Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HARAČ PO DANSKI

Danci će dodatno oporezivati i maslinovo ulje jer je – premasno!

'hamby_pxl_unu_021011'
''
02.10.2011.
u 17:54

Danci prije svega uvode nove poreze kako bi poboljšali zdravstvenu sliku nacije, a ne da bi krpali proračunske rupe.

Danci će drakonski oporezivati namirnice s relativno visokim udjelom zasićenih masti.

Danci nisu predebela nacija. Manje od 10 posto Danaca smatra se predebelima, što je manje od europskog prosjeka, a ipak su danske vlasti odlučile uvesti "porez na debljanje". Od 1. listopada Danci će zbog uvođenja novog poreza puno skuplje plaćati proizvode koji obiluju zasićenim mastima.

Tako će neki proizvodi koji se koriste u svakodnevnoj ishrani, poput maslaca i raznih vrsta ulja, znatno poskupjeti. Naime, svi proizvodi koji u sebi sadrže više od 2,3 posto zasićenih masti oporezivat će se s 16 kruna po kilogramu. Stoga će kupci morati, primjerice, platiti čak 30 posto više za uobičajeno pakiranje maslaca, 8 posto više za vrećicu čipsa, a čak će i litra inače zdravog maslinova ulja zbog postotka zasićenih masti poskupjeti velikih 7,1 posto.

Rezultati tih novih poreza koje će uvesti Danci s posebnom pozornošću pratit će puno deblje nacije. U Britaniji je 20 posto osoba predebelo, a u Sjedinjenim Državama vlada epidemija pretilosti.

U Britaniji procjenjuju da bi se sličnim mjerama moglo spasiti 3200 života godišnje, pogotovo ako se porez na premasne proizvode podupre olakšicama na voće i povrće.

Danci prije svega uvode nove poreze kako bi poboljšali zdravstvenu sliku nacije, a ne da bi krpali proračunske rupe.

Komentara 13

OB
-obrisani-
18:55 02.10.2011.

Danci nisu predebela nacija. Manje od 10 posto Danaca smatra se predebelima, što je manje od europskog prosjeka, a ipak su danske vlasti odlučile uvesti \"porez na debljanje\". Od 1. listopada Danci će zbog uvođenja novog poreza puno skuplje plaćati proizvode koji obiluju zasićenim mastima. ----------------------------------------- ja stvarno ne znam ko je ovdje glup - ili novinar ili danci. Maslinovo ulje poznato je kao veliki izvor NEZASICENIH masnih kiselina???!!!... WTF? uostalom koga briga sta ti vlaji zd.ru? neka zd.ru svinjetinu, dobra je za infarkt....)))

US
U sridu
20:11 02.10.2011.

Cekaj,Danci mogu uvesto porez na masnocu a madjari ne mogu na telefone?! ko koga hebe ovdje?

EX
explorer
18:23 02.10.2011.

Maslinovo ulje i nije baš tak zdravo kak se kod nas to prikazuje iz više marketinških, nego nutricionističkih razloga. U isto vrijeme bučno ulje, koje proizvodimo zanemaruje se i gotovo i da se ne zna da je upravo ono najvećići izvor npr. omega 3 i da je hrvatsko bučino ulje najkvalitetnije u Europi te da se veći dio proizvodnje izvozi, najviše u Austriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije