Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

Crnim platnima prekrili Tuđmana i Zadru da ne gledaju 'sramotu'

vukovar (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/12
02.03.2013.
u 12:37

Prekrili smo ih zbog omalovažavanja žrtve, ali i da ne gledaju sramotu koju nam čine Vlada RH i država, rekla je Snježana Patko, hrvatska braniteljica i predstavnica Stožera.

U okviru akcije pod nazivom Tko se boji istine i pravde danas su članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara crnim tkaninama prekrili spomenike iz Domovinskog rata na području grada.

Crnim tkaninama prekrivene su biste prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i Blage Zadre kao i spomen obilježje na Ovčari, na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici i u ulici Hrvatske nezavisnosti.

– Prekrili smo ih zbog omalovažavanja žrtve, ali i da ne gledaju sramotu koju nam čine Vlada RH i država. Naši suborci, prijatelji i članovi obitelji kojih više nema među živima nisu se borili za ovakav Vukovar, rekla je Snježana Patko, hrvatska braniteljica i predstavnica Stožera. Dodala je i da će Stožer ustrajati u svojim aktivnostima kako bi spriječili uvođenje ćirilice u Vukovar.

– Nikada i ni po koju cijenu nećemo dopustiti uvođenje ćirilice u Vukovar. Spremni smo na sve pogotovo jer se sve ovo radi protuzakonito i na prevaru. Nećemo dopustiti uvođenje ćirilice ne samo u Vukovar nego niti u druge krajeve gdje je bilo genocida, ubijanja i egozodusa. Poslije 14 godina od moga povratka u Vukovar uvođenje ćirilice bi značilo da moram iseliti. Previše sam dala i izgubila da bih danas živjela sa ćirilicom, rekla je Patko.

U okviru akcije članovi Stožera su zapalili i svijeće podno spomenika te dijelili građanima letke sa obavijesti na kojoj piše da prodaju kuću, a da se sve informacije mogu dobiti na navedene brojeve telefona Vlade RH i ministra Arsena Bauka. Također su pozvali i građane da hrvatske državne zastave istaknu na pola koplja.

Cijelu akciju budno je pratila policija, a sve aktivnosti prekrivanja spomenika crnim platnom su i snimane.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara donio je i odluku da će najavljeni prosvjed u Zagrebu, koji se treba održati 7. travnja, nositi naziv Hrvatski Vukovar za bolju Hrvatsku. Ostavljena je i mogućnost da se u slučaju pokušaja postavljanja ćiriličnih natpisa u Vukovaru datum prosvjeda održi i ranije.

Isto tako pozvali su građane, braniteljske i stradalničke udruge u Hrvatskoj da osnuju Stožere u svojim gradovima po uzoru na do sada osnovane Stožere u Vinkovcima, Zadru i Našicama. Nakon prosvjednog skupa u Zagrebu Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pokrenuti će inicijativu za osnivanje krovnog Stožera za obranu Hrvatske koji će sačinjavati članovi delegirani iz svih gradskih Stožera osnovanih diljem Republike Hrvatske.

>>'Ne odustajemo! Spriječit ćemo silom postavljanje ćiriličnih ploča'

>>BLOG: Akcija pasivnog otpora u Vukovaru – ‘Tko se boji istine i pravde?’

Ključne riječi

Komentara 388

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
12:57 02.03.2013.

To je službeno Vlada RH i to nipošto nije država jer država je sav narod, to što je na vlasti je šaka odnarođenog i manjinskog jada koja je zajašila na prijestolje Vlade Republike Hrvatske i vraća kotač povijesti unazad, onamo gdje su poraženi...

MI
mirluk
13:14 02.03.2013.

Ako uvedu cirilicu napravit ce seobu Hrvata bez povratka iz Vukovara i svih mjesta koja su bila okupirana. Sinovi Udbasa su izgleda na istom zadatku kao i Chetnici 1990.

Avatar cinculator
cinculator
13:24 02.03.2013.

"FRANJO Tuđman odbio je 1991. apele zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba da omogući evakuaciju civilnih stanovnika, uključujući i veliki broj djece. Snimka njihovog telefonskog razgovora objavljena je sinoć u središnjem Dnevniku HRT-a. Dedaković je snimao sve razgovore s Tuđmanom. ....."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije