Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
talijani

"Da, djeca nam nisu baš bistra pa su kao stvorena za politiku"

\'Silvio Berlusconi,
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
10.10.2011.
u 10:30

U talijanskom parlamentu ima mnogo sinova i kćeri poznatih političara. Na želje za stvaranjem dinastija nije imuna ni jedna stranka.

Poslije Umberta Bossija, čelnika Sjeverne lige koji je svoga sina Renza Bossija (22) uspio smjestiti u regionalno vijeće Lombardije, sada i čelnik stranke Italija vrijednosti, bivši protukorupcijski sudac Antonio di Pietro ima sina Cristiana koji je kandidat za regionalno vijeće Molisea. Renzo Bossi na izborima je dobio više od 12 tisuća glasova i najmlađi je lombardski vijećnik, a plaća mu je oko 12.000 eura.

Nije delfin nego pastrva

Otac Umberto, kada su ga pitali je li Renzo njegov "delfin", nasljednik u politici, odgovorio je da mu je sin eventualno "trota" (pastrva). Čak ni otac Umberto ne misli da mu je sin veliki lumen. No Renzo Bossi stvarno djeluje kao sin koji ne zna ama baš ništa. E, onda je kao stvoren za politiku. Kažu i da u društvu ne govori, kako s djevojkama razgovaraju njegovi gorile, da je, najblaže rečeno, "mutav". Postoje vicevi na njegov račun, a valjda mu je netko savjetovao i da bude autoironičan pa sada nosi majicu s natpisom "trota".

– Razbaštinio bih ih kada bi ušli u politiku – govorio je premijer Silvio Berlusconi o svojoj djeci. Berlusconi ima petero djece, dvoje (Marinu i Piersilvija) iz prvog braka i troje (Barbaru, Luigija i Eleonoru) iz drugog braka, onog s Veronicom Lario. No sve se više spominje mogućnost da Marina, predsjednica izdavačke kuće Mondadori, krene stopama oca Silvija. Isto se tako nagađa da njegova financijska tvrtka Fininvest ne plovi mirnim vodama te bi bilo dobro za sve njegove tvrtke kada bi netko od njegovih ušao u politiku. Marina Berlusconi jedina je Talijanka na popisu od sto najutjecajnijih žena svijeta časopisa Forbes. Nalazi se na 33. mjestu. Marina je odbacila špekulacije o svom ulasku u politiku, ali u posljednje se vrijeme sve više pojavljuje na stranicama listova i brani očevu politiku.

Pozicija i privilegije

Teško da će Berlusconi izdržati u premijerskoj fotelji do konca mandata 2013., a čak i ako uspije u tome, vjerojatno neće biti premijerski kandidat desnog centra na novim izborima. Obitelj Berlusconi zasigurno neće htjeti napustiti političku pozornicu jer im ona nosi mnogo privilegija i u poslovima. U talijanskom parlamentu ima mnogo sinova i kćeri poznatih političara. Na želje za stvaranjem dinastija u politici nije imuna ni jedna stranka. Možda bi same stranke trebale u svojim statutima imati članak kojim bi se zabranjivalo kandidirati člana uže obitelji nekog političkog čelnika. No ni stranke se, očito, ne žele odreći sigurnih glasova koje dobivaju djeca poznatih političara. Dvoje djece Bettina Craxija, Stefania i Bobo, u parlament su izabrani na listama suparničkih stranaka. Stefania je podtajnica u Berlusconijevoj vladi, a Bobo je u oporbenom lijevom centru.

Komentara 2

CH
chemica
13:17 10.10.2011.

Kao da je komentirao stanje u Hrvatskoj. Većina mladih ulazi u politiku kako bi osigurala egzistenciju jer za pošten rad ih dragi Bog jednostavno nije stvorio. Završe fakultete, ali pošto ih nitko normalan ne želi zaposliti na direktorskom mjestu, preostaje im samo politika. Naravno, svaka čast izuzecima koji su u politiku ušli iz uvjerenja, a ne zbog snifanja analnog otvora velikog i voljenog vođe, kako god se on zvao i kojoj god stranci pripadao. Da se ukinu novčane naknade za članstva u nadzornim odborima i upravnim vijećima, gnjide bi se razbježale u sekundi. Ovako...mi im plaćamo da ne pokrepavaju od gladi jer su jednostavno nesposobni za samostalan život. Ipak je to naša \"elita\".

MA
majorglory86
14:33 10.10.2011.

riga mi se kad vidim/čujem za mlade u politici... mladi hdz-a, sdp-a... i ostali mladi nabijem vas na qrtz. tako mladi a već gledaju kako će se negdje uguzit na poziciju, sa što manje rada i poštenja naravno. ima tolko stvari koje mogu radit sa svojim slobodnim vremenom, npr. sport, neki hobi konstruktivan, volontiranje, humanitarni rad. al ne.. idemo stopama masnih prdonja na foteljama, možda i ja jednog dana budem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije