Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi dan u vatikanu

VIDEO Crni dim poručio: Nemamo papu! Izbor se nastavlja

vatikan, dim, papa (1)
REUTERS/PIXSELL
12.03.2013.
u 07:00

Unatoč molitvama i nadanjima, današnji datum neće biti upisan u povijest kao dan kada je izabran novi papa. Hoće li srijeda donijeti više sreće u Vatikanu?

Crni dim raspirio je nade malobrojnih vjernika da će novi vođa Katoličke crkve biti izabran već u prvom krugu glasovanja u Sikstinskoj kapeli. Kardinali će se sada povući iz kapele u hotel Sveta Marta, gdje će se nakon večere posvetiti molitvi. U srijedu ujutro pristupit će novom glasovanju. Ako papa i tada ne bude izabran, glasovat će se još jednom, a onda će uslijediti odmor. Kardinali popodne mogu glasovati još dvaput. Ako ime novog pape i krajem sutrašnjeg dana ne bude poznato, iz dimnjaka će ponovno izići crni dim. Ako poglavar Crkve ne bude izabran do četvrtka, kardinali će dan posvetiti molitvi i promišljanju i onda će ponovno pristupiti glasovanju.

Pročitajte kako je tekao prvi dan konklave: 

19.43 - Dim je crn! Konačno je pušten dim iz Sikstinske kapele, no on je očekivano crne boje, što znači da papa nije izabran!

19.35 sati
– Zašto traje ovako dugo? – pitanje je koje se šapuće na Trgu svetog Petra. Pretpostavlja se da su kardinali glasovanju pristupili nešto kasnije te da je prebrojavanje listića još uvijek u tijeku.

19.16 sati – Talijanski mediji na društvenim mrežama spekuliraju da će kardinal Scola ''ispasti iz igre'' ako do sutra ne bude izabran. Također, predviđaju da će američki kardinali poduprijeti Dolana.

19.00 sati – Još uvijek nema dima iznad krova kapele, vjernici su sve nestrpljiviji.

18.47 sati – Dok mnogi iščekuju tračak dima, drugi s njim zbijaju šale. Tako se nepoznati šaljivdžija registrirao na Twitter pod imenom ''Papa Smoke Stack''. – Svi van, ostajem samo ja i proces počinje. Moli se Crkvo! – napisao je novopečeni tviteraš ispod ''neslužbene'' stranice dimnjaka.

18.40 sati – Mnogi tviteraši pitaju se kako će vjernici u tami uočiti dim kad jedva vide i sam dimnjak? Teško ga uočava i snimatelj postaje ABC News koji objektivom ''šara'' po vatikanskim krovovima u potrazi za njim. No, nije sve tako crno. Ako dim bude bijele boje, oglasit će se zvono na bazilici i svi će znati da je papa izabran!

18.32 sati – Kao što je predviđeno, kardinali bi prvo glasovanje trebali okončati do 19 sati. Tada bismo trebali ugledati prvi dašak dima. Ako on bude crne boje, odnosno ako papa ne bude izabran, kardinali će se vratiti u hotel Sveta Marta i cijeli proces ponoviti sutra ujutro.

18.26 sati – Dva trenutka su me stvarno dirnula u homiliji: kada je zahvalio papi Benediktu i dobio veliki, neočekivani pljesak. I kada sam shvatio koliko je interes javnosti za izbor novog pape. Oduševilo me koliko je medijskih kuća pokazalo interes. Sada moram moliti za ono što cijela Crkva očekuje – kazao je vatikanski glasnogovornik Tom Rosica o današnjoj misi koju je vodio kardinal Sodano.

18.10 sati – Vatikanske kamere usmjerene su prema dimnjaku na Sikstinskoj kapeli. Hoće li iz njega izići bijeli dim još večeras?– pitaju se mnogi.

17.55 sati – Uzvici kojima su novinari popratili prisegu bostonskog kardinala Seana O' Malleya svjedoče da je upravo on favorit medija, piše Guardian.

17:35 sati – Monsignor Guido Marini zatvorio je vrata. Konklava može započeti! Oči milijuna ljudi uprte su u dimnjak.

17:30 sati – Prisegnuo je i posljednji od 115 kardinala elektora. Izdana je naredba: Svi van! (Extra omnes). Iz Sikstinske kapele izlaze ceremonijari, novinari, švicarska garda, pjevači.....

17.15 sati – Zakletvu je položio i krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz, osobni tajnik bivšeg pape Ivana Pavla II.

17.10 sati – Prisegnuo je i kardinal Josip Bozanić. Dvije minute ranije učinio je to i milanski kardinal Angelo Scola.

17:07 sati – Novi papa bit će ili Kanađanin Marc Ouellet ili John Onaiyekan iz Nigerije, rezultati su ankete koju je među svojim čitateljima proveo i upravo objavio Religion News Service.

17:00 sati – Prisegu je položio Vinko Puljić, jedan od dvojice hrvatskih kardinala prisutnih na konklavi.

16:58 sati – Kardinali su započeli proces prisege. Svaki od 115 kardinala ustat će sa svoga mjesta te položiti prisegu.

16.47 sati – Kardinali su ušli u Sikstinsku kapelu. Konklava je započela! Kardinali su se smjestili na svoja mjesta, gdje se nalaze i pravila konklave. Mnogobrojni hodočasnici popratili su njihov ulazak u Sikstinsku kapelu na ekranima ispred bazilike sv. Petra.

16.33 sati – Kardinali su se iz Kapele svetog Pavla u Apostolskoj palači uputili prema Sikstinskoj kapeli pjevajući litanije Svih svetih. Prije odlaska na konklavu neki kardinali iskoristili su posljednje trenutke povezanosti s vanjskim svijetom te preko Twittera objavili svoje želje i nadanja.

– Sveti oče, vodi naša srca i podaj nam mudrosti i snage na današnji dan – tvitao je Ganac Peter Turkson, jedini crnac koji se spominje kao mogući Ratzingerov nasljednik.

– Ovo je moj zadnji tweet prije odlaska u hotel Santa Martha i na misu prije izbora pape. Potrebne su nam molitve – povjerio je sljedbenicima kardinal Roger Mahony iz Los Angelesa.

16.30 sati - Počet će procesija kardinala koji će iz Kapele svetog Pavla u Apostolskoj palači krenuti prema Sikstinskoj kapeli. Vrata Sikstinske kapele zaključat će se nakon što u nju uđu kardinali elektori i izvrše prisegu. Tada će početi prvi krug izbora pape.

Danas je dan odluke! Konačno počinje dugoočekivana konklava na kojoj će čak 115 kardinala izbornika u Sikstinskoj kapeli birati novog poglavara Katoličke crkve.

Jutros su kardinali bili na misi prije konklave koja je počela u 10 sati u bazilici svetog Petra.  – Ponavljamo svu našu duboku zahvalnost Benediktu XVI. – kazao je u homiliji dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano, koji je predvodio misu za izbor novog pape (Pro eligendo romano pontifice) održanu danas ujutro u bazilici sv. Petra i kojoj je nazočilo 180 kardinala od kojih 115 izbornika.

Bazilikom se prolomio dugi pljesak za Benedikta XVI. Misa je održana na latinskome jeziku, a molitve su izrečene na više jezika, među kojima i na svahiliju i indijskom jeziku malayalam. Bazilika je bila prepuna vjernika, kao i svećenika, a nazočio je i osobni tajnik Benedikta XVI. mons. Georg Gaenswein kao pročelnik papinske kuće. Don Georg će biti i na procesiji za ulazak kardinala u Sikstinsku kapelu. 

– Molimo se da bi nam Gospodin dao papu koji će s velikodušnim srcem obavljati svoju svijetlu službu – kazao je Sodano.

Poslije mise kardinali su se vratili u hotel Santa Martu unutar vatikanskih zidina, u kojem su i ručali prije procesije ulaska u Sikstinsku kapelu u kojoj će birati novog papu.

Mogli bismo se načekati bijelog dima

Na konklavi će sudjelovati kardinali mlađi od 80 godina koji mogu birati i biti izabrani za 266. papu. Oni će u utorak popodne doći u Sikstinsku kapelu gdje će pristupiti prvom krugu glasovanja. Kako se, dakle, previđa da večeras u tom jedinom krugu glasovanja neće biti izabran papa, izbori se nastavljaju u srijedu – tada će se dvaput glasovati ujutro i dvaput poslijepodne – dakako ako papa ne bude izabran. Ako u prvom glasovanju ne bude izabran, neće se puštati crni dim, puštat će se samo na koncu jutarnjeg i poslijepodnevnog glasovanja. Ako papa bude izabran nakon prvog glasovanja ujutro ili poslijepodne, to će se, naravno, objaviti bijelim dimom. To znači da bi vjernici mogli vidjeti bijeli dim i nakon prvog glasovanja, odnosno između 10.30 i 11 sati ujutro, odnosno između 17.30 i 18 sati poslijepodne.

Ako nakon trodnevnog biranja, odnosno ukupno 13 glasovanja, dakle do četvrtka uvečer, ne bude izabran, kardinali će dan posvetiti molitvi i promišljanju i onda će ponovno glasovati. Ako i nakon sljedećih sedam glasovanja ne budu izabrali papu, opet će imati dan stanke i tako. sve do 34. biranja. Ako i nakon 34. biranja kardinali ne budu s dvije trećine glasova, odnosno ukupno 77 glasova izabrali papu, prijeći će se na glasovanje samo za dvojicu kardinala koji su u prethodnom glasovanju dobili najviše glasova. U toj balotaži kardinali za koje se glasuje ne smiju glasovati. Također trebaju dobiti dvije trećine glasova.

Kardinali favoriti

Mnogi vjeruju da će na ovogodišnjim konklavama prvi put u povijesti za papu biti izabran neki kardinal izvan Europe jer će do 2025. godine čak 80 posto katolika živjeti na južnoj polutki zemlje. U prilog toj tezi ne idu i javne spekulacije o rezultatima izbora.

One prednost, kao i kladionice, daju milanskom nadbiskupu Angelu Scoli (71). Slijede ga Austrijanac Christoph Schönborn (68) i Mađar Peter Erdo (60). Kao najizgledniji kandidati izvan Starog kontinenta spominju se Amerikanci Timothy Dolan (63) i Sean Patrick O'Malley (68), Kanađanin Marc Ouellet (68), Brazilac Odilo Pedro Scherer (63) te jedini crni kandidat – Peter Turkson (64) iz Gane.

>>Registrirate se i pošalju vam e-mail kad je izabran papa

>>Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

Ključne riječi

Komentara 71

OB
-obrisani-
19:30 12.03.2013.

Vjera znači ne željeti znati što je istina

TO
Toni50
19:30 12.03.2013.

FOTO Sve oči uprte su u dimnjak. Hoće li iz njega izaći bijeli dim? za crnoga papu ?

AN
antela
09:46 12.03.2013.

Kandidati su svi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije