Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maturanti

Danas slavimo, a sutra ćemo misliti o tome što dalje

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
Foto: 'Photoshop'
1/5
19.05.2010.
u 07:25

Želim se osamostaliti, a ne da me uzdržavaju roditelji, kazala je Jelena. Ovdje su male plaće, idem u Zagreb, rekao je Hrvoje.

U majicama sa šaljivim porukama, oboružani brašnom i alkoholom, učenici završnih razreda srednjih škola preplavili su jučer ulice gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ludi dan nije prošao bez incidenata, pa je u Sisku policija zabilježila slučaj maturanta koji je skokom u Kupu ozlijedio glavu i prsište.

Danas slavimo, a sutra ćemo misliti o tome što dalje, poručili su maturanti, iako su neki stigli razmisliti i o budućnosti.

– Studirat ćemo prehranu, kemiju, pravo, sociologiju, građevinu – uglas je govorila vesela mladež, koja je cijelu Gundulićevu ulicu u Petrinji zabijelila pjenom za brijanje i brašnom. Maturanti tamošnje Srednje škole bučili su i po obližnjem parku, a oproštajna zajednička priredba organizirana je u školskoj dvorani. Sisačke su ulice, a i građani, ove godine bili zasutiji brašnom nego prijašnjih. Mnogi su maturanti nakon šetnje gradom došli na Rokić.

– Završit ću četvrti stupanj te raditi dvije godine. Plan mi je otvoriti svoj fast food restoran – kazala je Marija Čavlović, koja je završila za kuharicu.

– Malo me strah. Dosad sam samo išla u školu, koja ipak predstavlja jednu sigurnost. No, želim se osamostaliti, ne želim da me moraju roditelji uzdržavati – dodala je Jelena Brkanac, trgovkinja.

I maturanti Tehničke škole i Gimnazije u Kutini ludi su dan proveli na ulicama. Već u 8 sati u pratnji nastavnika otišli su do Gimnazije, a zatim su se uz pjesmu i skandiranje vratili pred matičnu Tehničku školu. Mogli bi poslužiti kao primjer, jer nije bilo brašna i posipanja građana, ali pokoja boca piva ili žestice nije izostala.

– Završio sam elektrotehničku školu i već sam pronašao posao, pa ću vjerojatno obući radnu kutu već 1. lipnja – rekao je Homas Bošnjak. Srednja škola u Glini u gimnaziji, ekonomskom, elektro i trgovačkom usmjerenju ima 71 maturanta, među kojima je čak šest odlikaša tijekom cijele srednje škole. Svi učenici i profesori pjevali su i plesali cijeli prvi nastavni sat.

– S odličnim sam završio sva tri razreda elektro škole. Nastavit ću školovanje na 4. stupnju. Ovdje se teško pronalazi posao, a plaće su male. Zaposlenje ću potražiti u Zagrebu ili negdje još dalje – kazao je Hrvoje Princ.

Ludi dan, popularno pojavljivanje maturanata srednjih škola na ulicama gradova, u Novskoj već nekoliko godina prolazi neprimijećeno. Izostaje onaj popularni i prepoznatljivi folklor. Zbog prijašnjih nepodopština, novljanskim maturantima škola je odlučila stati na kraj, pa im je odredila drukčiji raspored događanja. Umjesto ludovanja, zadnji dan škole rezerviran je za maturalni bal. Tako maturantice i maturanti novljanske Srednje škole tradicionalno završetak srednjoškolskog obrazovanja proslave plešući svečano odjeveni kao manekeni na modnim pistama. No, razmišljaju i o budućnosti koja ih čeka.

– Imam nekoliko ponuda za sezonske poslove. To mi odgovara, jer zasad ne mislim nastaviti školovanje – kazala je Helena Madunić, ekonomistica. Za razliku od nje, maturantica Nives Stojić ima želju za daljnjim školovanjem.

– Planiram upisati kineziologiju – rekla je Nives.

Dok većina topuskih maturanata proslavlja završetak srednje škole po parkovima i perivojima toga turističko-lječilišnog centra, budući fizioterapeuti uglavnom su se radovali oko hotela Petrova gora, Lječilišta Topusko, gdje se dio njih nada u skoroj budućnosti i zaposliti. Uz zaglušujuću buku, 34 učenika IV. l razreda srednje škole za fizioterapeute u Topuskom posjetili su i prostor gdje se odvija fizikalna terapija, burno pozdravljeni od svojih starijih kolega koji već rade, ali i od pacijenata.

– Riješili smo se srednje škole i mnoga vrata nam se sada otvaraju, ali potrebno je izabrati ona prava. Vjerujem da ću nastaviti svoje školovanje na višoj terapeutskoj školi, pa ću tek tada potražiti posao – rekao nam je Boris Stojčević.

Dio maturanata već je danas razgledao svoja buduća radna mjesta u Lječilištu, nadajući se da će se uspjeti ovdje zaposliti, ali ipak, kako sami kažu, današnji dan nije za teška razmišljanja o budućnosti, nego za slavlje i oproštaj od škvadre.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije