Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crobarometar

Kao stranke su jednaki, ali HDZ-ova je koalicija 1,4 posto bolja od SDP-ove

Foto: Dnevnik Nove TV
1/14
25.04.2014.
u 19:43

Orah Mirele Holy smijenio je Hrvatske laburiste s trećeg mjesta

Da su danas izbori za Hrvatski sabor, pobijedio bi desni blok predvođen HDZ-om, koji uživa potporu 25,1 posto birača, dok je Kukuriku koalicija na potpori od 23,7 posto. Da je došlo do smjene na vrhu, pokazuju rezultati istraživanja Crobarometra za travanj koje za Dnevnik NOVE TV provodi agencija Ipsos Puls.

Prvi put od dolaska Kukuriku koalicije na vlast građani više podupiru oporbeni blok na čelu s HDZ-om.

Smjena se dogodila i na trećem, odnosno četvrtom mjestu. Orah Mirele Holy, da su danas izbori, imao bi potporu 10,2 posto, a laburisti 10 posto birača. Savez za Hrvatsku osvojio bi pak 6,1 posto, Nacionalni forum 4,5 posto, a lista Milana Bandića 4 posto.

Gledajući pojedinačno rejtinge stranaka, HDZ je tu već drugi mjesec zaredom na prvom mjestu i uživa potporu 19,8, a SDP 19,7 posto birača.

Pada i Josipović

Treća politička opcija je ORaH, koji uživa potporu 10,8 posto birača i iz mjeseca u mjesec bilježi rast. Laburisti su na četvrtome mjestu s potporom od 8,8 posto birača. HDSSB ima potporu od 3 posto, Bandićeva lista 2,8 posto, HSS 2,6, HSP 2,1, HSP Ruže Tomašić 2 posto. Hrast je isto na 2 posto, kao i Nacionalni forum. BUZ ima 1,6 posto, a HNS je na 1,5 posto podrške, što im je najlošiji rezultat posljednjih godina. HSU ima 1,5 posto potpore, Hrvatska zora 1,4 posto, Grubišićeva lista 1,3, a HSLS 1,2 posto. IDS je na 0,8, a SDSS na 0,4 posto. Ostale stranke imaju 1,2 posto, a neodlučnih je 13,4 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

FOTO: Dnevnik NOVE TV

U travnju se nastavio i negativan trend podrške predsjedniku Ivi Josipoviću. Njegov rad podržava 68 posto birača, što je najniži predsjednikov rezultat u posljednje dvije godine.

Holy vole esdepeovci

Mirela Holy i dalje je na visokom drugome mjestu. Podupire je 63 posto birača, što je pad u odnosu na ožujak, kada je imala potporu od 67 posto birača. Potpora pada i premijeru i predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, kojeg pozitivno ocjenjuje četvrtina birača, a Tomislava Karamarka njih 17 posto. Predsjednik Sabora uživa potporu 46 posto birača, a šef laburista Dragutin Lesar 45 posto birača, što mu je najlošiji rezultat u posljednjih godinu dana.

Zanimljivo je da Mirela Holy uživa najveću potporu među biračima SDP-a. Podupire ju čak 97 posto birača te stranke. S druge strane, najpopularnija političarka među HDZ-ovim biračima je Ruža Tomašić.

Najnoviji Crobarometar pokazao je i da se nastavlja trend pada podrške radu Vlade. U travnju je podrška dosegnula 19 posto, što je uvjerljivo najniži rezultat ove vlade i tek je nešto viši od podrške koju je imala vlada Jadranke Kosor na kraju svog mandata. Protiv Vladinih je mjera čak 73 posto građana. Isto tako, oko tri četvrtine građana očekuje da će koalicija ostati stabilna do kraja mandata.

>> SDP i HDZ po Crobarometru izjednačeni na euroizborima

Komentara 106

PO
poludiopremijer
17:53 25.04.2014.

Po crobarometru 25 HDZ prema 23 za SDP po mombarometru 35 HDZ a 15 SDP,

DU
Deleted user
17:57 25.04.2014.

Ovakvom SDP-u niti ja nebi dao glas.

RP
rade.pranjic
17:56 25.04.2014.

Sto I kako SPD radi,nije to nikakvo iznenadjenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije