Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvo suđenje

Nobilo: Sanader mu je rekao da riješi problem. I Polančec je riješio

polančec suđenje (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/4
17.09.2010.
u 09:29

Bivšeg potpredsjednika Vlade tereti se da je odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za fiktivnu studiju.

– Časni sude, razumio sam i ostajem pri svemu što sam rekao – izjavio je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec pred sucem Ivanom Turudićem nakon što mu je pročitana optužnica.

Ključni dijelovi prepisani

Na zagrebačkom Županijskom sudu jučer mu je, naime, počelo prvo suđenje, i to zbog plaćanja vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću pola milijuna kuna za studiju o konvalidaciji mirovina radnicima Borova u vrijeme okupacije Vukovara. USKOK navodi da je studija bila nepotrebna, da za njezinu izradu nije utrošeno 500 radnih sati te da su njezini najvažniji dijelovi, čitave tri stranice, prepisani.

Tužiteljstvo tvrdi da je Polančec zloupotrijebio položaj i ovlasti, pribavio Miletiću protupravnu korist, oštetio državni proračun i pri tome angažirao, navode, cijelo Ministarstvo gospodarstva kojem je u inkriminirano vrijeme bio na čelu.

– USKOK je u obzir uzeo samo segment činjenica te ga pogrešno prikazao kao cjelovito činjenično stanje vezano za isplatu honorara. Rješavanje pitanja radnika srpske nacionalnosti bio je politički problem zbog kojeg je Hrvatsku prozivala međunarodna zajednica. Zbog toga je bivši premije Ivo Sanader rekao Polančecu: “Riješi to, ali nemoj potrošiti previše novca!” I Polančec je taj problem riješio – kazao je Nobilo u svome uvodnom govoru.

Detaljno je opisao što je Polančec sve poduzeo kako bi 4500 radnika Borova, uglavnom starije životne dobi, ostvarilo svoja prava te na kraju zaključio kako je Polančec zapravo državi uštedio novac. Slično je ustvrdio i Ivan Stanić, branitelj odvjetnika Petra Miletića, te kazao da njegov klijent nije poticao Polančeca na zloporabu položaja, a da o tome kaznenom djelu nema nikakva opisa u USKOK-ovoj optužnici. Tijekom rasprave Polančec je često odmahivao glavom, brisao lice maramicom i gutao knedle. Primijetilo se da mu drago te se nasmijao kada ga je Miljenko Pavlaković, bivši državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, pozvan kao svjedok tužiteljstva, pozdravio u sudnici.

Ne zna gdje je studija

Pavlaković je, među ostalim, kazao da nije siguran je li studija predana Polančecu budući da ju je samo dostavio u kabinet.

– A komu ste ju predali? Čistačici? – iznervirano ga je upitao sudac Turudić. Jučer je svjedočio i Milenko Popović, ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje u Ministarstvu gospodarstva. Suđenje se nastavlja 29. rujna, kada je za svjedoka pozvan i zastupnik SDSS-a Vojislav Stanimirović.Rasprava na zagrebačkome Županijskom sudu nastavila se saslušanjem dvoje svjedoka tužiteljstva. Ispitani su Miljenko Pavaković, koji je 2008. bio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, te Milenko Popović, ravnatelj Uprave za mirovinsko osiguranje.

Rasprava se nastavlja 29. rujna kada bi se među svjedocima tužiteljstva trebao pojaviti Vojislav Stanimirović (SDSS).

Komentara 358

LI
lija11
13:45 17.09.2010.

Evo Vam HDZ koji se ničeg ne sječa- LOPOVI !!!

OB
-obrisani-
14:11 17.09.2010.

Što vam nije jasno HDZ se može srušit isključivo revolucijom, nažalost više nitko nije lud da bude GUBEC BEG

OB
-obrisani-
00:34 18.09.2010.

Danas odvjetnik od polančeca želi stvorit žrtveno janje, šta polančec uopče nije,polančec je imao ruke u pekmezu ---stvar je jednostavna onog trena kad je sanader podnio ostavku --polančec je ostao na vjetrometini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije