Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Cro demoskop: Najpopularniji Josipović, Vladi pada potpora

kosor, josipović, mesić (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
02.07.2010.
u 11:19

Redovito mjesečno ispitivanje političkih preferencija Cro demoskop usmjereno je i na odnos prema hrvatskom članstvu u EU. Nakon višemjesečne ispodpolovične potpore članstvu, trend je preokrenut u korist pristupu u EU.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama Cro demoskop, koje je provedeno 30. lipnja i 1. srpnja, pokazuje nekoliko zanimljivih trendova u hrvatskoj političkoj areni. I ovomjesečno istraživanje potvrđuje stranačku bipolarnost - SDP i HDZ i dalje su na vrhu ljestvice političkih stranaka, ali SDP-a je povećao prednost. Još samo dvije stranke prelaze  izborni prag (HNS i HSS). Sve ostale bilježe izbor manji od 3 posto.

Najveća oporbena stranka SDP već je 10 mjeseci na prvom mjestu ljestvice stranaka. U ovomjesečnom istraživanju SDP je izbor 31,5%  hrvatskih građana, što je jedan posto više nego prošli mjesec. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 22,5% (1,4 posto slabije nego početkom lipnja). HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 5,9%, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1%. HSU na petom mjestu bilježi izbornu podršku od 3,1%.

Premijerka i pozitivna i negativna

I u ovomjesečnom istraživanju dr. Ivo Josipović, hrvatski predsjednik, najpozitivniji je političar u zemlji već šesti mjesec zaredom (od početka mandata). To smatra 44,1% ispitanika. Od početka godine, kada je potpora predsjednici HDZ-a i hrvatskoj premijerki iznosila 21,5%, Jadranka Kosor iz mjeseca u mjesec bilježi trend pada izbora za najpozitivniju političarku.

Tako je u ovomjesečnom istraživanju premijerka Kosor najpozitivnija političarka za 8,3% ispitanika i nalazi se na drugom mjestu izbora za najpozitivnijeg hrvatskog političara. Pozitivna percepcija Zorana Milanovića u posljednja četiri mjeseca u laganom je porastu pa je  šef oporbe ovaj mjesec na trećem mjestu i bilježi izbor od 6%.

Nakon neuspjelog stranačkog puča u siječnju ove godine kada je zabilježio negativni izbor od 50,9%, Ivo Sanader, bivši premijer i hadezeovac, i dalje je najnegativniji političar Hrvatske, sada u očima "samo“ 23,2% ispitanika. Na drugom mjestu političkih "negativaca" nalazi se premijerka Kosor sa 12,5%.

Koalicijska Vlada Jadranke Kosor u veljači je doživjela vrhunac potpore i ocijenjena je školskom ocjenom 3,42, a sada iznosi svega 2,62. Vlada je početkom godine zabilježila potporu svojoj politici među 57,1% građana, a u posljednjem mjesecu ta podrška iznosi svega 29,8% i najniža je u ovoj godini.

Sve više građana za ulazak u Europsku uniju

Redovito mjesečno ispitivanje političkih preferencija Cro demoskop usmjereno je i na odnos prema hrvatskom članstvu u EU. Nakon višemjesečne ispodpolovične potpore članstvu, preokret trenda u korist pristupu u EU zabilježen prije četiri mjeseca, a nastavljen je i u ovom mjesecu. Potpora članstvu u EU u posljednjem mjesečnom istraživanju iznosi 53,1% (52,5% prethodnog mjeseca). Protiv članstva u EU izjasnilo se 37,6%, a 9,3% je  neodlučnih.

U ovomjesečnom istraživanju posebno područje istraživačkog interesa bio je i doživljaj sindikalne akcije prikupljanja potpisa za referendum protiv izmjena Zakona o radu. Najveći dio ispitanika smatra da je ova sindikalna akcija izraz želje za zaštitom prava radnika u zemlji (42,6%), dok javno dominantna percepcija kako je riječ o iskazivanju nepovjerenja politici Vlade RH među ispitanicima bilježi izbor od 27,4%.

Komentara 115

OB
-obrisani-
14:26 03.07.2010.

cigle za tvoju kockastu tikvu...ha ha ha ....TAKO JE..!! takav je kakav je krivo mu je to što su mu caca i mater iz istog zaseoka, pardon, vukoyebine i što su ga muhadjedini iskorištavali dok je bio klinac --------------------------------------------------------------- 03.07.2010..07.2010. u 14:21h koltrina-U-Srcu je napisao/la: Lagano se gube živci....ciglice se slažu hahaha

US
U srcu
09:01 03.07.2010.

ako čovjek nastaje od psa iz dalmatinske brigade kako možete očekivat išta dobro ili ste zasljepljeni komunizmom i neradom ili duševni bolesnici trećeg nema

OB
-obrisani-
16:59 02.07.2010.

jos - malo to si ti kamocemo opancaru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije