Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomrčina

Spektakl: Mjesec pocrvenio u sjeni plavog planeta

pomrcina mjeseca (1)
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
Autori: mač/VLM, mvi/VLM
15.06.2011.
u 08:27

Potpuna pomrčina Zemljina satelita trajala je sat i četrdeset minuta, jedna je od najduljih u zadnjih 100 godina

Jedna od najduljih potpunih pomrčina Mjeseca u posljednjih 100 godina započela je navečer, nešto poslije 20 sati, kada je mjesec ušao u Zemljinu sjenu. Iza plavoga planeta Mjesec se cijeli "sakrio" u 21.30, a prirodni je spektakl trajao sat i četrdeset minuta.

Za potpune pomrčine Mjesec je bio tamnocrvene boje jer atmosfera lomi crveni dio Sunčeva svjetla o sjenu Zemlje kao leća i nastavlja obasjavati Mjesec. Diljem Hrvatske članovi Hrvatskog astronomskog saveza organizirali su promatranja. U Zagrebu su se okupili na tradicionalnoj "izvidnici" na Cmroku, a u Istri u Višnjanu i Puli. U Rijeci su se okupili u zvjezdarnici na Sv. Križu, u Zadru na Punti Bajlo. Rijetka pojava pratila se i u Čakovcu, Vinkovcima, Belom Manastiru...

Računajući od 1900. godine, ovo je bila tek sedma potpuna pomrčina koja je trajala dulje od sat i četrdeset minuta. Do kraja stoljeća Zemlja će Mjesec zasjeniti još pet puta.

Ključne riječi

Komentara 24

NN
nije nego
11:01 15.06.2011.

možda vidite i gay pride na mjesecu........

SV
svikert
11:49 15.06.2011.

Stvarno Vi političari i Rimokatolički popovi - pogledajte , pa bude vidili pe de re na mjesecu ,odnosno na nebu kak se gu ze. To Vam je jedinstvena prilika da se uvjerite , kao je budučnost svjeta u pe de rima. Isto što imamo država na kojem je čelu zločinački kra-de-ze i njen glavni vođa SUZANA. Tu zločinačku organizaciju je osnovao Dr. vojvoda general , nastavio krasti Dr. serader. Čehoka strpali u zatvor u neko selo pokraj Zagreba, on lopov postavlja sebi zamjenika i prima plaću ,a o trošku je u tom selu na račun poreznih obaveznika . Kad če banditić-završit gdje mu je mjesto ? Potrošio je buđet ZG. za 2.godine unapred.

IJ
ijurin14
10:51 15.06.2011.

...nije niti čudno....subota je blizu!!!.....i pomračeni umovi u Zagrebu!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije