Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj hypo

Drago Vidaković vidio Sanadera kako prima mito?

sanader (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
10.11.2011.
u 22:30

Drago Vidaković navodno je vidio Sanadera i Kulterera na parkiralištu u Klagenfurtu.

Je li USKOK iz rukava izvukao ključnog svjedoka, koji bi trebao potvrditi navode optužnice da je upravo Ivo Sanader bio osoba kojoj je isplaćena provizija u slučaju Hypo od 3,6 milijuna kuna, vjerojatno će se znati nakon što na klupu za svjedoke sjedne Drago Vidaković, bivši dugogodišnji šef Hypo Leasing Kroatien, koji trenutačno živi i radi u Kaliforniji.

Njegovo ime danas je prvi put spomenuto u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda, a kao svjedoka predložila ga je Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a. Prijedlog za saslušanje svjedoka tužiteljica je opravdala navodom da je USKOK za njega doznao nakon podizanja optužnice.

Sam se javio tužiteljstvu

Po njihovim riječima, Vidaković ima važna saznanja za slučaj, pa bi trebao svjedočiti o svojoj povezanosti s Hypom, odnosima Ive Sanadera i Guntera Striedingera, o isplati provizije i ugovaranju kredita, o ulozi Eugena Laxe... No najvažnije o čemu bi Vidaković trebao svjedočiti susret je Wolfganga Kulterera i Ive Sanadera na jednom parkiralištu u Klagenfurtu. Vidaković je, navodno, taj susret, tijekom kojeg je bilo i nekakve primopredaje, vidio. Je li sve to tako znat će se kada prijedlog za saslušanje Vidakovića usvoji sudsko vijeće pod presjedanjem suca Ivana Turudića. Zanimljivo je da se, kako se neslužbeno doznaje, Vidaković sam javio tužiteljstvu, a taj podatak zasigurno će iskoristiti i Sanaderova obrana. Jer upada u oči činjenica da je i Vidaković pod istragom zbog sumnje da je hrvatski Hypo Leasing oštetio za 18,5 milijuna kuna. U svjetlu te činjenice zasigurno je zanimljivo njegovo pojavljivanje kao svjedoka tužiteljstva, jer će Sanaderovi branitelji sigurno postaviti pitanje je li Vidaković sjedanje na klupu za svjedoke i svjedočenje protiv Sanadera uvjetovao povoljnijim položajem za sebe u postupku koji se protiv njega vodi.

Fiktivni računi

Odgovore na ta pitanja će stranke u sudnici, ali i javnost, vjerojatno dobiti uskoro, no ne treba smetnuti s uma i da je Vidaković tip svjedoka koji se može smatrati plutajućom minom. Naime, on nije saslušavan u istrazi, već će svoj slobodni iskaz dati kada dođe u sudnicu. A tada može reći svašta, i ono što ide u prilog tužiteljstvu, ali i ono što ide u prilog obrani.

Što se pak tiče postupka koji se protiv njega vodi, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sumnjiči ga da je kao šef Hypo Leasinga sudjelovao u izvlačenju 18,5 milijuna kuna. Sumnja se da je to radio preko fiktivnih računa, a “asistenciju” u tome pružala su mu, prema ŽDO-u, još trojica njegovih suradnika. Vidakovića se tako sumnjiči za više zloporaba položaja i ovlasti koje je počinio tijekom 2007. i 2008. Osim njega, ŽDO sumnjiči i Željka Rupića, Alberta Modricha i Marijana Šegotu. Prema istražnom zahtjevu, Vidaković i ostali sumnjiče se da su isplatili 11 milijuna kuna za nepostojeće informatičke usluge. Taj je novac, bez odgovarajućih ugovora o poslovnoj suradnji, kako se sumnja, isplaćen na račun obrta Marijana Šegote, iako je taj obrt iz sudskog registra izbrisan još 1999.

Prema istražnom zahtjevu, daljnjih sedam milijuna kuna isplaćeno je na račun jednog obrta, pri čemu su se također koristili fiktivni računi za informacijske usluge i nepostojeće najmove. Vidakovića se sumnjiči i za malverzacije pri navodnom najmu dvorane, za što je jednoj tvrtki plaćeno više od 45.000 eura. ŽDO u istražnom zahtjevu nije tražio određivanje pritvora za Vidakovića.

Komentara 70

OB
-obrisani-
22:39 10.11.2011.

Svi ugovori rade se za stolom uz dobru hranu i pice sta je cudno u tome? \\ »»Nije važna razlika između vjernika i nevjernika, već između onih koji nisu ravnodušni i onih koji jesu.«« Rekao bi Abbe Pirrea

KR
kreont
22:57 10.11.2011.

Ako na gradilištu ukradeš recimo bušilicu, vrlo brzo te nađu i imaš velikih problema. Ovaj domaći izdajica, ratni profiter ukrao je mnogo \"bušilica\" te mu sada ne znate dokazati krivnju. Čini mi se da nemate mjeru ili je kriminalna organizacija sa samog vrha vlasti prešla svaku mjeru te se sada to neda više niti izmjeriti. Za kraj dao bi na kladionici 1000kuna da ovaj bjeli vilenjak neće dobiti ništa od kazne.

OB
-obrisani-
23:10 10.11.2011.

Grozno..Ivo obečao EU 2007 ulazak a sada mu se sudi kao nevinom vitezu jadransko balkanskog vanka EU saveznog milijeja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije