Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Dalmacija gori! Radnici poslije Uskrsa kreću u opći štrajk

skver
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
17.03.2010.
u 18:47

Premda u Dalmaciji uživa velik ugled, Božidaru Kalmeti pomagao je i ministar za “specijalne situacije” Petar Čobanković.

Dalmacija gori pa je Vlada poslala čak dva svoja ministra da primire uznemirene radnike i spriječe veliki radnički bunt u Splitu. Premda u Dalmaciji uživa velik ugled, Božidaru Kalmeti pomagao je i ministar za “specijalne situacije” Petar Čobanković. Gotovo cijeli dan pojedinačno su razgovarali sa sindikalistima i predstavnicima 15 najproblematičnijih tvrtki u Dalmaciji, čiji radnici danima prosvjeduju tražeći pomoć.

Ana Knežević, predsjednica SSSH, najavila je da bi odmah poslije Uskrsa mogli organizirati i opći štrajk upozorenja u najvećim gradovima.

Potezi očajnika

Dalmacija ima gotovo tri puta niži BDP nego Zagreb te je i prije naleta posljednje krize imala natprosječnu nezaposlenost, pa vjerojatno i zato zaposleni burnije reagiraju nego u regijama i županijama u kojima se u posljednjih godinu dana nezaposlenost povećala i do 40 posto kao, primjerice, u Zagorju i Međimurju. No Split je najglasniji.

– Možda je nešto i do temperamenta – kaže dr. Liljana Vidučić, profesorica na splitskom Ekonomskom fakultetu, i dodaje kako bi trebalo smireno analizirati probleme dalmatinskih tvrtki.

– Ne treba očajavati i prečesto se uspoređivati s Grčkom jer nema razloga za to. Ima tvrtki koje su u teškoj situaciji, neki su stečajevi jednostavno nužni, ali treba ih doživjeti kao otkidanje nezdrava tkiva i omogućivanje zdravom da ide dalje. Takve rezove trebaju pratiti interventni socijalni programi i prekvalifikacije – kaže dr. Vidučić. 
Sindikalisti procjenjuju da je u Dalmaciji ugroženo 10 tisuća radnih mjesta u 15 velikih poduzeća, a u četiri dalmatinske županije bez posla je oko 70 tisuća radnika. Tamošnju su zaposlenost podržavale male i srednje tvrtke, koje su najlošije prošle u krizi te su se i najviše rješavale radnika. Zahvaljujući sindikatima, velike su pak u položaju da im ministri dolaze na noge i smiruju ih uoči najavljena prosvjeda HUS-a. Problemi 15-ak tvrtki o kojima se danima razgovara veliki su, ali nisu ništa prema problemima škverova koji će tek doći ako u travnju ne uspije najavljena privatizacija.

U Dubrovniku se mjesecima bore radnici GP Dubrovnik jer nisu dobili plaće od studenog, a tvrtka je dužna nekoliko puta više od vrijednosti svoje imovine. Plaće od studenog nije dobilo ni 28 radnika hotela Pucić Palace.

Šibenik u strahu

Trenutačno u Šibensko-kninskoj županiji nema štrajkova, no neizvjesnosti oko gubitka posla i drugih radničkih prava ima u preostalim većim tvrtkama – u TLM-u se zbog aktualnih HEP-ovih mjera javlja bojazan za sudbine oko 1300 zaposlenih. U tvrtki NCP (Remontno brodogradilište) zaposlenih je oko 250, no sadašnji je broj nemoguće doznati (najavljuje se dodatno rješavanje “viškova zaposlenih”) – u kninskom TVIK-u bez posla je ostalo oko 50 radnika...

Ako privatizacija škverova ne uspije, Vlada ima druge modele

Cilj je postignut – pomoći ljudima koji rade u tvrtkama u teškoćama – izjavio je ministar Božidar Kalmeta. Dogovoreni su konkretni zadaci s rokovima i izvršiteljima. U vezi s brodogradnjom Kalmeta je rekao da je raspisan drugi krug natječaja za privatizaciju s boljim i uređenijim uvjetima. Do sada je 10-ak ponuđača preuzelo dokumentaciju i nada se da će privatizacija biti uspješna. Ne uspije li, Vlada s upravama i sindikatima škverova razmatra druge modele u skladu s nacionalnim, ali i zakonodavstvom Europske unije. O kojim je modelima riječ, nije želio konkretno govoriti.

Komentara 58

TH
than
19:35 17.03.2010.

Dalmacija gori ?!?!? Pa u Slavoniji je od pocetka 90tih do sada daleko gora situacija. Doduse, u Slavoniji se i nema za sto buniti, jer nista vise ne radi, kako god se ovi lopovi na vlasti mijenjali.

KR
kripton
19:56 17.03.2010.

A hoće na prosvjed dovesti onih 12 traktora koliko su nedavno skupili?

I4
IQ 40
19:31 17.03.2010.

Nesto smo pobrkali - 1990 god smo uveli kapitalisticki sustav ili drzavni socijalizam. I, zasto toliko simplifikacija - kakve veze ima sa krizom dali ce pasti Kosorica. Niti je ona \"kriva\" za stanje, niti ga moze \"ispraviti\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije