Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši ministar

Damir Bajs: Da sam htio, već bih promijenio stranku

Damir Bajs
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
25.06.2012.
u 11:00

Sigurno je jedno: u Saboru neću provesti cijeli zastupnički mandat. Ali vratiti ga ne mogu HSS-u, nego samo Saboru

Otkako je na čelu HSS-a novi predsjednik Branko Hrg, za tu se stranku najčešće čuje zbog - Damira Bajsa. Iako je bivši ministar turizma u svojoj stranci izgubio predsjedničku utrku, saborskim mandatom koji mu je prepustio bivši šef stranke Josip Friščić, novom se stranačkom vodstvu ispriječio kao kost u grlu. Bajs unatoč pritiscima da to mjesto prepusti novom predsjedniku ne odstupa iz saborskih klupa, a posljednjih dana i tjedana obje strane zaoštravaju.

Nisam prijetnja Hrgu

Oglušili ste se na zahtjev Predsjedništva HSS-a da do 21. lipnja predate saborski mandat. Zaprijetili su vam sankcijama, pa i izbacivanjem iz stranke. Imate li informacija kako je Predsjedništvo reagiralo na činjenicu da ste u petak lopticu na neki način vratili njima poručivši da stranka prvo odluči jeste li član ili ne?

Nakon što sam suspendiran, dvaput sam pozvan na očitovanje i to je sva službena komunikacija sa strankom. To ne znači da ne komuniciram s haesesovcima iz cijele Hrvatske pa i s nekim članovima Predsjedništva HSS-a. Neki su, ne zaboravimo, i iz moje županije. Međutim, nitko me u ime Predsjedništva nije zvao i ne znam ni za kakvu formalnu reakciju.

Biste li nakon svega mogli normalno, predano raditi u stranci i za stranku koja vas već pet mjeseci javno tretira kao nepoželjnu osobu?

Hrvatska seljačka stranka bila je moj izbor, ali ova situacija nije za mene novost. Već sam bio pred isključenjem iz HSS-a, i to za vrijeme nekih prijašnjih HSS-ovih predsjednika, u više navrata. Uvjerio sam se da se i nakon toga može normalno raditi i surađivati. To, dakako, nije jednostavno, ali ako je volja dvosmjerna ima načina da se i takva kriza prebrodi.

Kako ste zapravo od uspješnog HSS-ova ministra u bivšoj Vladi i predsjednika najuspješnije HSS-ove županijske organizacije za svoju stranku postali nepodobni?

U HSS-u postoji poduža tradicija da kandidat za predsjednika stranke koji izgubi, nakon kratkog vremena prestane biti i član. Činilo se da se vjetrovi okreću kad je novi predsjednik na izbornoj skupštini najavio politiku okupljanja. Međutim, nakon samo dva tjedna javno je počeo govoriti da HSS nema svog saborskog zastupnika. Time mi je poručio da me ne smatra članom HSS-a i sada me, nakon natezanja koje traje već pet mjeseci, zanima jedino jesam li ili nisam haesesovac.

Kako biste opisali odnose s aktualnim HSS-ovim predsjednikom Brankom Hrgom, kao političko neslaganje ili osobnu netrpeljivost?

Daleko je to od jednostavne relacije, ali mogao bih to nazvati formalnim odnosom predsjednika i člana stranke. Ja njemu nisam prijetnja, niti prema njemu imam neku posebnu averziju. A samo on zna postoji li s njegove strane i osobna netrpeljivost zbog koje bi me kao bivšeg protukandidata želio isključiti iz stranke.

Ne ustrajem ni na čemu

Koliko je HSS jedinstven u tome da vi ne trebate sjediti u Saboru?


Neću govoriti o onima koji mi šalju mailove potpore, mogu samo reći da me na mjestu saborskog zastupnika javno podržavaju HSS Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara. Ali, jasno, presudit će većina. A tako na kraju i treba biti.

Zašto tako čvrsto ustrajavate na tome da upravo vi trebate biti jedini saborski zastupnik iz HSS-a?

Ni na čemu ja ne ustrajavam. Međutim, jedini saborski mandat HSS je osvojio upravo u mojoj izbornoj jedinici. Bivši predsjednik bio je prvi na listi, ja drugi, a Branko Hrg tek na 14. mjestu. Ja nisam tražio taj mandat, ali bivši je predsjednik bio odlučan da se povuče iz politike i ode u saborsku mirovinu. U tom su trenutku i njegov stav i stav stranke bili da ga ja mijenjam, jer sam zapravo vodio tu izbornu jedinicu. Ne vidim što je u tome postalo kamenom smutnje.

Kako bivši predsjednik HSS-a Josip Friščić, koji vam je mandat prepustio i koji i dalje nije zainteresiran za to da se vrati u Sabor, komentira pritisak kojem ste izloženi?

Zadnji put smo se vidjeli prije desetak dana. On i dalje rezolutno odbija mogućnost da se vrati u Sabor. Što se, pak, pritisaka tiče, i sam ih je otrpio od aktualnog predsjednika stranke, tako da mu nije nepoznato kroz što prolazim. Štoviše, među njima dvojicom pale su i teške riječi. Jednom prilikom Friščić je izgubio živce i čak rekao Hrgu da neće sjesti u saborsku klupu makar on morao na jednoj nozi u Sabor.

Uvijek mogu u odvjetnike

Kako vidite budućnost HSS-a, kojemu je danas rejting na niskim granama?


U pravu ste, HSS u anketama ne stoji dobro, čak prvi put pada u kategoriju “ostali”. Volio bih da se to promijeni i vjerujem da hoće. Novi predsjednik Branko Hrg provodi politiku, kao što je i najavio, okretanja novim biračima u gradu, s odmakom od sela i poljoprivrede. Hoće li to dati rezultata, nisam siguran. Vidjet ćemo vrlo brzo jesam li u pravu. Možda me već lokalni izbori demantiraju.

U javnosti se kalkulira o političkoj trgovini s HNS-om i SDP-om. Je li istina da ste spremni HSS-ov stranački dres zamijeniti nekim drugim?

Već su me i saborski djelatnici pitali da li da još uvijek uz moje ime stavljaju HSS. Dakako da je moj odgovor bio pozitivan. A da sam htio promijeniti stranku, već bih to učinio. Tko me, uostalom, u tome može spriječiti?

Hoćete li vratiti mandat stranci ako vas isključe iz HSS-a?

Ja ne mogu vratiti mandat stranci, mogu ga vratiti samo Saboru. Uostalom, Josip Friščić se uvijek može vratiti u Sabor, jer to jest njegov mandat. Stranci sam rekao: riješite pitanje jesam li član HSS-a, a o mandatu ćemo tek nakon toga. Sigurno je samo jedno, u Saboru neću provesti cijeli zastupnički mandat.

A hoćete li se žaliti budete li isključeni?

Ni to još nisam odlučio.

Što ćete raditi ako više ne budete saborski zastupnik?

Nisam uvijek bio političar, ministar i saborski zastupnik. Imam svoje znanje i zvanje, došao sam iz odvjetničkog posla i tome se mogu uvijek vratiti.

Ključne riječi

Komentara 8

YO
yocko
16:18 25.06.2012.

Zasto Hrg ne potjera Friščića da se vrati brzo u sabor,kad nemože Bajsa vidjeti u saboru a njemu to mjesto miriši,ionako nebu Hrga tak brzo u saboru jedino ako Joža kihne.

KA
kadcepravda
17:52 25.06.2012.

nažalost Hrg nema vremena meni osobno poslati tri mjeseca odgovor na mail u vezi nekih nepravilnosti a ovih dana ima još jedna afera sa postupcima ravnateljice oš.Vladimir Nazor Križevci i ukoliko ne se postupi po zakonu osobno ču morati podnjetiti prijavu uskoku o korupcijskim potezima jer žalosno je da oni imaju jaču moč i da možu pobiti odluku ministarstva poljoprivrede a to je dokaz kako on ima brigu o seljacima i selu na mojem primjeru se može vidjeti koliko su skloni omalovažiti i podcjeniti svakog onog ko ne pleše kako oni sviraju

DO
doktorica
12:57 25.06.2012.

koga briga....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije