Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neuređene granice

Da spase novac, traže odgodu Schengena

06.04.2016., Zagreb - Povodom Svjetskog dana zdravlja clanovi Vlade prikljucili su se preventivnoj akciji mjerenja tlaka i secera u krvi. Vlaho Orepic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.06.2016.
u 22:06

EU je Hrvatskoj stavila na raspolaganje 120 milijuna eura iz Schengenskog instrumenta koje mora potrošiti do 23. srpnja

Granični prijelazi, ponajprije željeznički te pomorske i zračne luke nisu tehnički spremni za ulazak u schengenski granični prostor, u što se ovih dana mogu uvjeriti predstavnici Europske komisije, stručnjaka iz država članica schengenskog prostora i predstavnika hrvatske granične policije koji ocjenjuju spremnost Hrvatske u području upravljanja vanjskim granicama.

No dok su rokovi za evaluaciju otvoreni, što kažu i iz Europske komisije, tako da će Hrvatska imati vremena ispraviti nedostatke i pripremiti prijelaze za schengenski režim, rok u kojem se mora utrošiti EU novac iz tzv. Schengenskog instrumenta ističe za nešto više od mjesec dana. Hrvatska je stoga od EK zatražila šestomjesečnu odgodu roka za iskorištavanje tog novca, a ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić optimističan je i vjeruje da će Europska komisija tu odgodu odobriti. Ne dogodi li se to, Hrvatska će ostati bez značajnih sredstava iz Schengenskog instrumenta pa će samo za opremanje graničnih prijelaza u Slavonskom Brodu, Srbu i Bajakovu izgubiti oko 50 milijuna kuna. Naime, za ispunjavanje standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice Europske unije EU je Hrvatskoj stavila na raspolaganje 120 milijuna eura iz Schengenskog instrumenta. Ta sredstva moraju biti iskorištena do 23. srpnja ove godine, a sve što se do tog datuma ne iskoristi ili neopravdano utroši mora biti vraćeno Europskoj komisiji.

Do sada je ugovoreno 92 milijuna eura, za još 12 milijuna eura se pregovara. Iz Europske komisije kažu nam kako “ne postoji fiksan vremenski okvir za evaluaciju” jer je i cijeli kalendar ulaska u Schengen samo okviran. No neslužbeno se iz EK doznaje da je Hrvatska itekako kasnila s povlačenjem novca iz fonda za Schengen jer je sve “stajalo” tri-četiri mjeseca za vrijeme bivše Vlade te se nisu mogli nastaviti projekti vezani uz ispunjavanje uvjeta za Schengen, kao što je, primjerice, kupnja opreme za granične prijelaze.

>> Slovenija od ponoći počela primjenjivati Schengen, zatvara se balkanska izbjeglička ruta

>> EU će štiti cijelu vanjsku granicu, a ne samo schengensku

Komentara 8

Avatar majmunranko
majmunranko
22:25 07.06.2016.

Bravo za naše Ostojića i Orepića, te megauspješne ministre.

LI
lika64
23:50 07.06.2016.

nisu znali ni 3 milijuna eura za naftu i benzin potrošiti

DU
Deleted user
06:25 08.06.2016.

kakvi diletanti....ni lovu neznaju uzeti..!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije