostalno podmirivanje redovitih obaveza, a rok za dostavu ističe u srpnju. Iako društva Tibo i Mid imaju kvalitetne potencijalne mogućnosti, država se bori za njihov opstanak za što je potrebno osigurati proizvodni program koji je osnova za samostalno poslovanje u budućnosti bez potpore države. 

>>Radnici Motora i dizalica sutra prosvjeduju ispred Ministarstva gospodarstva

Ključne riječi

Komentara 3

ME
metikoš
16:15 04.06.2014.

Bit ću zločest....što je riječani,pa vi ste doveli na vlast ove skojevce pa je sad red da snosite i posljedice.

HR
hrxxx111
16:24 04.06.2014.

3.maj guta lovu godinama i nijedna vlada nista ne poduzima (osim uvaliti taj problem nekome tko ce vjerojatno zatvoriti vrata i rasprodati sve) zasto ga ne ugase i prenamjene ? zar nema nikakvih ideja prenamjene nekog brodogradilista ?

Avatar zabadalo5
zabadalo5
18:39 04.06.2014.

Svi smo mi, svi građani Lijepe Naše, žrtve nerada i nesposobnosti Kukurikavaca, i vrijeme je da se stane tome na kraj!! Prijevremeni izbori su rješenje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije