Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opći porezni zakon

Vukšić: Neplaćanje poreza je zločin, to se ne prašta

branko vukšić, portal
Patrik Macek/PIXSELL
02.07.2012.
u 18:06

Izmjene Općeg poreznog zakona prihvatila većina klubova, HDZ podnio niz amandmana

Većina saborskih klubova podržat će izmjene Općeg poreznog zakona kojim se omogućava objava popisa poreznih dužnika na kojem će se naći svi koji imaju dug prema državi stariji od 90 dana. Pomaknute su granice iznosa duga zbog kojeg će se netko naći na popisu, pa je tako za fizičke osobe koje obavljaju neku djelatnost granica pomaknuta sa 50 na 100 tisuća kuna duga, za pravne osobe sa 100 na 300 tisuća kuna, a za sve ostale sa 10 na 15 tisuća kuna.

SDP-ova Dragica Zgrebec rekla je kako je porezna registrirala više od 51 milijardi kuna potraživanja koji je napravilo preko 760 tisuća dužnika, te kako je i sama najava objave popisa pokazala dobar rezultat, jer su dužnici počeli plaćati dugove.

Mogućnost pogodovanja

HDZ-ova Martina Dalić smatra kako je prijedlog zakona ostavio mnoga otvorena pitanja, pa je njena stranka podnijela niz amandmana, i ako ih se prihvati, HDZ će podržati zakon.

- Na listi će se naći dužnici koji duguju za PDV, doprinose, porez na dobit, porez na dohodak i prinos, a nisu uvršteni oni koji duguju poseban porez na naftne derivate, duhanske proizvode, alkoholna pića... Time se otvara mogućnost da se i samom objavom pogoduje nekim poreznim obveznicima – tvrdi Dalić i dodaje da nije dobro da zakon nigdje ne definira koji su to datumi kada će se javna objava dogoditi, što ponovno narušava transparentnost.

Laburist Branko Vukšić kaže da će njegova stranka podržati ovaj zakon jer sve zemlje kažnjavaju neplatiše poreza, pa ih tako i mi možemo javno objaviti.

- Ima li pravo netko na tajnu ako radi zločin prema državi, a neplaćanje poreza to jest? Porez se ne oprašta – tvrdi Vukšić.

Porez na brodice

Zastupnici su se bavili i ukidanjem poreza i naknada koji su uvedeni kao krizne mjere, a koji štete daljinjim investicijima i zapošljavanjima. Prvi na dnevnom redu našao se prijedlog ukidanja naknade za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama kojim bi se ukinuo šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji, s kojim se ne slažu Laburisti i HDSSB koji misle da ga ne treba ukidati dok ne izađemo iz krize. Martina Dalić je vladajuće prozvala da ovaj zakon na najbolji način ilustrira lošu ekonomsku politiku ove Vlade. Tvrdi da je "očito da zakon nije donio prihode koji su se očekivali, no zamrznuo je investicije sektora koje ima kapacitet, potencijal i volju za investiranjem". SDP-ov Ivo Jelušić pojasnio je da je zakon bio mjera "kojom se natjeralo teleoperatere da enormnu dobit investiraju u Hrvatskoj, odnosno u bolju vlastitu infrastrukturu, ali i da se nešto slije u državni proračun."

Raspravljalo se i o ukidnju posebnog poreza na brodice i jahte jer on nanosi veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila. Zbog njega je Hrvatska sa 105 malih brodograditelja sa 2500 zaposlenih pala na njih 85 sa 1600 zaposlenih, kaže Lalovac.

- Ovim izmjenama uslišit ćemo vapaj očajnika, domaćih proizvođača plovila, a možda privući strane vlasnike da kod nas, kada uđemo u EU, registriraju svoje brodice i jahte jer se to neće oporezivati – tvrdi SDP-ovka Nadica Jelaš.

Komentara 15

DU
Dudek
19:49 02.07.2012.

Vukšiću koliko ste vi platili poreza na svoj kapital. Svi znamo kako se u nas stiče kapital- prevarom, pljačkom državne imovine. Svaki kapital u nas je sumljivog prijekla. Što političar može slagati to majka nemože viš da rodi.

A7
A7ibaba
20:08 02.07.2012.

Ma treba bjezati iz ove drzave.Kad nam ovakvi pametuju svima je sve jasno.Neplacanje poreza je "zlocin",a sama drzava nista ne placa. To onda znaci da je ova drzava zlocinacka ?! Danas svaki konj moze biti politicar i pricati gluposti.

KO
korisnik2
20:56 02.07.2012.

jedini pravi zlocin su vuksiceve naocale...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije