Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj pritvora

Polančec: Istina je voda duboka i u toj vodi ja se ne mogu utopiti

Polančec (1)
Foto: Pixsell
1/10
22.07.2010.
u 13:01

Bivši potpredsjednik Vlade vidno je smršavio za svog boravka u istražnom zatvoru, koji mu je inače trebao trajati do 25. kolovoza.

– Zahvalan sam svima koji su se našli na pomoći mojoj supruzi, djeci i roditeljima – drhtava glas, gotovo na rubu suza kazao je danas po izlasku iz zatvora u Remetincu Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

‘Ne mogu se utopiti’

Nakon što je tri i pol mjeseca svijet gledao iza rešetaka na slobodu je izašao ispijen i vidno mršaviji. Pred zatvorom ga je dočekala supruga. Ugledavši ga kako izlazi na parkiralište noseći svoje stvari, potrčala je k njemu te mu se bacila u zagrljaj.

– Želim se zahvaliti svim djelatnicima zatvora, ne zato što sam uživao povlastice, već zato jer je riječ o ljudima koji korektno odrađuju posao za malu plaću. Oni su mi bili i liječnici i psihijatri – rekao je Polančec. Afere u kojima se tereti nije želio komentirati te je parafrazirajući jednog kantautora izjavio da je “istina voda duboka u kojoj se ne može utopiti”. Vijest da bivši potpredsjednik Vlade izlazi iz Remetinca obradovala je njegove roditelje Tereziju i Stjepana Polančeca koji su sinu pripremali doček.

– Bogu hvala da je konačno pušten – kazala je Polančecova majka Terezija. Dodala je kako je predugo bio u zatvoru i kako onima koji su ga zatvorili želi isto.

– To su mi bila četiri najduža mjeseca u životu, čim ga vidim izgrliti ću ga – kazala je Terezija Polančec.Otac Stjepan rekao je je kako mu je ovo najsretniji dan u životu, te kako mu je najteže bilo gledati medijski linč koji je četiri mjeseca trajao protiv njegovog sina. Polančec je zidine Remetinca napustio nakon što je USKOK uputio prijedlog zagrebačkom Županijskom sudu da mu se ukine istražni zatvor u slučaju HEP. Polančecu je istražni zatvor bio određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke te je trebao trajati do 25. kolovoza. Budući da su ispitani svi svjedoci, prestali su postojati razlozi za istražni zatvor. Paralelno s ukidanjem istražnog zatvora Polančecu, USKOK je tražio da se istražni zatvor iz istih razloga ukine i njegovim suosumnjičenicima u aferi HEP, Ivanu Mravku, bivšem predsjedniku uprave HEP-a, te Ivanu Koštanu, bivšem direktoru TLM-a. Za razliku od Koštana i Polančeca, Mravak jučer nije izašao iz Remetinca jer je USKOK predložio da mu se odredi istražni zatvor zbog utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela u novom slučaju, gdje ga se sumnjiči da je tražio i dogovorio mito od 16 milijuna kuna.

Mito u milijunima

Riječ je o istrazi u kojoj su, osim Mravka, osumnjičeni Petar Čubelić, direktor HEP Proizvodnje, dr. Ljubo Bušić, direktor tvrtke Monting, i Ante Matić, predsjednik uprave Montinga. Sumnja se da je u tom slučaju 2007. Mravak dogovorio da mu se za pogodovanje Montingu, a vezano uz poslovanje Termoelektrane Sisak, isplati vrtoglavih 16 milijuna kuna mita. No taj je “posao” prekinula uskočko-policijska istraga, pa je Mravku isplaćeno “samo” 700.000 kuna. Što se pak tiče malverazacija u HEP-u, zbog kojih je Mravku te Polančecu i Koštanu do jučer bio određen istražni zatvor, sumnjičilo ih se za zloporabe teške 600 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima koji su 2007. sklopljeni između HEP-a i TLM-a. Trojka se sumnjičila da je HEP nerealno jeftino prodavao struju šibenskom TLM-u, koji je pak 90 posto struje dalje transferirao u mostarski Aluminij. Posao je bio sklopljen bez blagoslova Vlade, a Polančec se sumnjiči i da je lagao Vladi i Hrvatskom fondu za privatizaciju prikrivajući stvarnu štetu. Kada se afera HEP razbuktala, te kada je postalo jasno da će Polančec, osim zbog sumnjive trgovine dionicama Podravke, postati glavnoosumnjičeni i u priči oko HEP-a, on je pomalo bijesno, kroz usta svog odvjetnika Ante Nobila, javnosti poručio: -Ako sam kriv ja, kriv je i uži kabinet Vlade i HDZ! Bio sam na užem kabinetu Vlade dok su odlučivali o tome, no ja ništa nisam potpisao.

Označen kao Pedro

Da ta njegova izjava nije samo pusto naklapanje čovjeka kojeg su se svi dojučerašnji prijatelji odrekli, pokazalo se nakon što se otkrilo da je odluku o prodaji TLM-a potpisala Jadranka Kosor, u vrijeme te prodaje potpredsjednica Vlade. Stoga će biti zanimljivo vidjeti što će u predstojećem sudskom postupku u aferi HEP o svemu imati za reći Polančec. Jer nema sumnje da se on posljednjih mjeseci osjećao napušten od svih, označen kao Pedro te jedini krivac za sve muljaže u državi. Nakon istraga zbog Podravke i HEP-a, Polančeca se sumnjičilo da je u slučaju Reflektor urgirao da se na nogometnom igralištu u Đeretovcima postavi javna rasvjeta te da je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za studiju od 19 stranica. U posljednja dva slučaja podignute su i optužnice, dok će one za HEP i Podravku najvjerojatnije biti podignute na jesen.

Komentara 141

FE
Felicijen
21:22 22.07.2010.

Nova sapunica na vidiku. Ako bude novaca naravno....

CR
crodal
02:04 23.07.2010.

Velika lopina, vec sada se brani optuzujuci jos vecu lopinu Sanadera . Pjeva o istini. Izigrava postenjaka , mogla bi mu voda doci do usiju .

GJ
gdje-je-zito
14:49 22.07.2010.

evo krenulo je. dugo je i bio u zatvoru, moram priznati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije