Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelko Kacin

Dačić se prometnuo u balkanskog Nixona

jelko kacin
VL
26.04.2013.
u 20:46

Kina i Kosovo: 
Nixon je napravio proboj u odnosima s Pekingom, a Dačić s Prištinom

Slovenski europarlamentarac Jelko Kacin, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, smatra da potpisivanje sporazuma Srbije i Kosova ima povijesno značenje za Balkan koje se može usporediti sa završetkom Hladnog rata u Europi.

Kritika Tadiću

– Konflikt između Beograda i Prištine vuče se dugi niz godina. To je bio i glavni povod koji je doveo do raspada Jugoslavije. I ako pogledamo samo godinu dana unatrag, tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izmišljao je sve moguće i nemoguće argumente da zbog prisutnosti Kosova ne sudjeluje na međunarodnim skupovima. Danas bilježimo deset susreta na najvišoj razini između dvojice premijera, sastanak između dvoje predsjednika, i taj dijalog ne samo da je krenuo nego je strašno daleko stigao.

Kako tumačite to što se Tadić nije želio ni sastajati s predstavnicima Kosova, a da je ova politička garnitura, od koje je to malo tko očekivao, otišla toliko dalje od Tadića u normalizaciji odnosa s Kosovom?

– Prvo, za razliku od Tadića, koji je funkcionirao iznad ustava Srbije i koji je značenje vlade spustio na najnižu moguću razinu jer je o svemu odlučivao sam, Nikolić je nakon preuzimanja dužnosti vratio funkciju predsjednika stranke. Time se Srbija vratila u ustavni okvir. Drugo, Ivica Dačić je stvarni premijer i svi sad znaju da u Srbiji postoji prava vlada. Prije nije tako bilo. I treće, na vlasti su sada stranke koje su u udobnijoj poziciji. Protivile su se europskom putu dok su bile u opoziciji, a sad kad su prihvatile europsku opciju, znaju da nova oporba ne može glasati protiv.

Zapravo, sporazum potpisuju i moraju ga primijeniti oni koji su se najviše opirali nezavisnosti Kosova.

– Zato smatram da Ivicu Dačića na neki način možemo nazvati balkanskim Nixonom. Znamo da je jedino Nixon mogao otvoriti dijalog s Kinom i napraviti veliki proboj u tim odnosima.

Očekujete li da će sporazum proći glatko u Skupštini Srbije?

– Očekujem da će dobiti vrlo široku podršku u Skupštini. Osim Demokratske stranke Srbije i gospodina Koštunice, zapravo nema nikoga tko bi se suprotstavio tom dogovoru.

S riječi na djela

Kako Srbija treba implementirati sporazum da bi do 1. srpnja dobila datum početka pregovora?

– Implementacija je vrlo važna. Srbija mora dokazati da može s riječi prijeći na djela. Od strateške je važnosti da se dijalog na vrhu nastavi i u svibnju i u lipnju kako bi obje strane dale maksimalnu podršku primjeni sporazuma. Nastavkom dijaloga obje strane stvorit će političku klimu u kojoj se potpisani sporazum može i ostvariti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije