Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija HČSP-a

Crvena akcija: To je najveći skup fašista od 2. svjetskog rata

\'A participant attends a rally as some ten thousand activists and sympathizers of the nationalist right-wing party, the \'Jobbik\' (The Better) listen to their leader Krisztina Morvai (not pictured)
Foto: AFP/PIXSELL
1/7
10.04.2012.
u 11:00

HČSP tvrdi da su s Maticom hrvatskom u ožujku dogovorili korištenje prostora, iz Matice to demantiraju

Međunarodna nacionalistička konferencija koju u Zagrebu u petak 13. travnja organizira Hrvatska čista stranka prava izazvala je pravu buru reakcija.

“Bagra simpatizera”

Članovi udruge Crvena akcija događaj su – na kojem bi se za dvosatnog trajanja konferencije trebali okupiti predstavnici srodnih stranaka iz Belgije, Francuske, Austrije, Italije, Mađarske, Bugarske, Poljske i Njemačke – proglasili najvećim okupljanjem fašista u jednom hrvatskom gradu od kraja Drugoga svjetskog rata.

– To je bagra simpatizera Hitlera. Iako se reklamiraju kao “nacionalističke” stranke koje prosvjeduju za generale, čak i letimičan pogled pokazuje da je riječ o obožavateljima fašističkih zločinaca iz povijesti. Ne želimo naciste u gradu – poručili su članovi Crvene akcije. Iz udruge ističu da su neki od gostiju Nacionaldemokratska stranka Njemačke, stranka koja je povezana s nedavno otkrivenim brutalnim ubojstvima, mađarska fašistička stranka Jobbik, koja osim progona Roma i manjina zagovara i okupaciju susjednih zemalja, uključujući više od pola Hrvatske, te francuska Nacionalna fronta koja negira Holokaust.

Jasna pobuna Crvene akcije protiv nacista bila je dovoljna da iz Matice hrvatske, u čijoj se dvorani konferencija trebala održati, kako kažu iz HČSP-a, odgode događanje i najam dvorane.

– Iako smo najam dvorane dogovorili još u ožujku, o čemu imamo pisani trag, iz Matice su nas nazvali i odgodili korištenje dvorane – kaže Josip Miljak iz HČSP-a. Njega pak pobija službeno priopćenje objavljeno na stranicama Matice hrvatske, u kojem se navodi da organizatori konferencije nikada nisu zatražili korištenje dvorane.

Nismo dali pristanak

– Oštro demantiramo da smo dali pristanak na održavanje takvog skupa u svojim prostorijama. Organizatori skupa nisu se ni obratili za potrebe najma naših dvorana – piše u priopćenju. Članovi HČSP-a pak kažu: – Definirali smo cijenu dvorane u iznosu od 700 kuna plus PDV po satu.

– Cilj je konferencije povezivanje srodnih stranaka Europe, a s nje ćemo poslati poruku da Unija nije rješenje za Europu i da su glavna paradigma uređenja nacionalne države. Osim obilježja stranaka i država, nikakvih drugih obilježja neće biti – rekao je Miljak. Unatoč reakcijama, HČSP konferenciju, a zatim i mimohod do Trga bana Jelačića, zakazan za subotu 14. travnja, neće odgoditi.

– Novi prostor nismo našli, ali hoćemo. Nismo ni fašisti ni nacisti, niti je naša stranka ilegalna – zaključuje Miljak.

Komentara 72

SA
satar
11:08 10.04.2012.

\"Crvena akcija\" čudno ime.Čime li se oni bave?Veličanjem tita i staljina možda?Ili im je Fidel Castro ideal.

BO
Booyaka620
11:12 10.04.2012.

Ove iz Jobbika trebalo bi dobro natašunati ako dođu, pa neka onda zagovaraju što hoće...

OB
-obrisani-
11:08 10.04.2012.

Pitanje Uredništvu večernjeg lista - zašto dajete tako veliki prostor jednoj anonimnoj, perifernoj, neregistriranoj navodno \"nevladinoj\" udruzi koja to nije? Po čemu oni uopće imaju pravo nekome nešto govoriti kada se ne zna tko je to niti imaju pravovaljanu dozvolu za rad kao udruga? Te \"Crvene akcije\", \"Anitfe\" .. su samo nastavak jugoslavenskoga komunističkoga taloga. Koga to zanima u demokratskoj Hrvatskoj? Molim da ih više ne citirate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije