Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijavili je biznismeni?

Dala rješenje za otkup dionica MOL-a dok su se drugi ministri 'skrili'

29.12.2016., Zagreb -Vlada RH odrzala je svoju posljednju sjednicu u 2016. godini. photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.01.2017.
u 18:04

Suprug M. Dalić na hrvatskoj je strani uprave koja se protivila lošim odlukama MOL-a. Potpredsjednica Vlade mora govoriti i o Ini

Autor prijave protiv Martine Dalić Povjerenstvu za sukob interesa nije poznat, za razliku od nekih drugih situacija, kada autor često glasno želi argumentirati prijavu. Stručnjaci koji malo bolje razumiju energetski biznis ili općenito poslovni svijet ne isključuju da je prijava došla otamo.

Istupima pojačala pitanja

Jer nakon što je Vlada RH izašla s prijedlogom o otkupu dionica, pomrsila je mogući plan nekih drugih potencijalnih ulagača ili neke financijske interese. Već iz MOL-ove strategije do 2030. godine dalo se iščitati da oni na Inu ne računaju, a kroz otvoren uvid u poslovanje potencijalnim ulagačima nije isključeno da je netko imao interes ući u Inu ili da se možda s nekim već i razgovara.

Bez obzira na prijavu, pitanje o sukobu interesa M. Dalić postavljeno je odmah nakon njezina imenovanju, a vezano za odluke o Ini s obzirom na to da joj je muž u upravi Ine. A upravo je ta kompanija obilježila početak mandata Vlade. Premijer je tražio rješenje kojim će se otkupiti dionice MOL-a, a da se javni dug ne poveća. Jedino prihvatljivo rješenje kroz IPO HEP-a dala je Dalić koja je, uostalom, i prije svega, financijaš. Potom je kao potpredsjednica Vlade morala braniti taj prijedlog. Jer drugi resorni ministri nisu htjeli izlaziti u javnost.

Ministar Slaven Dobrović je naime već dulje na skijanju, a Goran Marić je očito prepustio taj proces Martini Dalić. “Sakrili su se”, komentira nam jedan član Vlade. A kako netko mora obavještavati javnost, uloga je prepuštena Dalić, koja je uostalom cijelo vrijeme u Zagrebu, ali se i zbog tih istupa pitanje sukoba interesa pojačalo. Naš sugovornik podsjeća i na to da je njezin muž na hrvatskoj strani uprave Ine koja se borila protiv loših odluka MOL-a te da M. Dalić sigurno nije bio interes doći u Vladu s plaće od 15.000 dolara na 17.000 kuna, a da bi netko sada povlačio pitanje sukoba interesa.

Povjerenstva ovaj tjedan

Još prošli tjedan Vlada je trebala imenovati Povjerenstva za pregovore s MOL-om te za odabir savjetnika. Očekuje se da će to biti ovaj tjedan, a tada će cijeli proces oko Ine i HEP-a voditi drugi ljudi, stručniji za te procese. Možda nakon toga i pitanje sukoba interesa M. Dalić više ne bude u prvom planu. Dalić ne želi više istupati nakon što je prošli tjedan rekla da “su transakcije o kojima se radi vrlo kompleksne. Jasne i odlučne odluke Vlade nisu uvijek u skladu s pojedinačnim i parcijalnim interesima i jasno i odlučno postupanje Vlade takve interese ponekad i ugrožava.”

Ključne riječi

Komentara 9

MA
marijaqwer
18:30 10.01.2017.

Martina Dalić nije bila na izbornim listama , a Plenković ju je postavio za podpresjednicu vlade ( dok Hasanbegović koji je dobio veliku podršku birača nije dobio premijerovo povjerenje , te je time izigrana volja birača ). Očigledno je postavljena da obavi neki posao. Prodati dobrostojeću tvrtku ( hep koji ima dobit ), te tim novcem kupiti propalog gubitaša ( ina je ostvarila gubitak od 1,4 milijarde kn ) je dostojno najgore ministrice financija koja je najviše zadužila Hrvatsku. Uz ovakvo zalaganje za nacionane interese neprijatelji nam nisu potrebni, jer ćemo brzo propasti.

PR
propalismoFranjoskroz
19:01 10.01.2017.

Ina je samo paravan da hdz opet okrene koju milijardu kuna za svoje crne fondove kroz predaju hepa

JK
ja-kan
18:50 10.01.2017.

Zanimljivo kako bivša Predsjednica Vlade Jadranka Kosor komentira sve i svašta ali o sukobu interesa njene prijateljice ni slova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije