Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darinko Kosor:

D. Kosor: 130.000 osiguranika iz II. stupa imat će 25 % manje mirovine

\'13.10.2010., Zagreb - Darinko Kosor, predsjednik Hrvatske socijalno liberalne stranke - HSLS. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL\'
Davor Puklavec/Pixsell
07.06.2011.
u 13:37

Oko tisuću žena koje su po novim pravilima prve otišle u mirovinu samo zato što su uplaćivale i u II. stup sada imaju 25 posto manju mirovinu, kaže Kosor. Od Vlade traži da svima omogući odlazak u mirovinu po uvjetima iz I. stupa.

Na očitu nepravdu prema kojoj građani koji su izdvajali i za II. stup sada imaju oko 25 posto manje mirovine nego što bi imali da su uplaćivali samo u I. stup, osvrnuo se danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

– Devet godina nakon provedbe mirovinske reforme, oko tisuću žena koje su po novim pravilima prve otišle u prijevremenu mirovinu shvatilo je da samo zato što su uplaćivale i u II. stup sada imaju 25 posto manju penziju. Velik će problem nastati u idućih nekoliko godina kada će prema procjenama u tom neravnopravnom položaju naći između 100 i 130 tisuća građana – rekao je Darinko Kosor.

Stoga od Vlade traži da u periodu do godine dana svim osiguranicima omogući izbor žele li ostati u II. stupu, odnosno dopustiti im da u mirovinu odu po uvjetima iz I. stupa.

– To je jedino rješenje koje bi bilo pravedno. Jer, oni koji su jednako uplaćivali moraju imati i jednake uvjete pri odlasku u mirovinu – tvrdi Kosor. Stoga će sutra početi velika HSLS-ova akcija u 120 gradova i općina gdje će građani moći potpisati peticiju za spomenute zakonske izmjene, ali će HSLS provesti i edukativnu akciju u kojoj će građane upoznati sa svim detaljima koji se tiču uvjeta odlaska u mirovinu.

Darinko Kosor tvrdi da su mirovine osiguranika iz II. stupa manje zbog toga što pravo na dodatak imaju samo osiguranici iz I. stupa, te zbog toga što je sadašnje izdvajanje za II. stup premalo.
– U idućih nekoliko godina, ako želimo održiv sustav, moramo povećati izdvajanja za II. stup na najmanje 10 posto – tvrdi Kosor.

Ključne riječi

Komentara 85

ME
metla
21:23 07.06.2011.

kad se to dogodi onda tih 130.000 treba izaći i pregaziti vladu.

MA
masc
14:13 07.06.2011.

Ako su tek sad svatile ko im je kriv, ja kolko znam njih niko nije tjeral da uplaćuju jer nisu bile obvezne. To se zove lakomost.

CR
Crollywood
10:12 08.06.2011.

Žalosno je sve to gledati. Pa pogledajte samo kako se mirovinski fondovi igraju novcem budućih penzionera,odrađujući tim novcem poslove države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije