Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financiranje HDZ-a

Crni fond HDZ-a. J. Kosor: Zašto su samo moje kampanje sporne?

'08.11.2003., Zagreb - Cvjetni trg, Jadranka Kosor na predizbornom skupu HDZ-a za prvu izbornu jedinicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
11.09.2011.
u 14:04

Svatko tko je lopov i tko je ukrao, mora završiti u zatvoru, odlučna je šefica Vlade Jadranka Kosor

Dok sam ja na čelu Vlade i HDZ-a, borba protiv korupcije ići će uzlaznim tijekom. Borba će biti bezrezervna i svakako da je ovo što se sada događa i na neki način odgovor nekih meni. Ali to me neće prestrašiti. Tim je riječima Jadranka Kosor komentirala najnovije otkriće Večernjeg lista prema kojem su se novcem iz crnih fondova financirale stranačke kampanje u kojima je sudjelovala i ona sama. No, na pitanje hoće li zbog toga dati ostavku premijerka je izbjegla jasan odgovor.

– Svatko tko je lopov i tko je ukrao, mora završiti u zatvoru – poručila je i dodala kako, po informacijama iz medija, ispada da je HDZ imao samo dvije kampanje. Onu predsjedničku 2005. i samo jednu 2007. na parlamentarnim izborima.

>>Ekskluzivno otkrivamo detalje iz evidencije bivše blagajnice

Skrivanje novca koji troše

– Znači da smo pobijedili samo u prvoj izbornoj jedinici i u njoj osvojili 66 mandata, jer se ni o jednoj drugoj izbornoj jedinici ništa ne piše – napomenula je premijerka, koja je više puta istaknula da će svi koji su uzimali novac, ako se to dokaže, stati pred lice pravde. Izrazila je potporu radu DORH-a, USKOK-a i policije. – Nećemo stati i apsolutno nas ništa neće prestrašiti – rekla je Kosor.

Na primanje novca osvrnuo se i ministar zdravstva Darko Milinović.

– Prije 10 mjeseci na konferenciji za novinare rekao sam da mi je predana određena količina novca, što sam potpisao, te da postoji dokumentacija o tome komu sam novac predao i u koju svrhu – za gradnju u ratu razrušene crkve u Bilaju. Prema mojim saznanjima, to je bio legalni novac iz stranačke blagajne u koju ulaze sredstva prikupljena donacijama, članarinom i iz državnog proračuna. Oštro demantiram da se radilo o 240.000 kuna, koliko spominje Večernji list – izjavio je Milinović.

Otkriće Večernjeg lista komentirali su danas i brojni političari, a riječ “oprezno” najbolje opisuje većinu njihovih komentara. Iako su mnogi i prije upozoravali, na osnovi više ili manje točnih procjena o troškovima kampanja, da HDZ skriva i namjerno umanjuje količine novca koji troši, sada je prvi put bjelodano da je ta stranka ne samo dobar dio svojih aktivnosti, poput snimanja spotova, angažiranja pjevača i pjevačica, financirala bez računa prebacujući, ilegalno, novac iz ruke u ruku, nego da je i svojim važnijim članovima na isti način poboljšavala mjesečna primanja. Bez poreza i davanja državi. No, čak ni HDZ-ovi najveći oponenti nisu htjeli preoštro krenuti na njih. Slučaj je u sferi istrage pa ih je, čini se, bilo strah zalijetati se s izjavama.

>>Crni fond: HDZ bi mogao kazneno odgovarati

– Dokumente koji su možda izašli iz istrage neću komentirati. To nikada ne činim jer držim da nije dobro što se događa pa ni kada je HDZ u pitanju. No, na probleme financiranja ukazivali smo i 2005. i 2007. U tome su neki i te kako sudjelovali, a oni koji su se pravili da ne vide ili nisu vidjeli državu ne mogu voditi – poručio je šef SDP-a Zoran Milanović. Nije jasno rekao treba li J. Kosor dati ostavku, a HDZ kazneno odgovarati: – Nisam državni odvjetnik ni policajac. Odvjetništvo treba odraditi svoj posao do kraja. To je predmet od javnog interesa, i ne mislim nikoga unaprijed optuživati. Politička stranka i pravna osoba ne može biti unaprijed procesuirana, prvo se proces vodi protiv fizičkih osoba, a tek u drugoj fazi, dokaže li se kaznena i materijalna odgovornost, zna se kako dalje postupati.

Pa pola HDZ-a je na sudu

HNS-ova prvakinja Vesna Pusić nije bila začuđena podacima iz crne HDZ-ove blagajne.

– Pa pola je stranke na sudu! HDZ nas je falsificiranim rezultatima izbora, jer su izbori dobiveni prljavim novcem, pretvorio u smiješnu državu – rekla je V. Pusić. Ipak ne smatra da bi zbog takvog ponašanja HDZ trebalo rasformirati. To bi, rekla je, bila opasna igra koja se može i zlorabiti, a stranke ionako kažnjavaju birači na izborima.

– To nije dobar primjer građanima koji moraju podmirivati obveze prema državi – poručio je šef HSLS-a Darinko Kosor. Jedini političar koji se usudio izgovoriti da premijerka treba dati ostavku je šef laburista Dragutin Lesar:

– Kosor više nema moralni kredibilitet voditi Vladu, državu, stranku. Isti zahtjev trebali bi joj postaviti i koalicijski partneri ili napustiti koaliciju.

Sadašnji i bivši predsjednik države Josipović i Mesić bili su bez komentara.

HDZ je u priopćenju na članak objavljen u Večernjem listu o iskopanim tajnama te stranke nazvao naručenim političkim podmetanjem. “Riječ je o nesumnjivoj namjeri neprijatelja HDZ-a i svih onih koji ne mogu prihvatiti i strahuju od otvorene i beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala te na ovakav način žele falsifikatima namjerno i isključivo osobno diskreditirati predsjednicu Vlade i predsjednicu Hrvatske demokratske zajednice Jadranku Kosor”, piše u priopćenju stranke.

>>Ostale reakcije političara na otkriće Večernjeg lista čitajte u tiskanom izdanju od ponedjeljka, u kojem donosimo i nastavak priče o crnom fondu HDZ-a

Komentara 842

AU
aurelia
19:41 11.09.2011.

A blagajnica je u stvari samo sebi skupljala za more i tako 13 milijuna puta...

OB
-obrisani-
20:28 11.09.2011.

da ovi iz hdz-a imaju ikakve časti....izvršili bi jedno masovno

Avatar morski covik 3
morski covik 3
17:04 11.09.2011.

Ona nista ne zna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije