Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda

Prlićeva, Praljkova i Pušićeva obitelj nisu bile na presudi

'Six ethnic Croats, from left ro right back raw, Berislav Pusic, Valentin Coris, Milivoj Petkovic and Slobodan Praljak, and in front Bruno Sojic and Jadranko Prlic, sit in Yugoslav war crimes courtroo
Reuters/Pixsell
29.05.2013.
u 07:16

Najvažnije je pitanje hoće li se u presudi teretiti Hrvatsku za agresiju na BiH.

Nestrpljenje i nervoza posljednjih sati iščekivanja ishoda presude šestorici hrvatskih dužnosnika Herceg-Bosne jučer su vladali među članovima obitelji i u odvjetničkim krugovima, a na samome sudu, gdje se danas izriče nepravomoćna presuda, u posjetu je boravio dio bošnjačkih svjedoka optužbe protiv Prlića i ostalih kao i studenti iz BiH. Najviše novinarskih, analitičkih, običnih priča svodilo se samo na najvažnije pitanje – hoće li biti udruženog zločinačkog pothvata, odnosno presude Herceg-Bosni, kojom bi se teretilo Hrvatsku i njezine pokojne lidere Franju Tuđmana, Gojka Šuška i generala Janka Bobetka za sudjelovanje u agresiji.

Tuđmanovi transkripti

U kuloarima se jučer ovaj slučaj uspoređivao s predmetom Oluja, odnosno optužbom protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka. Herceg-Bosni i Oluji poveznica su bili Tuđmanovi transkripti i jedna osoba koja je izvukla segmente i spojila mozaik – Carla del Ponte.

Nitko od strana u sporu jučer nije znao ishod presude, ali su imali različita očekivanja, no svi su istodobno svjesni da će, kakav god ishod bude, i jedna i druga strana pisati žalbe na presudu.

U Scheveningenu, odakle će se jutros put sudnice uputiti bivši predsjednik vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, dvojica načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković i Slobodan Praljak, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić, jučer su velik dio dana bili njihovi odvjetnici ili članovi obitelji.

Neke obitelji nisu došle

Miro Ćorić, koji je s braćom Šitom i Andrijom jučer proveo više od četiri sata s Valentinom Ćorićem, rekao je da svi očekuju oslobađajuću presudu jer smatraju da tužiteljstvo nije ništa dokazalo.

– Valentin se dobro osjeća i to je najvažnije, raspoložen je – rekao je Miro Ćorić.

Ćorići su danas na izricanju presude, no neke obitelji, kao što su Prlićeva, Praljkova i Pušićeva, na inzistiranje optuženih neće biti u zgradi Haaškog suda kako bi im stres bio manji.

Da je razmjerno dobro raspoloženje i među ostalim optuženicima, potvrdili su nam odvjetnici koje su jučer opsjedale brojne novinarske ekipe, a oni su davali oprezne ocjene. Prlićev odvjetnik Michael Karnavas istaknuo je da je optužnica bila politička te da su Hrvati najviše stradali i, ako se već govori o Tuđmanovim 'grijesima', onda je taj grijeh bio u Daytonu jer je pristao na takav ustroj zemlje u kojemu su Hrvati najlošije prošli. Odvjetnica Nika Pinter kaže da je u Haagu danas tek prvo poluvrijeme.

– Uoči presude moram reći da su sve opcije otvorene i nitko osim sudaca ne zna kakva je ona. Ja međutim vjerujem da ćemo svi ići kući – rekla je.

>> Čekaju presudu već 9 godina i to još nije kraj

>> Bh. Hrvati, uoči haaške presude, poručuju: Časni sude nisu krivi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije