Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni sporazum

Dačiću i Vučiću u Srbiji prijete smrću zbog 'izdaje'

'Serbian Prime Minister Ivica Dacic arrives at NATO headquarters after meeting Kosovo\'s Prime Minister Hashim Thaci (not pictured) and European Union foreign policy chief Catherine Ashton (not pictur
Foto: 'FRANCOIS LENOIR'
1/4
20.04.2013.
u 19:00

Vučić: Nismo priznali Kosovo, Vlasi: Napokon prestaje postojati srpska paradržavica na sjeveru Kosova.

U veljači 2010. godine tadašnji srbijanski predsjednik Boris Tadić iz Demokratske stanke odbio je doći na inauguraciju hrvatskog predsjednika Ive Josipovića jer je među uzvanicima bio i kosovski predsjednik. Ovih dana desnica na vlasti u Srbiji vraća se iz Bruxellesa s parafiranim sporazumom s Kosovom. Bivši radikali i suradnici Vojislava Šešelja, na čelu s Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem iz SNS-a, zajedno s premijerom SPS-ovim Ivicom Dačićem, nekadašnjim glasnogovornikom Slobodana Miloševića, obavili su tako posao koji nikako ne bi mogla obaviti Tadićeva Demokratska stranka, posao koji je na korak do priznanja Kosova. Istaknutom trojcu ostaje samo da smire strasti u zemlji, koje nastoje podići njihovi bivši stranački drugovi u Radikalnoj stranci te Dveri. Iza njih nema velike političke snage, radikala više nema ni u srbijanskoj skupštini, no u zemlji koja kipi od ogorčenosti na međunarodnu zajednicu ne može se sa sigurnošću reći da više nema opasnosti od ulice. No i u Srbiji su odavno svjesni da je Kosovo izgubljeno, a sad je u igri priključenje zapadu. Podsjeća ih na to i Reuters: "susjedna Hrvatska, ratni neprijatelj Srbije, ulazi u EU 1. srpnja, što otrežnjujuće podsjeća koliko je Srbija zaostala na tom putu".

Srbija će do 1. srpnja, odnosno ulaska Hrvatske u EU, dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU, potvrdili su izvori u Bruxellesu nakon što su Ivica Dačić i Hashim Thaçi parafirali sporazum o normalizaciji odnosa.

U reakcijama na sporazum, zamjenik srpskog premijera Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija njime nije priznala Kosovo, predsjednik Tomislav Nikolić ustvrdio je da su sada Srbi na sjeveru Kosova zaštićeni i da Kosovo ne može biti priznato u UN-u, ali kosovski premijer Hashim Thaçi tvrdi da je parafiranjem sporazuma Srbija de jure priznala Kosovo kao državu.

"Važno je koja čizma gazi"

Catherine Ashton sutra podnosi izvještaj o dijalogu. Očekuje se da će pohvaliti obje zemlje te da će ministri usvojiti preporuku da Srbija dobije datum početka pregovora u lipnju te da Kosovo započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što je prvi korak u približavanju EU. Srbi sa sjevera Kosova, međutim, najavili su da će u ponedjeljak održati miting jer nisu zadovoljni dogovorom. Ali premijer Dačić ponavlja da su dobili maksimalno što su mogli. Ističe da će srpske općine na sjeveru Kosova birati svoga zapovjednika policije i svoje suce, iako je u sporazumu jasno naznačeno da je to sve dio Kosova. – Za narod je važno koja čizma gazi, koja policija, tko ga tuži i tko mu sudi – rekao je Dačić za RTS. Srbi kao pobjedu ističu i to što "kosovska vojska neće moći stupiti na sjever Kosova bez suglasnosti NATO-a" U međuvremenu, zbog postizanja sporazuma, Dačić i Vučić jučer su primili na stotine prijetnji smrću koje šalju uglavnom članovi Srpske radikalne stranke.

Kosovski političar, Azem Vlasi, smatra da dokument znači početak kraja bespravne srpske paradržavice na Kosovu i to za Kosovare znači veliku pobjedu na političkom planu.

– Tih 17 posto teritorija, na kojem žive Srbi, vratit će se pod ustavni poredak Republike Kosovo, ističe Vlasi po čijem je mišljenju težina tog dokumenta to što su ga potpisala dva premijera te je na taj način srpska strana priznala Kosovo, Vlasi je uvjeren da će doći do problema na Sjeveru jer srpska politika će i dalje, prema njegovim riječima, biti dvolična.

Dogovor za stabilnost regije

Na pitanje smatra li dogovor Dačić-Thaçi povijesnim, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, bio je poprilično suzdržan.

– Teško je govoriti o povijesnim dogovorima na području bivše Jugoslavije jer se ne jednom ispostavilo drukčijim, ali sigurno da je ovaj dogovor važan. Treba ga pozdraviti jer stvara pretpostavke da se urede odnosi između Srba i Albanaca na prostoru Kosova. Također, omogućit će Srbiji da krene naprijed u pravcu europskih integracija, ali i brige o sebi, vlastitom ustroju i probitku. Naposljetku, dogovor je važan za stabilnost cijele regije jer će omogućiti drugačije, partnerske odnose – kazao je Milorad Pupovac, dodajući da Dačićev potpis, točnije, paraf na sporazum nije doživio kao srpsko priznanje Kosova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije