Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKI KOLAPS

Da smo u eurozoni, za spas Grčke morali bismo dati tri milijarde kuna

grcka
AFP
05.05.2010.
u 18:51

Da se kojim slučajem našla u eurozoni, i Hrvatska bi morala financirati Grke sa 300 do 400 milijuna eura (prema svom udjelu u zajedničkom BDP-u).

Grčka već mjesecima zadaje glavobolje europskim vladama, jer bi njezina propast ujedno značila i propast zajedničke valute, desetak godina od njezina uvođenja. Iduće tri godine eurozona će na osnovu komplicirane formule usuglašene u Bruxellesu Grčkoj osigurati 80 milijardi eura povoljnih kredita, a MMF još 30 milijardi eura. Da bi novac počeo stizati, Grci moraju uvjeriti svijet da imaju kontrolu nad procesima u zemlji.

Glavni teret podnijet će Njemačka koja će osigurati skoro 30 posto pomoći, odnosno 23 milijarde eura usprkos protivljenju njemačke javnosti i političara koji su sugerirali Grcima da počnu rasprodavati otoke. Iza njih su Francuzi koji će dati 17 milijardi eura, slijedi Italija s 15 milijardi eura, Španjolska s deset i tako redom sve do male Slovenije koja će spašavati Grke sa 374 milijuna eura.

Poznati slovenski ekonomist Jože Menciger već je rekao da će taj novac biti izgubljen za vjerovnike jer Grčka mora postići nemoguće, godišnje rasti 10 posto da bi mogla servisirati svoje dugove. Rasprodaja nacionalne imovine vjerojatno slijedi. Da se kojim slučajem našla u eurozoni, i Hrvatska bi morala financirati Grke sa 300 do 400 milijuna eura (prema svom udjelu u zajedničkom BDP-u), iako još nije izvjesno da se i sama neće naći u sličnoj situaciji.

Vanjski dug Hrvatske ove će se godine izjednačiti s BDP-om. No, ne muči Europu hrvatski dug već lomovi koji bi se mogli dogoditi u Portugalu, Italiji, Irskoj i Španjolskoj jer su sve odreda prezadužene zemlje kojima neće imati tko pomoći.

Ključne riječi

Komentara 73

Avatar Lima_zagi-hr
Lima_zagi-hr
18:58 05.05.2010.

Da smo u EU, za spas Grčke morali bismo dati tri milijarde kuna: hekad bi imali, bi morali platit!!!

PU
pinjuhda_urednik
19:04 05.05.2010.

Ne znam što trčimo u tu EU!? Imamo sve ne treba nam ništa,a ovako ćemo uvoziti (uvozimo) sve smeće iz EU!

SA
Savjest
07:25 06.05.2010.

Svi za jednu, jedna ni za koga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije