Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE ODGOVORAN?

Kaos u Siriji: Zbog zapaljenih autobusa prekinuta evakuacija pobunjenika i civila iz Alepa

zapaljeni autobusi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
18.12.2016.
u 20:45

Svim civilima mora odmah biti dopušten izlazak iz istočnog Alepa i sirijski rat mora prestati kako bi se spriječile patnje drugdje, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi

Evakuacije pobunjenika i civila iz istočnog Alepa i dvaju šijitskih sela okruženih pobunjenicima na sjeverozapadu Sirije odgođene su do daljnjega, objavili su promatrači.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je do prekida došlo nakon što su naoružani napadači napali autobuse koji su trebali prevesti stanovnike sela Fuae i Kafraye i zbog "nepostojanja sigurnosnih jamstava za evakuirane".

Yasser al-Youssef iz pobunjeničke skupine Nureddin al-Zinki potvrdio je da su evakuacije "istog treba susprendirane".

U zamjenu za evakuaciju pobunjenika, njihovih obitelji i ostalih civila iz istočnog Alepa, većinom sunitski pobunjenici pristali su pustiti stanovnike šijitskih sela kod Idliba koje drže u okruženju.

Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju naoružane bradate muškarce kako slave i uzvikuju "Bog je velik!" nakon što su zapalili zelene autobuse prije nego što su ušli u sela.

Državni mediji kažu da su za taj incident odgovorni "naoružani teroristi" kako nazivaju sve pobunjenike protiv predsjednika Bašara al-Asada. Provladina televizija optužuje militante ranije poznate kao Fronta Al Nusra.

Pobunjenički dužnosnici kažu pak da je za napad na autobuse odgovorna bijesna svjetina, vjerojatno zajedno s provladinim "operativcima".

Zapovjednik snaga koje se bore zajedno sa sirijskom vojskom rekao je u nedjelju kako još postoji šansa da zemlje koje mogu utjecati na pobunjenike pronađu način za sigurnu evakuaciju civila.

Zapaljeno nekoliko autobusa

Konvoj autobusa za evakuaciju koji je putovao iz Foaha u Kefrayu napadnut je i zapaljen od strane pobunjenika, javlja BBC.

Autobusi su trebali evakuirati bolesne i ranjene osobe iz dva sela koja se nalaze pod kontrolom sirijskog režima u provinciji Idlib.

Provladine snage zahtijevaju da se dopusti ljudima da napuste sela kako bi ponovno počela evakuacija osoba iz pobunjeničkih četvrti Alepa.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava tvrdi da je napadnuto i zapaljeno šest autobusa, a sirijski državni mediji javljaju kako su "naoružani teroristi" napali pet autobusa te ih zapalili i uništili.

Prema nekim izvorima napadu su izveli militanti Jabhat Fath al-Shama, ranije poznatog kao Al Nusra Front. Postoje informacije i kako je do uništenja došlo prilikom borbi džihadista i pobunjenika, no pobunjenici još uvijek nisu komentirali napad.

Autobusi su u nedjelju počeli ulaziti u posljednje pobunjeničke dijelove istočnog Alepa kako bi se nastavila evakuacija civila prekinuta od petka, prenijela je službena sirijska novinska agencija Sana.

Evakuacija u Alepu

"Autobusi su počeli ulaziti u četvrti Zabdije, Salahedin, al-Mašad i al-Ansari u istočnom Alepu pod nadzorom Crvenog križa i Međunarodnog odbora Crvenog križa (CICR) kako bi evakuirali preostale teroriste i njihove obitelji", prenijela je Sana. Sirijski režimi redovito izrazom "teroristi" naziva pobunjenike.

Elizabeth Hoff, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Siriju očekuje da će evakuacije početi u 13 sati po srednjoeueropskom vremenu. Dodala je da je ekipa WHO-a na putu za opdručje gdje će se održati evakuacija. Državna televizija prikazala je snimke autobusa parkiranih uz autocestu te vozila sa zastavom sirijskog Crvenog polumjeseca.

Glasnogovornica CICR-a u Ženevi rekla je da za sada ne može ništa potvrditi o pripremama za evakuaciju. Nakon što je u petak prekinuta evakuacija, ICRC je u subotu pozvao zaraćene strane da brzo donesu plan i osiguraju "čvrsta" jamstva za evakuirane.

Sirijska vojska obustavila je evakuacije u petak jer navodno "pobunjenici nisu poštivali uvjete sporazuma". Jedan je vojni izvor ustvrdio da su pobunjenici "otvorili vatru i željeli iznijeti oružje preko talaca". Međutim, Sirijski opservatorij za ljudska prava kaže da je evakuacija istočnih dijelova Alepa, koji su ovaj tjedan u ruke režima vojske predsjednika Bađara al-Asada, prekinuta zbog zahtjeva da se evakuiraju i stanovnici šjitskih sela al-Foua i Kefraya, naklonjenih Asadu, a koja su opkolili sirijski pobunjenici.

Foto: REUTERS

Foto: Reuters

Tisuće promrzlih, uplašenih ljudi, među njima mnogo žena i djece, ranjenih i bolesnih zatočeno je u enklavi, objavio je ICRC. Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju bi trebalo glasati o francuskom prijedlogu rezolucije kojom se promatračima UN-a želi omogućiti nadzor evakuacije iz opkoljenih područja sirijskog grada Alepa te zaštitu civila koji ondje ostaju.

Nacrtom teksta, koji je Reuters imao na uvid, ističe se da evakuacija civila mora biti dobrovoljna te da krajnje odredište mora biti prema izboru civila. Zaštitu se mora osigurati svim civilima, odnosno onima koji su odabrali ili su prisiljeni na evakuaciju, kao i onima koji su odlučili ostati u svojim domovima, navodi se.

Nije sasvim jasno kako će o francuskom prijedlogu rezolucije glasovati Rusija, koja je kao saveznica Asada svojim zračnim udarima pridonijela uspjehu sirijske vojske da ofenzivom osvoji cijeli Alep. Rusija je od početka rata 2011. šest puta stavila veto na rezolucije UN-a o ratom zahvaćenoj Siriji.

Predloženom rezolucijom od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona traži se da se na teren razmjesti humanitarno osoblje UN-a kako bi se proveli neutralni nadzor i izravna promatranja, donijela izvješća o evakuaciji iz opkoljenih dijelova Alepa i zaštitili civili unutar tog grada.

Nacrtom se zahtjeva da sve strane omoguće potpun, neposredan, bezuvjetan, siguran i neometan pristup UN-u i njegovim partnerima u cijeloj Siriji.

Humanitarne organizacije UNHCR i Crveni križ dramatičnim su upozorenjima u subotu pozvali strane da žurno dogovore hitnu evakuaciju radi spasa "tisuća života" iz Alepa. Svim civilima mora odmah biti dopušten izlazak iz istočnog Alepa i sirijski rat mora prestati kako bi se spriječile patnje drugdje, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Procjenjuje se da je oko 40.000 civila ostalo u posljednjem području koji su držali pobunjenici u Alepu s oko 1500 do 5000 boraca i njihovih obitelji, rekao je UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

Ključne riječi

Komentara 25

PP
pp
12:46 18.12.2016.

Ne bojte se zene i djeco Assad će brzo pobijediti teroriste i glavosjeke i zavladat će mir i dobro :)

JO
jocorluka
17:04 18.12.2016.

Kakva rezolucija;zapad se nikako ne miri sa porazom u Aleppo .Gdje je bio UN i dostava humanitarne pomoći za Aleppo;sad vise ne govore o humanitarnij pomoci stanovnicima Aleppa;dakle nema terorista nema pomoci.

PL
@ploto@
17:27 18.12.2016.

Objavljena imena stranih agenata i vojnih instruktora ,uhvaćenih u bunkeru u Alepu koji je oslobođen od Sirijske vojske.Tek da se vidi tko to ratuje rame uz rame sa vehabijskim koljačima.Vjerujem da to nije sve i da tih štakora još ima u dijelu Aleppa koji još nije oslobođen.------------- Mutaz Kanoğlu — Turska /David Scott Winer — USA / David Shlomo Aram — Israël / Muhamad Tamimi — Qatar / Muhamad Ahmad Assabian — Saudijska Arabija / Abd-el-Menham Fahd al Harij — Saudijska Arabija / Islam Salam Ezzahran Al Hajlan — Saudijska Arabija / Ahmed Ben Naoufel Al Darij — Saudijska Arabija / Muhamad Hassan Al Sabihi — Saudijska Arabija / Hamad Fahad Al Dousri — Saudijska Arabija / Amjad Qassem Al Tiraoui — Jordan / Qassem Saad Al Shamry — Saudijska Arabija / Ayman Qassem Al Thahalbi — Saudijska Arabija / Mohamed Ech-Chafihi El Idrissi — Maroko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije