Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
auschwitz

Dan sjećanja na žrtve Holokausta posebno obilježen u Bundestagu

marcel reich-ranicki,christian wulff
AFP/PIXSELL
27.01.2012.
u 13:23

Na današnji dan prije 67 godina Crvena armija oslobodila je logor u Auschwitzu i čovječanstvu otvorila vrata u svijet ubijanja i mučenja.

Prije točno 67 godina sovjetska je Crvena armija oslobodila logor u Auschwitzu, a svijet se suočio sa strahotama Holokausta. Danas, 27. siječnja, obilježava se Dan sjećanja na žrtve Holokausta, koji su 2005. godine proglasili Ujedinjeni narodi.

Taj se dan posebno obilježava u Njemačkoj, čiji narod i dalje opterećen činjenicom da su u njegovo ime ubijani i mučeni milijuni Židova, Roma, homoseksualaca i ostalih nepoćudnih skupina. O tome je prozborio i njemački političar Martin Schulz, predsjednik Europskog parlamenta.

– Osjećam da snosim posebnu odgovornost jer je ono što je odlučeno na takozvanoj konferenciji u Wannseeu, istrebljenje židovskog naroda, učinjeno uime njemačkog naroda. Današnji njemački narod nije kriv za Holokaust, ali na njemu leži odgovornost za održavanje sjećanja – rekao je Schulz naglasivši kako predstavnici njemačke nacije imaju važnu dužnost, a to je odgovornost za Židove u cijelom svijetu.

Uz prisutnost njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika Christiana Wulffa, dan je posebno obilježen i u Bundestagu, što je tradicija koja traje od 1996. godine. Bundestagu se obratio 91-godišnji bivši logoraš, njemački književni kritičar poljskog podrijetla Marcel Reich-Ranicki.

– Ono što se nazivalo "preseljenjem Židova" bila je deportacija. Imala je samo jedan cilj, samo jednu svrhu – smrt – kazao je u Bundestagu Reich-Ranicki, nakon čijeg je govora u dvorani zavladala jednominutna tišina popraćena pljeskom.

Komentara 60

SI
sinaj
21:14 27.01.2012.

A šta je to holokaust?

OB
-obrisani-
13:39 27.01.2012.

i srbi su prkjucer slavili dan holokolausta i rekli na tv beograd: do konca 1944 godine srbi pobili u srbiji 75000 zidova od njih 78000???????????

UN
unbekant
21:45 27.01.2012.

steta sto se taj poso ne odradi do kraja.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije