Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKI SUD

Momčilo Perišić osuđen na 27 godina, kriv za raketiranje Zagreba

momčilo perišić (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.09.2011.
u 08:06

Vijeće je na objavi presude istaknulo da Perišić, iako je odmah bio obaviješten o oba raketna napada na Zagreb, nije poduzeo sve mjere kako bi kaznio podređene.

Momčila Perišića, nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, Haaški je sud osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od 27 godina. U tu kaznu uračunato mu je i vrijeme provedeno u pritvoru, 1078 dana.

Vijeće je u svojim zaključcima istaknulo da Perišić nije kriv za zločin progona i istrebljenja u Srebrenici, ali da je u slučaju Srebrenice kriv za ubojstva, nehumana djela, ranjavanje, premještanje, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi.

Proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti u Sarajevu, za ubojstva, kršenje običaja ratovanja, ozljeđivanje civila i napade na civile. Kriv je i što u svojstvu nadređenog nije kaznio počinitelje kaznenih djela vezane za raketiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. Kriv je za ubojstva i kršenje pravila ratovanja, za nehumana djela, za ranjavanje i ubijanje civila u Zagrebu.

Vijeće je na objavi presude istaknulo da Perišić, iako je odmah bio obaviješten o oba raketna napada, nije poduzeo sve mjere kako bi kaznio podređene.

Također je istaknuto da je Perišić bio obaviješten o nečovječnim djelima i ubojstvima koja su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske te da je znao da je VRS bio sklon napadima na civile i granatiranju, no Vijeće je zaključilo da Perišić nije imao izravan nadzor nad pripadnicima vojske.

Perišić je, rečeno je u završnoj riječi tužiteljstva, odgovoran za raketiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995. u vrijeme Bljeska kada je "krajinska vojska", za odmazdu zbog vojnog poraza, kasetnim bombama u dva navrata napala Zagreb i tada je ubijeno sedam, a ranjeno 175 osoba. Napad je osobno zapovjedio Milan Martić i zbog toga je u Haagu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora.

>>Ovdje pogledajte za što je sve optužen Momčilo Perišić

Komentara 374

Avatar delminium
delminium
08:44 07.09.2011.

A gdje piše da je pravomoćno ali će biti uvjeren sam 27X2

KA
kampanel
08:54 07.09.2011.

Što je sa Zadrom,zar su ljudi u tom gradu 4 godine proveli u podrumu uzalud?? Jeben takvu pravdu,treba je uzeti u svoje ruke!

CH
chemica
12:44 06.09.2011.

Dobio lik 27 godina robije, a domoljubno obdareni i intelektom prikraćeni zaključuju da je ABOLIRAN! Svaka ti čast \"marsijanac\", ko da si zbilja opal s Marsa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije