Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pritisak

Croatia Airlines: Osoblju ćemo štrajk sudski zabraniti

Croatia Airlines
Arhiva Večernjeg lista
07.07.2010.
u 15:38

– Kako bi prikazala što veći gubitak zbog štrajka, uprava je već dala naredbu osoblju na prodaji karata da ne predaje novac u banku – izjavio je Hrvoje Humek.

Uprava Croatije Airlinesa odgodila je isplatu plaća dan nakon što je Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova najavio štrajk za petak koji će trajati do utorka 13. srpnja, kažu u SKOZ-u. Sindikat tvrdi da je uprava to učinila kako bi zavadila zaposlene iz različitih službi, nadajući se da će pritiskom prisiliti stjuardese i stjuarde da odustanu od štrajka.

– Kako bi prikazala što veći gubitak zbog štrajka, uprava je već dala naredbu osoblju na prodaji karata da ne predaje novac u banku – izjavio je Hrvoje Humek, dopredsjednik SKOZ-a, dodajući i da uprava istodobno obmanjuje javnost najavom gubitka zbog četverodnevnog štrajka od četiri milijuna dolara.

– Za usporedbu, nemogućnost letenja cijele flote zbog oblaka vulkanske prašine nad Europom tvrtki je stvorilo gubitak od 500 tisuća eura.

Uostalom, da Croatia Airlines zarađuje milijun dolara dnevno, ne bi bila u gubicima – navodi Humek. Kaže i da je prošlu godinu CA završio s gubitkom od 200 milijuna kuna, a već u prva tri mjeseca ove godine novi gubitak iznosi 100 milijuna kuna.

–- Pribojavamo se novih poslovnih rezultata koji će prikazati stanje u tvrtki nakon prvih šest mjeseci –- ističu članovi SKOZ-a.

Inače, SKOZ se za štrajk odlučio nakon propalih pregovora o potpisivanju kolektivnog ugovora. Tijekom pregovora s upravom CA sindikat je odustao od većine svojih zahtjeva. Svjesni teške gospodarske situacije u zemlji i svijetu, pristali su na smanjenje plaće od pet posto, dodatna smanjenja kroz kraći obračun noćnog rada te znatno smanjenje naknade za prijevoz.

Lista zahtjeva od kojih članovi SKOZ-a odbijaju odustati, nematerijalne je prirode. U štrajku će raditi 20 posto ukupnoga kabinskog osoblja, a s toliko ljudi i uz dobru organizaciju posla uprava svojim korisnicima može osigurati oko polovice letova, poručuju sindikalci.

Uprava CA tražit će pak sudsku zabranu štrajka jer smatra da je on nezakonit, a što se kašnjenja plaća tiče, u CA tvrde da je to netočno jer plaće sjedaju 15. u mjesecu. Ako ipak dođe do štrajka, CA će obaviti 40 posto planiranih letova.

– CA je prihvatio četiri ključna uvjeta na temelju kojih je SKOZ i u veljači najavljivao štrajk. Međutim, stjuardese i stjuardi izašli su s čak 43 nova zahtjeva – tvrde u CA

Komentara 15

OB
-obrisani-
03:18 08.07.2010.

Ispravak Pan-Adria

OB
-obrisani-
15:53 07.07.2010.

Uprava Croatije Airlinesa odgodila isplatu plaća---------------------strpite se dok ne dođu kinezi

OB
-obrisani-
16:21 08.07.2010.

koliko ima menadera i kolike su im place .Na broj aviona CA nema vvise od 50 stjuardesi i neka samo jedan menader od 100 000 kuna place da pola place one ce imat 5000kuna .Bando lopovska sve se placa sve se vraca docicete i vi na red . Sramite se .I jos su nase cure super pristojne u avionima jer se sigurno letio u svom zivotu vise nego taj Misetic svim kompanijama i nase cure su jako ljubazne a vi im dajete 4000kuna placu smradovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije